karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Στο κρητικό μπάσκετ οι παράγοντες προτίμησαν τα ετοιματζίδικα!»

15 Nov 2014 Written byΣυνέντευξη στον Γιώργο Κορτσιδάκη

Μια συνέντευξη με τον «ισχυρό άνδρα» του Ελληνικού μπάσκετ ήταν πάντα στο μυαλό μου.
Στις συχνές του επισκέψεις στο Ηράκλειο, όπου ο ίδιος παραδέχεται ότι «έχω πολλούς και καλούς φίλους» δεν είχε δοθεί η ευκαιρία.

Ομως στο περιθώριο του πρόσφατου τελικού του Κυπέλλου μπάσκετ που φιλοξενήθηκε στα Δυο Αοράκια, ανάμεσα στον Παναθηναικό και το Αρη δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της ΕΟΚ, πρόεδρος της FIBA EUROPE, πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και συνολικά ένας απο τους μεγαλύτερους στυλοβάτες του μπάσκετ στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ένα πρόσωπο μαγνήτης.

Στα 75 του χρόνια (γεννημένος το 1939), έχει ένα τρομερό δυναμισμό και ένα πάθος στα λεγόμενα του, που μοιάζει με έφηβο.
Πρόσωπο πολιτικοποιημένο (απο το βαθύ ΠΑΣΟΚ) και σταθερό στις απόψεις του, σε καθηλώνει στην συζήτηση.
Το είχα ακούσει και απο άλλους, αλλά το διαπίστωσα και ο ίδιος στην συνάντηση μας στο ξενοδοχείο GALAXY για αυτήν την συνέντευξη στο MVP.

Με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, μπορείς να μιλήσεις για όλα. Για την πολιτική, για την κοινωνία, για την οικονομική κρίση. Ασφαλώς και για το μπάσκετ.
Δεν έχει σημασία, αν συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτά που λέει.
Εκείνο που μεταδίδει είναι ο πειστικός τρόπος που υποστηρίζει τις απόψεις του.
Η συνέντευξη με τον «πρόεδρο» μπορώ να πω ότι κλείστηκε με ευκολία και δεν το περίμενα, καθώς μιλάμε για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο.
Ο ίδιος όμως αποδέχθηκε αμέσως με χαρά την πρόταση που του έγινε να μιλήσει για το μπάσκετ στην Κρήτη, την αγάπη του για το νησί, την δυνατότητα που δίνουν στην περιοχή μας οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έχει και ειδικά το κλειστό γυμναστήριο στα Δυο Αοράκια. Να μιλήσει για τις μεγάλες διοργανώσεις που έρχονται, για το Πανευρωπαικό Νέων που θα γίνει στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2014, αλλά και το Παγκόσμιο Εφήβων που θα φιλοξενηθεί στο νησί το καλοκαίρι του 2015.

Να μιλήσει για την καλή συνεργασία που έχει με την ΕΚΑΣΚ, αλλά και για την διαχρονική του φιλία με τον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, με τον οποίο συνδέεται απο το ΠΑΣΟΚ και για τον οποίο λέει ότι ήταν «ο πιο πετυχημένος Υφυπουργός αθλητισμού».
Μου έκανε εντύπωση ακόμη, η ενημέρωση του για το κρητικό μπάσκετ και τις ομάδες του νησιού.
Ο σεβασμός που μίλησε για τον αείμνηστο Παύλο Βαρζακιάν «την μεγαλύτερη μπασκετική προσωπικότητα της Κρήτης» όπως μου είπε.
Αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ήταν τα «καρφιά» του, για παράγοντες και ομάδες του κρητικού μπάσκετ. Αλλα και την έλλειψη ανάπτυξης και παραγωγής ταλέντων.

«Οι ομάδες προτίμησαν τα ετοιματζίδικα πράγματα» είπε ο πρόεδρος. Ενώ είπε ακόμη ότι «οι ομάδες που διακρίθηκαν ήταν αποτέλεσμα της φιλοδοξίας και των ονείρων κάποιων παραγόντων, που ήθελαν να αναδειχθούν και οι ίδιοι».
Και εξέφρασε την ευχή «η Κρήτη να προσφέρει περισσότερο στην ανάπτυξη και στην παραγωγή στο Ελληνικό μπάσκετ. Εκτός απο την παρουσία των ομάδων σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να παράγει και αθλητές. Να δούμε κάποιους κρητικούς παίκτες, να παίζουν σε υψηλό επίπεδο».
Μεγάλες αλήθειες, απο ένα άνθρωπο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.
«Παρακολούθησα φέτος και την πορεία του ΟΦΗ στην Α2. Καλά πήγε. Καλύτερα απο ότι περίμενα» είπε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, δείχνοντας ότι παρακολουθεί τα πάντα.
Και επ' αυτού δεν δέχεται και κουβέντα. «Είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθώ. Για τα θέματα τα Παγκόσμια, τα Ευρωπαικά, αλλά και τα Ελληνικά» λέει ο πρόεδρος, σε μια συνέντευξη που πιστεύω ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον....

«Ελα, έχει φροντιστήριο!»

Οπως προανέφερα, η συνάντηση μου με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, έγινε στο φιλόξενο ξενοδοχείο GALAXY. Tον βρήκα-όπως συνηθίζει- να αγορεύει σε μια μπασκετική παρέα, στην οποία συμμετείχε ακόμη ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ Τάκης Τσαγκρώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ Μπάμπης Μαρκάκης και 3-4 ακόμη άνθρωποι του μπάσκετ απο την Ομοσπονδία.
Αφού περίμενα μερικά λεπτά να τελειώσει την ομιλία του, οι παρευρισκόμενοι που με αναγνώρισαν, με κάλεσαν στο τραπέζι. «Ελα, έχει φροντιστήριο!» μου είπαν.
Και πράγματι! Δεν είχαν άδικο. Υπάρχουν στιγμές σε μια συζήτηση με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, που μοιάζουν με... σχολείο.

Αμέσως με καλωσόρισε στην παρέα και μετά απο λίγα λεπτά μετακομίσαμε σε ένα τραπέζι λίγο πιο μακριά για τις ανάγκες της συζήτησης.
Η πρώτη κουβέντα του Γιώργου Βασιλακόπουλου ήταν για τα Μέσα Ενημέρωσης του Ηρακλείου. Για το «πως πάνε οι εφημερίδες και τα περιοδικά», αλλά και για την καταιγίδα των «σάιτ» (ίντερνετ) για τα οποία απο ότι κατάλαβα δεν είναι και μεγάλος θαυμαστής. Λόγω εποχής και ηλικίας, παραμένει φίλος της εφημερίδας, όπως λέει. Προφανώς και της δημοσιογραφίας της εφημερίδας. «Απο εκεί , απο τις εφημερίδες ξεκινήσαμε όλοι και κάποιες εποχές τις νοσταλγούμε, αλλά...» του είπα και κατάλαβε. Κούνησε καταφατικά το κεφάλι του, είπε μερικές κουβέντες για την κοινωνία του σήμερα, την έλλειψη κοινωνικού σεβασμού όπως λέει, την Βουλή των Ελλήνων, τα ξυρισμένα κεφάλια και ξεκινήσαμε για το μπάσκετ....

«Δεν κάνουμε καμία χάρη στο Ηράκλειο. Το Ηράκλειο κάνει χάρη...»

Η Κρήτη, το Ηράκλειο, το κλειστό στα Δυο Αοράκια και οι διοργανώσεις που ήδη έχει φιλοξενήσει με τελευταία αυτή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, βρίσκεται στο επίκεντρο. Με τις ευλογίες της ΕΟΚ θα γίνουν στο Ηράκλειο δυο μεγάλες διοργανώσεις στο επόμενο διάστημα.
Το Πανευρωπαικό πρωτάθλημα των K20 το καλοκαίρι του 2014, αλλά και το Παγκόσμιο Εφήβων το καλοκαίρι του 2015. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εξηγεί ότι «η Κρήτη έχει πλέον τις υποδομές για να διεκδικεί μεγάλες διοργανώσεις. Δεν κάνουμε καμία χάρη στο Ηράκλειο. Το Ηράκλειο κάνει χάρη σε εμάς και αυτό μας ικανοποιεί. Το κρητικό έχει αποδείξει ότι αγκαλιάζει αυτές τις διοργανώσεις που του έχουμε αναθέσει , ενώ και ο φίλος μου ο Γιάννης Κουράκης, είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει » λέει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και αναφέρεται στο κλειστό γυμναστήριο στα Δυο Αοράκια. «Είναι γήπεδο διεθνών προδιαγραφών. Εχει φτιαχτεί με κέφι και εξυπηρετεί σύγχρονες απαιτήσεις. Είναι ένα αθλητικό στολίδι για το Ηράκλειο, για την Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα. Το γήπεδο αυτό δίνει τη δυνατότητα στον κρητικό λαό και τον Ηρακλειώτη, να απολαμβάνει μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Είναι ένα γήπεδο που εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες. Ο εμπνευστής και ο κατασκευαστής του αξίζουν συγχαρητήρια. Θα βοηθήσει πολύ και την Κρήτη και τον αθλητισμό» λέει ο πρόεδρος της ΕΟΚ.

«Μετάλλιο στην Κρήτη σε Πανευρωπαικό και Παγκόσμιο!»

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αναφέρεται με ιδιαίτερη έμφαση, σε αυτές τις δυο διοργανώσεις. Στο Πανευρωπαικό και το Παγκόσμιο που θα γίνουν στην Κρήτη. Οπως λέει «το Πανευρωπαικό πρωτάθλημα Νέων είναι μεγάλη διοργάνωση. Ολη η σύγχρονη μπασκετική πραγματικότητα της Ευρώπης και όλα τα μεγάλα ταλέντα, οι σημερινοί και οι αυριανοί πρωταγωνιστές θα είναι εδώ. Σε κάποιες στιγμές αυτό το Πανευρωπαικό Κ20 είναι καλύτερο και απο των Ανδρών. Τον επόμενο χρόνο το καλοκαίρι (2015) θα έχουμε το Παγκόσμιο Εφήβων στην Κρήτη. Επίσης πολύ μεγάλη διοργάνωση».

Για την ΕΟΚ αυτές οι δυο μεγάλες διοργανώσεις, έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Οι Εθνικές ομάδες θα έχουν πρωταγωνιστικούς στόχους. Οπως λέει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος
«δεν θα παίξουμε για να έχουμε μια τουριστική παρουσία, αλλά θα πάμε δυνατά και στις δυο διοργανώσεις. Εχουμε καλή φουρνιά, καλές ομάδες και θα έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μαζί με την κρητική φιλοξενία, τον αέρα της Κρήτης, τον κόσμο που πάντα στηρίζει τις Εθνικές ομάδες, θα γίνουν ωραίες διοργανώσεις και πιστεύω ότι και στις δυο θα πάμε για θέσεις στο βάθρο».

Καλή συνεργασία με ΕΚΑΣΚ και φορείς

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, επισημαίνει ότι τίποτα απο όλα αυτά δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η καλή συνεργασία με τους πολιτικούς και αθλητικούς φορείς της Κρήτης. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μιλάει με θερμά λόγια για τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΚ Μπάμπη Μαρκάκη, τον «Μπάμπη» όπως λέει.
Είναι σαφές ότι η συνεργασία της ΕΟΚ με την τοπική Ενωση είναι σε υψηλό επίπεδο. Αλλά και με τους πολιτικούς φορείς. «Σε συνεργασία με την ΕΚΑΣΚ και την επίμονη προσπάθεια του προέδρου του Μπάμπη Μαρκάκη, αλλά και την συμπαράσταση την μεγάλη του φίλου Γιάννη Κουράκη, το Ηράκλειο εξελίσσεται σε ένα κέντρο μεγάλων διοργανώσεων. Σε αυτό βοηθούν και τα γήπεδα αλλά και οι εγκαταστάσεις. Ομως μετράει πολύ και η συμπαράσταση που έχουμε απο τους φορείς για αυτό» λέει με νόημα ο πρόεδρος της ΕΟΚ.

«Ο Κουράκης ήταν ο καλύτερος Υφυπουργός αθλητισμού»

Η φιλία του Γιώργου Βασιλακόπουλου με τον Γιάννη Κουράκη είναι γνωστή και παλιά.
Τους ενώνουν κοινοί αγώνες με το ΠΑΣΟΚ όπως λέει, αλλά και συνεργασίες σε επίπεδο αθλητισμού. Ειδικά την εποχή που ο Γιάννης Κουράκης ήταν Υφυπουργός αθλητισμού.
«Αν και η θητεία του ήταν γρήγορη, μπορώ να πώ ότι ήταν ο καλύτερος Υφυπουργός αθλητισμού» λέει για τον Γιάννη Κουράκη, ο πρόεδρος της ΕΟΚ. Μάλιστα δεν διστάζει να του πλέξει το εγκώμιο. Οπως λέει «δεν έκανε ποτέ τον έξυπνο. Επαιρνε όμως γρήγορες αποφάσεις και αυτό ήταν ένα απο τα μεγάλα πλεονεκτήματα του. Οποιος είναι στη δημόσια ζωή και δεν παίρνει αποφάσεις, αλλά αφήνει το πρόβλημα να διαιωνίζεται οδηγεί και το θέμα και τον εαυτό του σε αδιέξοδο. Αυτό δεν το επέτρεπε ο Γιάννης. Ηταν άμεσος».
Για την φιλία τους επισημαίνει ότι «με τον Γιάννη Κουράκη είμαστε φίλοι εδώ και πολλά χρόνια. Μας ενώνει το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε απο τον ίδιο πολιτικό χώρο. Οταν ήμουν Γενικός Γραμματέας αθλητισμού, είχαμε στενή επαφή. Εκείνος ήταν βουλευτής τότε. Είχαμε καλή συνεργασία. Οπως και όταν ήταν εκείνος Υφυπουργός αθλητισμού».

Ο Βαρζακιάν και οι αιχμές για τους παράγοντες του κρητικού μπάσκετ

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποφεύγει να μιλήσει για πρόσωπα του μπάσκετ στην Κρήτη. Με μια εξαίρεση. Στον αείμνηστο Παύλο Βαρζακιάν, για τον οποίο λέει ότι «ήταν η μεγαλύτερη προσωπικότητα που γνώρισα στο κρητικό μπάσκετ. Τον εκτιμούσα πολύ και γνωρίζω την μεγάλη του προσφορά στο άθλημα».

Αντίθετα με τον Βαρζακιάν, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, δεν έδειξε να συμφωνεί με πρακτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν παράγοντες του χθες και του σήμερα στο κρητικό μπάσκετ. Οπως λέει «δεν έχω καλή εικόνα για το κρητικό μπάσκετ. Δυστυχώς δεν δούλεψαν οι ομάδες. Προτίμησαν τα ετοιματζίδικα πράγματα. Και αυτό ήταν κατάλοιπο απο την περίοδο που το Ηράκλειο, μεσουρανούσε στην Κρήτη. Είχαμε παίκτες γυρολόγους, όλα έτοιμα. Οι ομάδες που διακρίθηκαν στο Ηράκλειο, πιο πολύ ήταν αποτέλεσμα της φιλοδοξίας και των ονείρων κάποιων παραγόντων, που ήθελαν να αναδειχθούν και οι ίδιοι. Και όχι τόσο στην παραγωγική διαδικασία.
Δεν μου έχει μείνει κάτι στο παραγωγικό κομμάτι και αυτό είναι στενάχωρο. Το Ηράκλειο παλαιότερα και τώρα το Ρέθυμνο το ίδιο. Κάποια συγκεκριμένα στελέχη προσπαθούν.
Εύχομαι οι ομάδες στην Κρήτη, να μπορέσουν να αναδείξουν κάποια ταλέντα που υπάρχουν και γιατί όχι να βασιστούν στην ντόπια παραγωγή. Και όχι στους ξένους και αμφιβόλου αξίας, γυρολόγους. Αν πέσεις σε καλό ξένο θα πας καλά. Αν δεν πέσεις σε καλό ξένο δεν πας καλά. Δεν είναι αυτό αθλητισμός. Τώρα τελευταία βλέπουμε να γίνεται μια παραγωγή σιγά-σιγά και βλέπουμε κάποια παιδιά στις μικρές Εθνικές ομάδες. Η Κρήτη πρέπει να προσφέρει περισσότερο στην ανάπτυξη και στην παραγωγή στο Ελληνικό μπάσκετ. Εκτός απο την παρουσία των ομάδων σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να παράγει και αθλητές. Να δούμε κάποιους κρητικούς παίκτες, να παίζουν σε υψηλό επίπεδο».

Read 19156 times Last modified on Wednesday, 15 July 2015 16:04
Rate this item
(0 votes)

Image Gallery

{gallery}506{/gallery}

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi