karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΣΟΥΡΗΣ :«Η ομάδα μου έπεφτε και εγώ κερνούσα ρακή και λουκουμάδες!»

15 Nov 2014 Written by

Συνέντευξη στον Γιώργο Κορτσιδάκη


Τον Σωτήρη Μασούρη τον γνώρισα ως πρόεδρο του Θρασύβουλου.
Την άλλοτε κραταιά ομάδα του Δήμου Φυλής, η οποία δυστυχώς σήμερα έχει επιστρέψει στα τοπικά πρωταθλήματα, λόγω έλλειψης χρημάτων και διαφοράς φιλοσοφίας της δημοτικής αρχής, απο αυτήν που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Οταν ο Θρασύβουλος ανέβηκε τρένο τις κατηγορίες, φτάνοντας μέχρι και την Α' Εθνική.
Για να πάρει όμως αργότερα ο δρόμο της επιστροφής απο εκεί που ξεκίνησε. Στο τοπικό.
Το πως και το γιατί θα το διαβάσετε παρακάτω για μια ομάδα με καλές και κακές στιγμές, με καλό αλλά και κακό κατά καιρούς όνομα, αλλά και πολυ χρήμα απο το Δήμο, να στηρίζει την προσπάθεια. Οταν έκλεισε η κάνουλα, ήρθε το τέλος.

Οταν ο ΟΦΗ αγωνιζόταν στην ζούγκλα της Β' Εθνικής, όσοι ασχοληθήκαμε με το ρεπορτάζ της κρητικής ομάδας, είχαμε να λέμε για τον «φιλοκρητικό πρόεδρο» του Θρασύβουλου, ο οποίος φιλοξενία και υποδοχή στους επισκέπτες του, έμοιαζε κάτι με άνθρωπο απο τα...μέρη μας.


Στις κερκίδες της Φυλής μοίραζε ρακή και ...λουκουμάδες.


Η αγάπη του για το Ηράκλειο και την Κρήτη, φανερώθηκε όταν μας εξήγησε ότι η σύζυγος του έχει καταγωγή απο το Ηράκλειο και ειδικότερα απο το Σκαλάνι.
Περιοχή, που και ο ίδιος ο Σωτήρης Μασούρης την υπεραγαπά, την επισκέπτεται αρκετές φορές το χρόνο και έχει ταυτιστεί με τους ανθρώπους της.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι όποτε κατέβαινε με τον Θρασύβουλο στο Ηράκλειο για τα παιχνίδια είτε με τον ΟΦΗ, είτε με τον Εργοτέλη, ένα μεγάλο τραπέζι περίμενε κάθε φορά την ομάδα και τους παίκτες στην πλατεία του Σκαλανίου.
Εκεί, τον συναντήσαμε και εμείς σε μια απο τις καθόδους του στο Ηράκλειο και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για πολλά.

Για το χθες, το σήμερα και το αύριο του Θρασύβουλου, για την αγάπη του για τον ΟΦΗ, την Κρήτη και το σκαλάνι, μέχρι και τα πολιτικά καθώς ο Αρβανίτης στην καταγωγή Σωτήρης Μασούρης, είναι ένα πρόσωπο έντονα πολιτικοποιημένο, με δράση στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτήν του την ιδιότητα (την πολιτική) δεν την έχει απαρνηθεί ποτέ, όπως και την αθλητική, καθώς η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο τον έκανε να «φάει» την ένεση του παράγοντα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου, δύσκολα βρίσκει γιατρειά...

Τον Σωτήρη Μασούρη τον είχα πρωτογνωρίσει σε ένα παιχνίδι του ΟΦΗ με το Θρασύβουλο στο Γεντί Κουλέ, στα δύσκολα χρόνια της Β' Εθνικής. Μετά τη λήξη του αγώνα, συγκίνησε στα αποδυτήρια του γηπέδου του ΟΦΗ, όταν μίλησε με πάθος και αγάπη για τον ΟΦΗ, ευχόμενος να ανέβει στην Α' Εθνική, σε μια χρονιά που ο ΟΦΗ είχε περισσότερους εχθρούς απο φίλους στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Αργότερα τον είχα συναντήσει στα μπαράζ ανόδου του ΟΦΗ στην Αθήνα, όταν πρόσφερε το γήπεδο του Θρασύβουλου, για να παίξει ο ΟΦΗ κάποια απο τα παιχνίδια που τον επανέφεραν στην φυσική του θέση.

Το φιλοκρητικό του ύφος, αλλά και το Σκαλάνι, που είναι και για μένα-όπως και για αυτόν- ένας τόπος με δυνατούς φίλους, έμοιαζε ο ιδανικός τόπος για τη συνέντευξη.

 

«Καλώς τον πρόεδρο...»

 

Το ραντεβού δόθηκε -που αλλού- στην πλατεία του χωριού. Στην καφετέρεια, όπου μόλις ο Σωτήρης Μασούρης εμφανίστηκε οι Σκαλανιώτες τον υποδέχθηκαν με την φράση «καλώς τον πρόεδρο» και το παραδοσιακό «κέρασε τον με την παρέα του».

Σε μια γωνιά και σε ένα τραπέζι με καλή ρακή και μεζέδες, το χτύπημα των πλήκτρων του υπολογιστή, έμοιαζε τόσο ξένο και άχαρο με το περιβάλλον, αλλά αναγκαίο.

Στη συζήτηση μπήκαμε αμέσως στο ψητό. Ξεκινήσαμε με τον Θρασύβουλο. Το χθες, το σήμερα, το αύριο, μιας ομάδας που έκανε την υπέρβαση της, αλλά δεν άντεξε, γιατί δεν είχε βάσεις.

 

«Η άνοδος και η πτώση του Θρασύβουλου»

 

Ο Σωτήρης Μασούρης λέει ότι «τον Ιούλιο του 2010, χωρίς να έχω επαφή με το ποδόσφαιρο, μου έγινε μια επαφή απο τους μετοχους του Θρασύβουλου, να αναλάβω την ομάδα. Ημουν 8 χρόνια δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Φυλής. Απο το 1999 μέχρι το 2006. Ο Δήμος Φυλής άλλαξε χαρακτηριστικά με τη διαδικασία του Καλλικράτη. Απο ένα μικρός δήμος σχεδόν πενταπλασίασε τον πληθυσμό του. Ο νέος Δήμος Φυλής με έδρα τα Ανω Λιόσια, αναζητούσε ένα αποκούμπι έκφρασης, του δυναμισμού, των αρετών και του κοινού σημείου αναφοράς, στη νέα αυτή προσπάθεια. Στην δημιουργία της νέας αυτής μεγάλης πόλης. Το ποδόσφαιρο με τη δυναμική του θα μπορούσε να εκφράσει όλα τα παραπάνω.
Τότε ο Θρασύβουλος ήταν Β' Εθνική. Αναλάβαμε αρχές Σεπτεμβρίου 2010. Δεν είχα καμία εξειδίκευση με το ποδόσφαιρο. Εμπιστεύθηκα τους ανθρώπους της ομάδας.
Τους μετόχους. Ολοι είχαν μια εμπειρία με την άνοδο της ομάδας στην Σούπερ Λίγκ το 2007-8.

Εμεινα τρία χρόνια. Απο το 2010 μέχρι το 2013. Τότε η ομάδα υποβιβάστηκε στη Γ Εθνική.
Δεν κατέβηκε ποτέ Γ' Εθνική. Πάρθηκε απόφαση για τοπικό».

Για το ιδιοκτησιακό του Θρασύβουλου, ο ίδιος λέει ότι «υπήρχε πολυμετοχικότητα. Εμείς κάναμε την διαχείριση μιας πολυμετχικότητας. Εκλειγμένοι απο Γενική Συνέλευση, με τον Δήμο Φυλής αρωγό της προσπάθειας αυτής. Η ομάδα είχε ιστορία. Αρχισε να ακούγεται απο τις αρχές της δεκαετίας του '90. Τότε ο μακαρίτης δήμαρχος Νίκος Λιάκος, επένδυσε στην ομάδα. Γιατί πίστευε ότι μέσα απο το ποδόσφαιρο, θα γινόταν γνωστό το όνομα του Δήμου, αλλά και του Θρασύβουλου. Ο Θρασύβουλος στην ιστορία αποκατέστησε την δημοκρατία το 403 π.χ διώχνοντας τους τριάκοντα τυράννους και ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της Αθηναικής Δημοκρατίας και του Χρυσού αιώνα. Υπ ' αυτήν την έννοια για μένα αποτελούσε πάντα μια έξυπνη πολιτιστική επένδυση. Με τον τότε δήμαρχο συνδέθηκα περισσότερο γιατί πολιτεύτηκα με τον συνδιασμό του το 1998, όπου και εκλέχθηκα πρώτος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο.

Η δημοτική αρχή που προέκυψε το 1998, ενώ αρχικά είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την κατηγορία της ομάδας, επεγγελματικά ή ερασιτεχνικά, έδωσε νέα ώθηση και δυναμική.

Την βρήκαν στην τέταρτη κατηγορία και την ανέβασαν στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκ το 2007-8.

Οι δυσκολίες που δημιουργήθηκαν μετά τη συγχώνευση των δημοτικών διαμερισμάτων αλλά και η κρίση η οποία κυριάρχησε και κυριαρχεί σε όλες τις εκφράσεις της ζωής μας, αφαίρεσε τη δυνατότητα στήριξης του εγχειρήματος της ομάδας μας.

Αυτό που πρώτα ενδιέφερε ήταν άμεσα η ομάδα να καταγράφει επιτυχίες για να ενισχύσει το δυναμισμό της. Και να δημιουργήσει ένα όνομα τέτοιο που θα γίνει πόλος έλξης και αναφοράς για τους νέους της περιοχής.

Δεν προβλέφθηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα σε υγιείς βάσεις που θα έχει αναφορά τον δυναμισμό των νέων παιδιών.

Την αύρα του δυναμισμού. Αυτός ήταν ίσως ο σημαντικότερος λόγος αποδυνάμωσης αγωνιστικής στα δύσκολα χρόνια της ομάδας μας».


Για τη δική του στάση στο θέμα του υποβιβασμού της ομάδας στο τοπικό (Α' Αθηνών) ο Σωτήρης Μασούρης λέει ότι «πίστευα και πιστεύω ότι τα προβλήματα έχουν πάντα λύσεις.

Η πρώτη μου διαφωνία ήταν στην έναρξη της περιόδου 2010-11. Παρ' όλα αυτά δεν έγινε καμία αλλαγή πλεύσης, με αποτέλεσμα απο τότε να μετράμε και μαθηματικά μέρες. Οι οποίες λιγόστευαν όχι μόνο λόγω οικονομικής ασφυξίας, αλλά λόγω της έκφρασης των αδυναμιών στο μέγιστο βαθμό, των παραγόντων, που είχαν τιμηθεί απο την ομάδα μας.

Υπήρχαν αδιάλλακτοι ποδοσφαιριστές , που δεν είχαν δέσει καν τα παπούτσια τους και με προσφυγές ζητούσαν τριπλά και τετραπλά χρήματα.
Κυρίως όμως ήταν οι δικές μας αδυναμίας.

Η ευθύνη είναι δική μας και δική μου και λιγότερο όλων των υπολοίπων».
Για την απόφαση να υποβιβαστεί ο Θρασύβουλος στο τοπικό Αθηνών, ο Σωτήρης Μασούρης λέει ότι «δεν συμφωνώ και δεν συμφώνησα αλλά αυτό έχει λίγη σημασία».

 

«Ο Θρασύβουλος έπεφτε και εγώ κέρναγα ρακές και λουκουμάδες»

 

Για την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο, ο Σωτήρης Μασούρης λέει πως «έχω ακόμη τις επαφές μου με το χώρο του ποδοσφαίρου.
Βλέπω περισσότερο την οικογένεια μου. Ολη μέρα ασχολούμασταν με την ομάδα και υπήρχε ένα κόσμος σε αυτό. Κάθε άνθρωπος πληρώνει την επιλογή του. Στην τριετία μου, αναδειχθήκαμε ομάδα του ευ αγωνίζεσθαι στη Β' Εθνική και ομάδα με καλύτερη φιλοξενία. Ηταν μια τιμητική διάκριση για μας.
Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν μας δόθηκε η δυνατότητα να φιλοξενήσουμε παιχνίδια Εθνικών ομάδων γυναικών, υψηλού κινδύνου, λόγω των χωρών που έπαιζαν.
Η χαρά μου ήταν να φιλοξενώ τους ανθρώπους που ταξίδευαν απο μακριά για να δουν την ομάδα τους, στο γήπεδο μας, αλλά και τους ανθρώπους που τις συνόδευαν. Ηθελα να τους παρέχω τα καλύτερα. Ο Θρασύβουλος έπεφτε και εγώ κέρναγα ρακές και λουκουμάδες τους φιλοξενούμενους.
Δυο εδέσματα που έχουν σημασία. Ο λουκουμάς είναι αρβανίτικο πατροπαράδοτο έδεσμα και η ρακή που είναι το ποτό της ανοιχτής καρδιάς των πιο φιλόξενων ανθρώπων και της δεύτερης μου πατρίδας.


Ο Σωτήρης Μασούρης ώς άνθρωπος που ζεί κάποιο διάστημα του χρόνου στην Κρήτη, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ΟΦΗ. Οπως λέει η αδυναμία του είναι το Γεντί Κουλέ

«Δεν θα ξεχάσω που οι φίλαθλοι του ΟΦΗ ήθελαν να μου ανταποδώσουν την φιλοξενία του 2010 στη Φυλή. Ερχόμενος στο Γεντί Κουλέ, ένοιωσα ωραία που οι φίλαθλοι της Θύρας 4 με χειροκρότησαν και φώναξαν το όνομα μου. Ηταν συγκλονιστική στιγμή για μένα».


Για τη φιλοξενία του ΟΦΗ στα μπαράζ-ανόδου 2010-2011, λέει ότι «τότε παραχώρησα το γήπεδο μας. Μου το ζήτησε ο Καλογιάννης και το έκανα με μεγάλη χαρά. Για να διεξαχθούν οι αγώνες των πλέι-όφ του 2010-11. Είχα τη χαρά να φιλοξενήσω τον ΟΦΗ ως γηπεδούχο ομάδα, ανταποκρίθηκα στο προσκλητήριο των φιλάθλων του ΟΦΗ στη Νέα Σμύρνη με το Λεβαδειακό και χάρηκα για την άνοδο του στην Σούπερ Λίγκ. Είχα μια συμπάθεια στην Κρήτη, αλλά μέσα απο αυτές τις διαδικασίες, οι σχέσεις και οι δεσμοί έγιναν πιο δυνατοί».

 

«Ο ΟΦΗ πρέπει να προσφέρει άρωμα Κρήτης στην Ευρώπη»

 

Για τον ΟΦΗ του σήμερα ο Σωτήρης Μασούρης λέει ότι «πίστευα και πιστεύω ότι η Κρήτη είναι ένα απο τα δυναμικότερα τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Θα πρέπει ποδοσφαιρικά να εκφράζεται σε υψηλότερο επίπεδο γιατί το δικαιούται.
Για μένα ΟΦΗ πρέπει να είναι μόνιμα σε ρόλο πρωταγωνιστή σε Εθνικό επίπεδο, προσφέροντας και άρωμα Κρήτης στην Ευρώπη. Η ατμόσφαιρα στο Γεντί Κουλέ είναι το κάτι άλλο. Είναι ένα απο τα πιο μαγευτικά σε ατμόσφαιρα γήπεδα της Ελλάδος. Οι φίλαθλοι του ΟΦΗ πρέπει να συνεχίζουν να στηρίζουν και να αγαπάνε την ομάδα τους».

 

«Ο Εργοτέλης και ο Πλατανιάς»

 

Συνολικά για την παρουσία των τριών κρητικών ομάδων στην μεγάλη κατηγορία, ο Σωτήρης Μασούρης αναφέρει ότι «δεν είναι μόνο η ύπαρξη τριών ομάδων στο νησί, του ΟΦΗ, του Εργοτέλη και του Πλατανιά με την συμμετοχή τους στη Σούπερ Λίγκ. Είναι ότι η αγάπη των ανθρώπων που συνοδεύουν τις ομάδες αυτές και ιδιαίτερα τη μεγαλύτερη απο τις τρείς, στην απήχηση, της αγάπης, της περήφανης και λεβέντικης κρητικής ψυχής.

Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες που να έχουν την πολυτέλεια αυτού του δυναμισμού που διαθέτει κυρίαρχα ο ΟΦΗ, ο Εργοτέλης στρατηγικά, έχει επενδύσει στο ποδοσφαιρικό πολιτισμό και είναι κάτι που προσθέτει μια διάσταση,πολιτιστικής έκφρασης, του κρητικού ψυχισμού.

Ο Πλατανιάς απο την πρώτη στιγμή που είδα την αγάπη των ανθρώπων που ηγούνται είχα πεί πριν τρία χρόνια ότι το ποδόσφαιρο βρήκε ένα πρωταγωνιστή και όχι απλά ένα αρωγό. Και επιβεβαιώθηκα».

 

«Κορυφαίος παράγοντας ο Καλογιάννης»

 

Για τον κορυφαίο παράγοντα που γνώρισε στο ποδόσφαιρο, λέει πως «ο Καλογιάννης είναι ο κορυφαίος παράγοντας που υπάρχει. Αν δεν ήταν αυτός δεν θα υπήρχε πρωτάθλημα football league και Football league 2. Αυτό είδα και αυτό γνωρίζω. Ο τρόπος που χειρίστηκε κρίσεις πρωτόγνωρες, όπως ήταν και η διαδικασία οργάνωσης και διεξαγωγής των πλει-όφ που έγιναν μήνα Αύγουστο, επιβεβαιώνουν τον έξυπνο τρόπο αντίληψης και λειτουργίας του συγκεκριμένου ανθρώπου».

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με προσωπικές ερωτήσεις. Για το Σκαλάνι, την Ηρακλιώτισα σύζυγο του (Πέπη Μαραζάκη), αλλά και για τα επιχειρηματικά του σχέδια στην Κρήτη.
Ο Σωτήρης Μασούρης λέει για το Σκαλάνι ότι « είναι η γενέτειρα τοιυ ανθρώπου που μοιράζομαι μαζί του, τη ζωή μου. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο, όπως το δικό μου. Οχι μόνο γιατί το αισθάνομαι,αλλά είναι συγκινητικό να βλέπεις τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουν την αγάπη τους στο πρόσωπο μου, οι Σκαλανιώτες». Για τα επιχειρηματικά του σχέδια ο Σωτήρης Μασούρης, πέρα απο τις κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις που έχει στην Αθήνα, αναφέρει ότι «η σκέψη μου είναι να κάνω μια επένδυση σε αυτό που να έχει αναφορά στην Κρήτη. Λάδι, κρασί, ρακή και τουρισμό. Πάνω σε αυτά δουλεύουμε αυτήν την εποχή και ελπίζω να τα καταφέρουμε».

Read 14313 times Last modified on Thursday, 16 July 2015 14:00
Rate this item
(0 votes)

Image Gallery

{gallery}505{/gallery}

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi