karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η μεγάλη νύχτα του ΟΦΗ!

06 Sep 2012 Written by

 

Τη μεγαλύτερη βραδιά της ποδοσφαιρικής του ιστορίας έζησε ο ΟΦΗ στις 21 Ιουνίου του 1987 στο Ολυμπιακό σταδιο της Αθήνας,όταν κέρδισε σε ένα ανεπανάλληπτο τελικό τον Ηρακλή με 3-1 στα πέναλτι(1-1 η κανονική διαρκεια του αγωνα και η παράταση) και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος.

Ο πρωτομάστορας της επιτυχίας Ευγένιος Γκέραρντ μιλά με αφορμή την μεγαλη αυτή επέτειο για το σύλλογο. Μάλιστα είναι αφολπιστικός στο ερώτημα για το αν εκείνη η βραδιά ήταν η κορυφαία του στιγμή στον ΟΦΗ.

Ο Ολλανδός που πάντα εκπλήσσει με τις τοποθετήσεις του,απαντα με ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι».Και εξηγεί το σκεπτικότου ως εξης. «Ηταν μια μεγάλη στιγμή για το σύλλογο,αλλα δεν παύει να ήταν ένα παιχνίδι.Θα μπορούσαμε να το χάσουμε  και να το κερδίσουμε.Για μένα η πιο μεγάλη στιγμή στον ΟΦΗ ήταν όταν φτιάξαμε το Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο.Αυτή ήταν η μεγάλη στιγμή του ΟΦΗ αι το βλέπουμε ακόμα και σήμερα»επισημαίνει ο Γκέραντ.

«Στο ξενοδοχείο…»

Ο Ολλανδός θυμάται τις ώρες που προηγήθηκαν πριν από το παιχνίδι. «Ημασταν μαζεμένοι στο ξενοδοχείο και είπα στους παραγοντες:Παιδιά τι γίνεται αν πάρουμε το Κύπελλο;Δεν ήξεραν να μου απαντήσουν.Δενυπήρχε σχέδιο.Κανείς δεν πίστευε ότι θα φτάναμε σε αυτήν την επιτυχία.Αυτό που θυμάμαι είναι ότι είχαμε κανονίσει μια βραδιά στοξενοδοχείο Ζαφόλια που μέναμε και είχαμε πεί να κάνουμε ένα δε3ίπνο ανεξάρτητα από το αν χάσουμε ή κερδίσουμε το παιχνίδι.Και αυτό γιατί η ομάδα είχε ήδη κάνει μια πετυχημένη σεζόν.Τελικά πήραμε και το Κύπελλο και απ’ότι θυμάμαι ξενυχτ΄λησαμε μέχρι πρωίας!»

Τι θυμάμαται όμως από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού ο Ευγενιος Γκέραρντ; «Δεν θυμάμαι πολλά.Σίγουρα θυμάμαι το γκόλ του Χαραλαμπίδη,που ήταν φανταστικό.Επίσης θυμάμαι τα πέναλτι όπου ο Σηφάκης βρέθηκε σε μεγάλη βραδιά.».Και καταλήγει ο Ολανδός προπονητής λέγοντας ότι «τότε είχαμε πολύ καλή ομάδα αλλα και καλό κλίμα.Ημασταν ενωμένοι.Υπήρχε ηρεμία που τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει.Συμβαίνει όμως αυτό στο ποδόσφαιρο…»

 

«Ηταν μια χρυσή εποχή…»

  Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς  Μύρων Σηφάκης,που σήκωσε  τον ΟΦΗ στις πλάτες του στη δαδικασία των πέναλτι,ο Αλεσάντρο Ισις,ο απροσπέλαστος Χρήστος Βασιλείου,αλλα και ο Μίλτος Ανδρεανίδης μιλούν για τη μελαλύτερη βραδιά στην ιστορία του συλλόγου…

Ο Μυρων Σηφάκης,θυμάται  όπως λέει τα πάντα από εκείνη την «χρυσή» βραδιά. «Ήτανότικαλύτερομουέχεισυμβείστηνποδοσφαιρικήμουκαριέρα» μας είπε και συνέχισε «Αυτήηστιγμήήτανπολύσημαντικήγιαόλουςμας. Έχωναθυμάμαιμεαγάπητουςσυμπαίκτεςμουεκείνητηνχρυσήεποχή. ΗμεγάληαυτήεπιτυχίατουΟΦΗθαμείνειανεκτίμητηκαιανεξίτηληστονχρόνο».Και συμπληρώνει λέγοντας ότι «οκόσμοςέχεικρατήσειχαραγμένηστημνήμητουαυτότογεγονόςαλλάκαιτηνδικήμουπαρουσία. Γιαμέναμένειηαγάπηκαιηεκτίμησητουκόσμου. Είναιπράγματαπουδενταβρίσκειςεύκολαστηνσημερινήεποχή»

 Ο…Χατζηπαναγής!

Ο Χρήστος Βασιλείουμας μεταφέρει το κλίμα στην ομάδα,πριν τον μεγαλο αγωνα: « Γι’ αυτότοπαιχνίδιζούσαμεόλαταπαιδιά. Προετοιμαστήκαμε κατάλληλα όλη την εβδομάδα με τον κ. Γκέραρντ και θέλαμε πολύ να πάρουμε το Κύπελλο. Ήμασταν μονιασμένοι, μαζεμένοι και τα καταφέραμε» μας λέει και θυμάται και τις εντολές…στρατηγικής! «Αυτό που συζητούσαμ όλοι πριν τον τελικό ήταν το πώς θα μαρκάρουμε το Χατζηπαναγή. Νομίζω ότι όσο μπορούσαμε και όσο αυτό ήταν εφικτό τον περιορίσαμε» θυμαται ο μεγάλος δεξιός οπισθοφύλακας του ΟΦΗ εκείνη την εποχή και στο μυαλό του έρχεται αυτόματα η ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι οπαδοί του ΟΦΗ στο Ολυμπιακό σταδιο της Αθήνας.«Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν φανταστική, αλλάοκόσμοςήταντοίδιοςθερμόςκαιότανγυρίσαμεστοΗράκλειο. ΟιφίλαθλοιμαςπερίμενανπωςκαιπωςμετοΚύπελλο  τοοποίοήταντοπρώτοστηνκαριέραμου. ΔενθαξεχάσωποτέτονκόσμοτουΟΦΗταδύοχρόνιαπουαγωνίστηκαστηνομάδαταοποίαήταντακαλύτερατηςζωήςμου». 

"Ο ήρωας Σηφακης"

Όπως πάντα παραστατικός ο Αλεσάντρο Ισις,μας λέει ότι «είχαμεκαλήομάδατότεκαιότανέχειςκαλήομάδαδενφοβάσαιτίποτα. Μετάτηνπρώτηχρονιάπουγνωριστήκαμεμεταξύμας, τηδεύτερησηκώσαμεδίκαιατοΚύπελλο, απέναντισ’ έναδυνατόαντίπαλοπουδιέθετεπαίκτεςόπωςοΚωφίδης, οΠαπαδόπουλοςκαιοΧατζηπαναγής».Ο Χιλιανός πλέκει ακόμη και σήμερα το εγκώμιο του Μύρωνα Σηφάκη .Και όπως λέει «αυτόπουέμεινεσ’ εμάςτουςποδοσφαιριστέςεκείνητηςπεριόδουήτανημεγάληπροσπάθειαπουκαταβάλλαμεμέσαστογήπεδο, αλλάκαιοήρωαςΣηφάκηςπουαπέκρουσεταπέναλτικαιπήραμετοΚύπελλο. Ευτυχώςπουήταναυτόςκάτωαπόταδοκάρια…».Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί στους φιλάθλους. «Ηατμόσφαιραστογήπεδοαπότουςφιλάθλουςήτανφανταστική, όπωςκαιστηνεπιστροφήστοΗράκλειο» τονίζει ο Ισις και συνεχίζει «ΜαςυποδέχθηκανστηνΚρήτησανήρωες. ΔενξέρωπόσακαράβιαμετέφεραντόσοπολύκόσμοστηνΑθήνα».Και καταλήγει λέγοντας ότι « είναιπολύωραίοπουθυμόμαστεαυτέςτιςστιγμές. ΗκατάκτησητουΚυπέλλουήτανμίαμεγάληστιγμήστηνιστορίατουΟΦΗ, αλλάκαισυνάμαδύσκοληυπόθεση»

Τέλος,ο  Μίλτος Ανδρεανίδης,που καταγεται από τι Κιλκίς αλλα έμεινε μόνιμα στην Κρήτη, μας λέει ότι «είναιηπιοωραίαστιγμήπουέχωζήσειστονΟΦΗ. ΌτανκατακτάςέναΚύπελλοσουμένειστομυαλό. Θυμάμαιότιπαίξαμεμέσαστοκατακαλόκαιρομευψηλήθερμοκρασία. Παρόλααυτάτοποδόσφαιροπουπαίξαμεήτανπολύκαλό. Σταπέναλτιθυμάμαιότιδενπρόλαβανασουτάρωαλλάκαλύτεραπουέγινεέτσι. Είχαμεκοντάστις8 χιλιάδεςδικόμαςκόσμομέσαστογήπεδο. Ήτανμοναδικέςστιγμέςαυτέςπουζήσαμε. Δενξέχνιουνταιμετίποτα. Γιαμέναπέρααπόταευρωπαϊκάπαιχνίδιαήτανηκορυφαίαποδοσφαιρικήμουστιγμή. Φυσικάδενξεχνάωτουςφοβερούςπανηγυρισμούςμέσαστοκαράβικαιτηναπίστευτηατμόσφαιραπουεπικρατούσε. Εκείνητηνεποχήδιαθέταμεμίαπολύκαλήομάδα, πουείχεπολύκαλούςποδοσφαιριστέςκαιπολύκαλάπαιδιά».

Καρέ καρέ ο μεγάλος τελικός

Από το αρχείο της εφημερίδας «Τόλμη» αντλήσαμε στοιχεία για την περιγραφή του αγώνα :

«Εκεί που οι καρδιές σταματούσαν και ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας μετατρεπόταν στην σκληρή δοκιμασία της «ρουλέτας» από τα 11 βήματα, ο Σηφάκης όρθωσε το ανάστημά του, σταμάτησε δυο φορές τις φιλοδοξίες των Θεσσαλονικέων του Ηρακλή και χάρισε στον ΟΦΗ τον πρώτο του τίτλο.

Ο ΟΦΗ το καμάρι της Κρήτης είναι απ’ το βράδυ της Κυριακής Κυπελλούχος Ελλάδας.

Νικώντας τον Ηρακλή στα πέναλτυ με σκορ 3-1 (ο κανονικός αγώνας και η παράταση βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες με 1-1) πήρε πανάξια το βαρύτιμο τρόπαιο και έκανε υπερήφανο ένα ολόκληρο νησί.

Ήρωας στη διαδικασία των πέναλτυ ο δικός μας Σηφάκης. Απέκρουσε τα 2 απ’ τα 4 που χρειάστηκε να χτυπήσουν οι αντίπαλοί του και βοήθησε σημαντικά να γίνει τ’ όνειρο πραγματικότητα.

Τιμή και Δόξα λοιπόν για το Σηφάκη, αλλά τιμή και Δόξα και για τους υπόλοιπους συμπαίκτες του και για τον άνθρωπο που κίνησε τα νήματα του θριάμβου. Τον Ολλανδό Ένγκεν Γκέραλντ.

Σκόραρε πρώτος ο Ηρακλής

Στην περιγραφή του αγώνα φτάνουμε, στη στιγμή του γκολ του Ηρακλή…

«Ο Ηρακλής κέρδισε ένα φάουλ από αριστερά. Εκτελεστής ο Χατζηπαναγής, απέκρουσε πρόσκαιρα ο Μιχαλίτσος, η μπάλα έφθασε στον Κωφίδη που σούταρε για να φθάσει η μπάλα στα δίχτυα, αφού φάνηκε να βρίσκει το αριστερό κάθετο δοκάρι».

Η ισοφάριση

Στο 34’ ήρθε η ισοφάριση για τον ΟΦΗ. Ο Παπαβασιλείου εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, και ο Χαραλαμπίδης με υποδειγματική κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Γκεοργκιεφ…».

Η ώρα του Σηφάκη

Στην παράταση τα δεδομένα δεν άλλαξαν και φτάσαμε στην διαδικασία των πέναλτι. Η σειρά κύλησε ως εξής:

Ζούντμπι: άουτ

Χαραλαμπίδης: γκολ (1-0)

Ζήφκας: Απέκρουσε ο Σηφάκης

Τσινός: Γκολ (2-0)

Δ. Παπαδόπουλος: γκολ (2-1)

Παπαβασιλείου: γκολ (3-1)

Αδάμου: Απέκρουσε ο Σηφάκης.

Τον αγώνα διαιτήτευσε ο Βουτσαράς (Αθηνών).

Ρεσιτάλ διαιτησίας απ’ τον αθηναίο Βουτσαρά.

ΟΦΗ: Σηφάκης, Γκουλής, Βασιλείου, Τσινός, Μιχαλίτσος ( 102’ Ανδρεαδίδης), Ίσις, Περσίας, Παπαβασιλειου, Χαραλαμπίδης, Νιόπλιας ( 94’ Καριώτης).

Ηρακλής: Γκεργκίεφ, Λευκόπουλος, Ζήφκας, Βακαλόπουλος, Ηλιάδης, Κωφίδης, Δ. Παπαδόπουλος, Ζούντμπι, Αναστασιάδης, Χατζηπαναγής ( 98’ Αδάμου), Καραΐσκος ( 57’ Γ. Παπαδόπουλος).

* Κόπηκαν 23.587 εισιτήρια και εισπράχτηκαν 11.850.580 δρχ.

 

 

Read 6896 times
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi