karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

Το MVP στο «στρατηγείο» του Εργοτέλη!

26 Jun 2012 Written by

Το MVP πέρασε μερικές ώρες με τα στελέχη του Εργοτέλη και κατέγραψε τις  καθημερινές τους αγωνίες

 

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

O αγωνιστικός σχεδιασμός του Εργοτέλη μπορεί να μην στέφθηκε φέτος με επιτυχία, αλλά οργανωτικά αυτή η ομάδα συνεχίζει να δουλεύει σε υψηλό επίπεδο.

Επισκεφθήκαμε το «στρατηγείο» του Εργοτέλη. Στην οδό Στεργιογιάννη 1, πίσω από το κομμένο Μπεντένι. Εκεί βρίσκονται τα σχετικά πρόσφατα (από το 2008) γραφεία της ομάδας, στα οποία ο σύλλογος έχει στεγάσει το οργανωτικό του πλάνο, το οποίο ευελπιστεί ότι έστω και την κρίσιμη ώρα θα βγάλει στα «ανοιχτά» και την αγωνιστική επιτυχία.

Γιατί οργανωτικά ο Εργοτέλης δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Υπάρχει ένα επιτελείο ανθρώπων που καθημερινά εργάζεται για θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το πως η μπάλα θα μπει στα...δίχτυα. Αλλά για άλλα ζητήματα, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο σημαντικά. Θέματα λειτουργίας και πιστής εφαρμογής του πλάνου που έχει χαράξει ο Απόστολος Παπουτσάκης και οι συνεργάτες του.

Ο Εργοτέλης δεν είναι πια η ομάδα που «λειτουργεί» σε ένα λυόμενο 2Χ2 στο Μαρτινέγκο όπως υπήρχε παλιά. Πλέον διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, στις οποίες και έχει στεγάσει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται για να λειτουργήσει μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία.

Σε ένα διώροφο κτίριο 200 τ.μ. (μαζί με το υπόγειο), η καρδιά της «Ανώνυμης Εταιρείας» που λέγεται Εργοτέλης χτυπάει καθημερινά.
Από το λογιστήριο, το τμήμα μάρκετινγκ, το τμήμα διάθεσης εισιτηρίων και εισιτηρίων διαρκείας, το γραφείο Τύπου, ενώ το υπόγειο της εγκατάστασης φιλοξενεί αποκλειστικά τις αποθήκες ιματισμού του Εργοτέλη.

Μια ομάδα για να καταξιωθεί και να προχωρήσει χρειάζεται σίγουρα καλά αποτελέσματα στο γήπεδο. Χρειάζεται όμως και τις ανάλογες εγκαταστάσεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις. Και ο Εργοτέλης τις διαθέτει.
Τα νέα γραφεία του συλλόγου είναι ένα ακόμη «στοίχημα» που κερδήθηκε επί ημερών Απόστολου Παπουτσάκη. Ο πρόεδρος του συλλόγου ήταν εκείνος που μεταξύ άλλων θεμάτων έβαλε σε προτεραιότητα την στέγαση των υπηρεσιών του συλλόγου σε ένα αξιοπρεπή χώρο. Και το αποτέλεσμα είναι ιδανικό.

Περάσαμε μερικές ώρες με όλο το επιτελείο του Εργοτέλη στο «στρατηγείο» της ομάδας. Και ζήσαμε από κοντά τις αγωνίες τους. Από το αγωνιστικό (τα τηλέφωνα του Γενικού Διευθυντή, Γιάννη Ράλλη δεν σταματούν να χτυπούν για διάφορα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν), το οικονομικό (το λογιστήριο, όπου επικεφαλής είναι ο κ. Νέγκας, έχει πάντα κίνηση), το μάρκετινγκ (ο Λουδοβίκος Ορφανός είναι πάντα στην ...πρίζα), μέχρι το γραφείο Τύπου (ο συνάδελφος Γιάννης Τρελάκας δίνει την δική του μάχη για την ενημέρωση των συναδέλφων για τα νέα της ομάδας). Ένα είναι βέβαιο. Ο Εργοτέλης δουλεύει...

Με ...ξεναγό τον Γιάννη Ράλλη, ο οποίος από το 2007 έχει την θέση του Γενικού Διευθυντή της ομάδας, επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η «κιτρινόμαυρη» εγκατάσταση της οδού Στεργιογιάννη 1. Είχαμε όμως την ευκαιρία να συζητήσουμε με το «δεξί χέρι» του Απόστολου Παπουτσάκη όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το σύλλογο. Απέ τα οικονομικά, την αδειοδότηση, μέχρι τον σχεδιασμό για τη νέα χρονιά. Εκεί το κορυφαίο στέλεχος της ΠΑΕ Εργοτέλης προέβη σε δυο σημαντικές αποκαλύψεις. Η μια είναι ότι το μπάτζετ του Εργοτέλη τη νέα χρονιά θα είναι αντίστοιχο με τα έσοδα και θα πέσει κατά πολύ. Και η άλλη αποκάλυψη είναι ότι το μεγαλόπνοο σχέδιο του Απόστολου Παπουτσάκη για γήπεδο και αθλητικό κέντρο, μια επένδυση περίπου 40 εκ. ευρώ, δεν προχωράει λόγω της οικονομικής κρίσης.


«Το επέβαλαν οι ανάγκες και οι κανονισμοί»


Το κασετοφωνάκι άρχισε να γράφει την ώρα που ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στα γραφεία του Εργοτέλη.
Όπως μας λέει ο Γ. Διευθυντής του Εργοτέλη «όλη η ΠΑΕ είναι εδώ. Στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες της ΠΑΕ σε αυτό το χώρο. Το λογιστήριο, το μάρκετινγκ, το γραφείο τύπου και το γραφείο εισιτηρίων. Παράλληλα υπάρχει ένα μεγάλο υπόγειο το οποίο λειτουργεί ως αποθήκη ιματισμού.
Τα γραφεία αυτά λειτουργούν από το 2008 και είναι με υπενοικίαση. Μέχρι το 2007 η ΠΑΕ Εργοτέλης στεγαζόταν σε κάποιο λυόμενο στο Μαρτινέγκο.
Όμως πλέον έπρεπε να αναζητήσουμε κατάλληλο χώρο για να στεγαστούμε, καθώς αυτό προβλέπεται από την Σούπερ Λιγκ και το θέμα της αδειοδότησης.
Μέχρι τότε οι υπηρεσίες του Εργοτέλη ήταν διάσπαρτες. Τις μαζέψαμε, λοιπόν, σε ένα κτίριο για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα την δουλειά μας.
Είναι και αυτό ένα από τα πολλά επιτεύγματα του Απόστολου Παπουτσάκη. Το επέβαλαν οι ανάγκες να γίνει και έγινε».
Ο Γιάννης Ράλλης βάζει και μια ακόμη διάσταση για τα γραφεία του Εργοτέλη. Όπως λέει «οι κανονισμοί πλέον σε αναγκάζουν να έχεις το δικό σου χώρο για τις υπηρεσίες της ΠΑΕ. Προβλέπεται ρητά άλλωστε και στα κριτήρια της αδειοδότησης. Όπως επίσης και το υπαλληλικό προσωπικό. Εδώ υπάρχουν 6 άνθρωποι που εργάζονται καθημερινά, όπως θα έκαναν σε μια οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία. Και ο Εργοτέλης είναι μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία. Ο καθένας έχει το δικό του κομμάτι δουλειάς. Υπάρχει λογιστήριο επίσης που λειτουργεί σε διεθνή λογιστικά πρότυπα και είναι πολύ οργανωμένο. Όπως επίσης υπάρχει το τμήμα εισιτηρίων για την διάθεση εισιτηρίων των αγώνων της ομάδας, αλλά και των εισιτηρίων διαρκείας. Το κτίριο είναι περίπου 100 τετραγωνικά σε δυο ορόφους, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Εργοτέλη και άλλα 100 τετραγωνικά υπόγειο όπου στεγάζεται η αποθήκη ιματισμού της ομάδας. Από εδώ κλείνονται όλα όσα έχουν να κάνουν με την οργανωτική προετοιμασία της ομάδας. Είτε παίζει εντός έδρας, είτε παίζει εκτός έδρας. Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει το κλείσιμο εισιτηρίων, ξενοδοχείου για να μείνει η αποστολή, μεταφοράς και ότι έχει να κάνει με την οργάνωση της αποστολής. Παράλληλα, από εδώ γίνονται πληρωμές του προσωπικού, των ποδοσφαιριστών, των προπονητών και εισπράξεις εσόδων. Επειδή είμαστε συγκεντρωμένοι σε ένα χώρο, υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ μας. Είμαστε πρώτα φίλοι και μετά συνάδελφοι. Επικοινωνούμε με κλειστά μάτια, που λέμε. Όταν έχεις πέντε διάσπαρτες υπηρεσίες, όπως συνέβαινε παλιά, δεν μπορείς να κάνεις δουλειά». Ο Γιάννης Ράλλης μας λέει ακόμη ότι «εδώ γίνονται ακόμη τα περισσότερα διοικητικά συμβούλια της ΠΑΕ Εργοτέλης. Υπάρχει η αίθουσα συσκέψεων για αυτόν τον σκοπό. Αν υπάρχει όμως μια έκτακτη περίπτωση και υπάρχει φόρτος εργασίας από τον πρόεδρο, τότε κάνουμε συναντήσεις και στην Διεθνή Ένωση. Έχουν παρθεί σοβαρές αποφάσεις εδώ. Με στόχο πάντα την καλύτερη δυνατή λύση για τον σύλλογο».


Εργοτέλης και Σούπερ Λιγκ

Ο Γιάννης Ράλλης είναι στο πόστο του Γενικού Διευθυντή του Εργοτέλη από τον Ιούνιο του 2007. Ένας μπασκετικός στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ένας καταξιωμένος διαιτητής Α1 και FIBA στα άδυτα του ποδοσφαίρου και της Σούπερ Λιγκ. Και μαζί με τον πρόεδρο του Εργοτέλη, Απόστολο Παπουτσάκη στον χειρισμό λεπτών ζητημάτων για το παρών και το μέλλον του Εργοτέλη. Ο ίδιος λέει ότι «πράγματι προέρχομαι από τον χώρο του μπάσκετ. Προέρχομαι όμως από τον χώρο του αθλητισμού γενικά. Για μένα αθλητισμός είναι όλα τα αθλήματα. Είτε μπάσκετ, είτε ποδόσφαιρο, είτε βόλεϊ, είτε οτιδήποτε. Να έχεις το χρόνο και την ικανότητα είναι το ζητούμενο. Είμαι και αντιπρόεδρος στην ΠΑΕ Εργοτέλης, για να έχω την δυνατότητα συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλια της Σούπερ Λιγκ και στην λήψη αποφάσεων. Πράττω πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου. Συζητάμε και επεξεργαζόμαστε τα θέματα και ψηφίζω αναλόγως την απόφαση που θα πάρει εκείνος» τονίζει.
Η εμπειρία του από τα Συμβούλια της Σούπερ Λιγκ έχει ενδιαφέρον. Όπως λέει «είναι πολύ δύσκολος χώρος. Με πολλές δραστηριότητες, που πολλές φορές βγαίνουν από τα όρια της δικής μου φιλοσοφίας για τον αθλητισμό. Πρέπει όμως να είσαι έτοιμος να τα παλέψεις όλα για το καλύτερο της ομάδας». Για τον Γιάννη Ράλλη τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν πολύ σοβαρά τη Λίγκα είναι «το θέμα της βίας και του παράνομου στοιχοιματισμού. Πάσχουμε σαν χώρα στον ελεγκτικό μηχανισμό, ενώ υπάρχει και ατιμωρησία. Αν κάποιος ήξερε ότι με οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα πήγαινε φυλακή, δεν θα τολμούσε. Υπάρχει ένα πρόβλημα στις εφαρμογές των νόμων».
Ενώ θεωρεί μεγαλύτερο επίτευγμα του Συνεταιρισμού «το τηλεοπτικό συμβόλαιο που έχει υπογραφεί είναι μια μεγάλη επιτυχία. Χωρίς τα χρήματα αυτά οι ομάδες δεν μπορούν να προχωρήσουν. Το θέμα των υποδομών επίσης. Οι ομάδες, δηλαδή, των Κ17 και Κ20. Όταν το ξεκινήσαμε λίγοι το πιστεύαμε.
Το πήραν ζεστά όμως οι ομάδες και τώρα βλέπουν σιγά-σιγά τους καρπούς. Ο Εργοτέλης είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια αυτή. Βλέπουμε όμως νέα παιδιά από την ΑΕΚ, τον Άρη, τον Πανιώνιο. Αυτό το σχέδιο ξεκίνησε το 2007 και τώρα βλέπουμε σιγά-σιγά τα αποτελέσματα. Παράλληλα η Σούπερ Λιγκ ανέλαβε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της παλιάς ΕΠΑΕ. Είναι μια οφειλή κοντά στα 8 εκ. ευρώ, από ανοίγματα που είχαν γίνει».
Για την παρουσία του στα διοικητικά συμβούλια της Σούπερ Λιγκ τονίζει ότι «στα συμβούλια ψηφίζει ο πρόεδρος για λογαριασμό του Εργοτέλη. Ψηφίζει σαν Εργοτέλης. Ψηφίζει σαν ομάδα και όχι σαν πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ». Ενώ σχολιάζοντας το πέρασμα του Απόστολου Παπουτσάκη από την ηγεσία της Σούπερ Λιγκ, επισημαίνει ότι «για μένα είναι θετική η παρουσία του. Ο Παπουτσάκης είναι ήπιος και ενωτικός. Ένωσε διάφορες τάσεις με επιτυχία πολλές φορές και αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι.
Έχει, βέβαια, μεγάλο φόρτο εργασίας, έχει και κάποια μικρά προβλήματα υγείας. Το αν θα συνεχίσει και μετά το καλοκαίρι το γνωρίζει ο ίδιος».
Για το αν ο Εργοτέλης βγήκε κερδισμένος ή χαμένος από την παρουσία του προέδρου του στην ηγεσία της Σούπερ Λιγκ, ο Γιάννης Ράλλης τονίζει ότι «αγωνιστικά ο Εργοτέλης βγαίνει χαμένος. Επειδή είναι πρόεδρος της Λίγκας, ο Εργοτέλης έχει αδικηθεί. Από την άλλη θεωρώ ότι η παρουσία του στην θέση αυτή ωφέλησε σε άλλα θέματα τον Εργοτέλη. Όπως πιστεύω ότι έχει ωφελήσει και τον ΟΦΗ και αυτό μπορείτε να το διασταυρώσετε και από τους ανθρώπους του ΟΦΗ για την ανοιχτή συνεργασία που υπάρχει σε πολλά θέματα». Ο Γιάννης Ράλλης πολλές φορές βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για θέματα που έφεραν προστριβές. Για παράδειγμα, στο θέμα με την περιβόητη ψηφοφορία υπέρ του Αχιλλέα Μπέου, ως εκπροσώπου της Σούπερ Λιγκ στην ΕΠΟ. Ο Γιάννης Ράλλης παραδέχεται ότι ήταν ένα λάθος που έγινε. Όπως επισημαίνει «δεν έχω πρόβλημα να παραδεχθώ ότι είχε γίνει λάθος. Ήταν μια στιγμή και ένα έκτακτο συμβούλιο και ένα θέμα για το οποίο ούτε καν είχαμε ενημερωθεί. Γνωρίζαμε ότι θα είναι για δυο μόνο συμβούλια της ΕΠΟ. Αυτό ήταν. Για κάποια άλλα θέματα απλά υπήρξε  απλά κακή ενημέρωση προς τον κόσμο».

Ο Γιώργος Κορτσιδάκης με τον υπεύθυνο Τύπου της ΠΑΕ Εργοτέλης Γιάννη Τρελάκα.

 


Μεγάλο... ψαλίδι στο μπάτζετ της νέας χρονιάς

Ο Γιάννης Ράλλης αναφέρεται και στο μελλοντικό σχεδιασμό που έχει κάνει ο Εργοτέλης στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης. Και προαναγγέλλει σημαντικές περικοπές στο μπάτζετ της ομάδας τη νέα σεζόν. Όπως λέει «όλες οι ομάδες θα πρέπει να φτάσουν κάποια στιγμή να έρθουν στα ίσια σε έσοδα και έξοδα. Αυτό θα είναι απαραίτητο από την ΟΥΕΦΑ από το 2013-2014. Το επιβάλει η ΟΥΕΦΑ αυτό. Θα κάνεις έξοδα αντίστοιχα με τα έσοδα που θα κάνεις. Αυτό είναι υγεία. Είναι πλέον νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό που σας λέω. Γιατί υπάρχει παντού πρόβλημα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο Εργοτέλης θα κινηθεί του χρόνου προς αυτήν την κατεύθυνση. Ό,τι έσοδα θα έχουμε, τόσα έξοδα θα κάνουμε. Είναι ειλημμένη απόφαση αυτό.
Το μπάτζετ του Εργοτέλη φέτος έφτασε γύρω στα 4 εκ. 900 χιλ. ευρώ. Στα έσοδα υπολογίζεις τηλεοπτικά, χορηγίες, εισιτήρια και χρήματα από την πώληση κάποιου παίκτη. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όχι μόνο για τον Εργοτέλη, αλλά για κάθε ομάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό. Έχουμε ακαδημία με 800 παιδιά. Η παραγωγή παικτών είναι καθημερινή. Το φυτώριο των ακαδημιών το δουλεύουμε εδώ και δέκα χρόνια. Είναι δέκα χρόνια δουλειάς και το ξεκίνησε η διοίκηση Σουλτάτου-Τζώρτζογλου. Μέσα από αυτήν την διαδικασία έχουμε σήμερα στην πρώτη ομάδα, τον Καβουσάκη, τον Τζανακάκη, τον Σαρρή, τον Καρέλη, τον Χρυσοφάκη και όλα αυτά τα παιδιά».

Ο Γιώργος Κορτσιδάκης με τον Γενικό διευθυντή της ΠΑΕ Εργοτέλης Γιάννη Ράλλη.

 


Καθυστερήσεις υπήρχαν, αλλά η ...προσφυγή είναι άγνωστη λέξη

Για το αν ο σύλλογος είχε φέτος οικονομικά προβλήματα, όπως όλες οι ομάδες, τονίζει πως «στον Εργοτέλη υπήρχαν φυσιολογικές καθυστερήσεις. Οι παίκτες πληρώνονται με βάση τα έσοδα μας. Είμαστε ένα, ενάμιση μήνα πίσω στις υποχρεώσεις μας. Οι παίκτες γνωρίζουν όμως ότι τα χρήματα τους θα τα πάρουν. Η λέξη προσφυγή είναι άγνωστη για μας». Για το Γιάννη Ράλλη, το μεγαλύτερο επίτευγμα στον Εργοτέλη τα τελευταία χρόνια είναι «η καθιέρωση και σταθεροποίηση του Εργοτέλη στην Σούπερ Λιγκ, είναι μεγάλη υπόθεση. Έχουμε μια εξαετία συνεχή στην κατηγορία και νομίζω ότι αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα». Ενώ για το αν ο Απόστολος Παπουτσάκης παραμένει το ίδιο ορεξάτος, επισημαίνει ότι «ο  Παπουτσάκης μπήκε στο ποδόσφαιρο το 2006. Είναι ακόμα φρέσκος παράγοντες. Είναι μπολιασμένος με το ποδόσφαιρο. Είναι όμως και αυτός όπως και εγώ της φιλοσοφίας ότι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός είναι μια παράσταση την οποία πρέπει να απολαμβάνεις με τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας».

Η...κρίση έφαγε το γήπεδο και το αθλητικό κέντρο

Ο Εργοτέλης επιχείρησε να κάνει ένα μεγάλο μπα. Με μια επένδυση κοντά στα 40 εκ. ευρώ με την ανέγερση γηπέδου και αθλητικού κέντρου. Το μεγάλο αυτό επενδυτικό σχέδιο όμως «σκόνταψε» πάνω στην κρίση. Ο Γιάννης Ράλλης αποκαλύπτει ότι «είχαμε προχωρήσει τα σχέδια μας για ένα γήπεδο και αθλητικό κέντρο. Όμως βλέπετε ότι επενδύσεις στην Ελλάδα τα δυο τελευταία χρόνια που ήταν να γίνουν δεν έγιναν. Δεν μπορεί να γίνει επένδυση με αυτό το καθεστώς που υπάρχει στην φορολόγηση. Ένα τέτοιο έργο είναι και θέμα χρηματοδότησης από τις τράπεζες, όπου πλέον τα πράγματα είναι δύσκολα. Είχαμε βρει χώρους για να προχωρήσουμε, αλλά μας έπιασε η κρίση. Πλέον το θέμα μετατίθεται για μετά την κρίση και ανάλογα από τα αν θα παραμείνει ζεστό το ενδιαφέρον του Απόστολου Παπουτσάκη.
Η σκέψη ήταν για ένα ενιαίο αθλητικό κέντρο και γήπεδο. Όπως είναι της Ξάνθης ή της Τρίπολης. Ήταν μια μεγάλη επένδυση, που έφτανε περίπου τα 40 εκ. ευρώ με γήπεδο 10-12 χιλ. θέσεων».

Read 6468 times Last modified on Thursday, 05 July 2012 13:39
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi