karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

ΝΙΚΟΣ ΜΑΧΛΑΣ Αποκαλύψεις για τον σχεδιασμό του ΟΦΗ το καλοκαίρι το 2009 Featured

03 Jun 2012 Written by

Αναζητώντας το πρόσωπο των ήμερων για μια συνέντευξη στο MVP, o Νίκος Μαχλάς ήταν η πρώτη μου σκέψη. Γιατί εκτός από το ότι είναι ο…Μαχλάς, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι και ο άνθρωπος που στη νέα εποχή του ΟΦΗ βιώνει ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μια εντυπωσιακή εναλλαγή συναισθημάτων, ως προς τη συμπεριφορά του κόσμου προς το πρόσωπο του.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Κορτσιδάκη

Από την αποθέωση των φιλάθλων εκείνο το ζεστό απόγευμα της 23ης Ιουλίου στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο, στην πρώτη προπόνηση του «ανεξάρτητου» πια ΟΦΗ, στην έντονη αμφισβήτηση που δέχεται σήμερα από πολλούς για τις επιλογές και τον σχεδιασμό που έγινε το καλοκαίρι. Τρεις μήνες μετά τις χαρές και τα πανηγύρια, οι πολλοί φαίνεται να έχουν ξεχάσει τους αγώνες που έγιναν το καλοκαίρι, για την απεμπλοκή της ομάδας από τα χέρια εκείνων που έριξαν τον ΟΦΗ στη Β’ Εθνική. Και η κακή πορεία που συνεχίζεται δυστυχώς και στη φετινή σεζόν συμπαρασύρει ακόμη και εκείνους που την κρίσιμη ώρα βγήκαν μπροστά. Ρίσκαραν την υστεροφημία τους και πήραν το ρίσκο να πουν «όχι» στην διάλυση της ομάδας που ερχόταν με μαθηματική ακρίβεια.

 

Ο Μαχλάς  μιλάει σήμερα στο MVP για όλα αυτά. Δέχεται την κριτική για τα λάθη στο σχεδιασμό του καλοκαιριού και αποκαλύπτει άγνωστες στον πολύ κόσμο πτυχές, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ΟΦΗ για να πείσει το καλοκαίρι παίκτες ποιότητας να ενταχτούν στο ρόστερ της ομάδος, λόγω της διοικητικής αβεβαιότητας που υπήρχε. Μιλάει με ονόματα και αναφέρεται σε παίκτες που χτύπησε ο ΟΦΗ, αλλά είπαν «όχι» επειδή είτε είχαν κάτι άλλο, είτε ήταν επιφυλακτικοί για να δώσουν τα χέρια με μια ομάδα που δεν είχε ξεκάθαρο διοικητικό καθεστώς. Αναφέρεται στην υπόθεση Μπεθάρες και τι έγινε με τον Ισπανό μέσο, αλλά και στο γιατί επέλεξε εκείνη την περίοδο τους Παπαβασιλείου και Σηφάκη για την τεχνική ηγεσία. Μιλάει για τα δυο «όχι» του Νίκου Νιόπλια το καλοκαίρι, αλλά και πρόσφατα, για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, δείχνοντας ότι ο Νιόπλιας στο μυαλό του Μαχλά ήταν και πιθανόν να είναι και στο μέλλον η πρώτη επιλογή για τη θέση του προπονητή.

Μιλάει για τα δικά του λάθη στις επιλογές των παικτών και το γεγονός ότι «έπρεπε να πάρουμε το καλοκαίρι κάποιους έμπειρους παίκτες της κατηγορίας, παρότι ο κόσμος θα έλεγε πάλι διάφορα για την αξία τους».

Αναφέρεται στις σχέσεις του με το Γιάννη Κουράκη, για τον οποίο λέει ανοιχτά ότι «αν δεν ήταν αυτός η ομάδα θα βρισκόταν στην Δ’ Εθνική». Παραδέχεται ότι «στα διοικητικά συμβούλια υπήρχαν εντάσεις μεταξύ μας, αλλά ήταν για την ομάδα και ποτέ σε προσωπικό επίπεδο» και προτρέπει τον πρόεδρο της ΠΑΕ και δήμαρχο Ηρακλείου να μην αποχωρήσει από τη θέση του πριν ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν…

 

Το ραντεβού με τον Μαχλά δόθηκε στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Μια μέρα νωρίτερα, ο Νίκος Γκουλής είχε αναλάβει και επίσημα την τεχνική ηγεσία της ομάδας και ο Μαχλάς παρακολουθούσε με αγωνία την πρωινή προπόνηση. Για τον τεχνικό διευθυντή της ΠΑΕ ΟΦΗ όσο και αν ήταν δύσκολη η απόφαση της λύσης της συνεργασία με τους προπονητές Παπαβασιλείου και Σηφάκη, λέει ότι «ο Γκουλής ήταν ο καταλληλότερος στην παρούσα φάση. Έχει αποκτήσει εμπειρίες στην προπονητική του καριέρα. Είναι παιδί της ομάδας. Είναι προπονητής που γνωρίζει τη Β’ Εθνική και έχω αντιληφτεί ότι οι γνώσεις του είναι πολύ σημαντικές. Με έχει  εκπλήξει η κουλτούρα που έχει πάνω στην προπονητική» τονίζει και οι κουβέντες του αυτές έφεραν και την ερώτηση για το ποια ονόματα απασχόλησαν πραγματικά τον ΟΦΗ στο θέμα της πρόσφατης αναζήτησης προπονητή. Ο Μαχλάς λέει ότι «δεν πολυψάξαμε άλλα ονόματα. Με το Νιόπλα έκανα και πάλι μια επαφή, αλλά γνωρίζω τη δέσμευση που έχει με την ΕΠΟ. Μιλήσαμε και με το Γιάννη Σαμμαρά. Ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που μας είπε ότι θα είναι κοντά μας και δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε. Μας είπε ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ομάδα. Και μας είπε και ο ίδιος ότι ο Γκουλής είναι η καλύτερη λύση».

Η πρόταση αγοράς της ΠΑΕ το Νοέμβριο και το «ναυάγιο»των συζητήσεων με το Βατσινά

 

Αποφασίσαμε στη συζήτηση μας να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Από τις επαφές με το Βατσινά το καλοκαίρι για την παραχώρηση του μάνατζμεντ, μέχρι σήμερα. Και το κασετοφωνακι άρχισε να γράφει. Ο Μαχλάς λέει ότι «τον Βατσινά δεν πήγα να τον βρω εγώ. Ήρθε και με βρήκε αυτός, παρότι όλοι γνωρίζετε τις σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ μας. Μιλήσαμε 5 ώρες και μου είπε ότι είμαι το μοναδικό άτομο που θα φέρει συσπείρωση στην ομάδα και θα τη βγάλει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει. Ο Βατσινάς ερχόμενος σε μένα περίμενε απαντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν θετικός στην αρχή. Γιατί ήμουν επιφυλακτικός με τον τρόπο σκέψης του. Είχαν προηγηθεί και τα όσα έγιναν το Νοέμβριο, όταν και αρνήθηκε την καθαρή πρόταση αγοράς που του κάναμε, για να μας δώσει την ομάδα».

 

-Αλήθεια τι ακριβώς είχε γίνει τότε…

 

«Τον περασμένο Νοέμβριο κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να πάρουμε την ομάδα, εγώ και κάποιοι άνθρωποι που ήταν δίπλα μου. Ο Βατσινάς δεν μας την έδωσε. Τότε πίστευα ότι η ομάδα μπορούσε να σωθεί. Ήταν μια σοβαρή κίνηση, η οποία κορυφώθηκε με επίσημη πρόταση που κάναμε στον Βατσινά. Ήταν μια καθαρή πρόταση αγοράς, πολύ καλή για τα δεδομένα της εποχής. Πιστεύαμε ότι υπήρχαν τα περιθώρια να σωθεί η ομάδα….».

 

-Ηταν η πρόταση στην οποία ακούστηκε και το όνομα του πρώην προέδρου της Βίτεσε, του Άλμπερτς;

 

«Όχι, ο Άλμπερτς δεν ήταν ποτέ σε αυτό. Απλά ήρθε, είδε και θα συζητούσαμε μαζί του για πολλά άλλα πράγματα. Ήταν επιχειρηματίες μαζί μου, είχαμε καταλήξει και κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε απέναντι στην κατάσταση που βρισκόταν η ομάδα..».

 

 

-Ποιο ήταν το ύψος της πρότασης αυτής;

 

«Ήταν 6 εκατομμύρια ευρώ. Θα έπαιρνε ο Βατσινάς 2 εκατομμύρια μετρητά, άλλα δυο αργότερα και μετά άλλα δυο, μετά από κάποια χρόνια. Ήταν για μένα μια τρομερή πρόταση. Αλλά δεν έγινε αποδεκτή».

 

-Πιστεύεις ότι η ομάδα θα μπορούσε να μείνει στην Σούπερ Λιγκ αν την είχατε πάρει τότε;

 

«Είχαμε χρόνο να αντιδράσουμε και να κάνουμε τις κινήσεις που έπρεπε. Υπήρχε τρόπος και σχέδιο».

 

-Ήταν μια χαμένη ευκαιρία δηλαδή;

 

«Έτσι νομίζω…».

 

-Το καλοκαίρι επανήλθες στο προσκήνιο…

 

«Δεν ήταν αυτοσκοπός μου. Με βρήκε ο Βατσινάς. Με έπαιρνε πολύς κόσμος τηλέφωνο για να βγω και να μιλήσω για την ομάδα, αλλά το απέφευγα. Είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ…».

 

-Ασχολήθηκες όμως….

 

«Ο Βατσινάς μου πρότεινε να παραχωρήσει το μάνατζμεντ και να κάνει αυτός στην άκρη. Με την υπόσχεση, και το επισημαίνω αυτό, να μας παραχωρήσει την ομάδα χωρίς χρέη. Διαφορετικά ποιος ο λόγος από την πλευρά μου να ξεκινήσω γνωρίζοντας ότι θα αναλάμβανα τα χρέη και όλα τα υπόλοιπα. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε όμως και άλλη πρόταση εκείνη την περίοδο και με την ομαδα να είναι στη Β’ Εθνική. Όλα καταστρέφονταν, η ομάδα κατρακυλούσε. Δεν υπήρχε τίποτα. Μέχρι στο Βαρδινογιάννειο ερχόμουν και ήταν κλειστά τα πάντα.

Η ομάδα κατέρρεε. Και πήρα την απόφαση να βγω μπροστά. Ήταν μια τρέλα με τεράστιο ρίσκο. Ο Τζώρτζογλου μου είπε τότε στο τηλέφωνο ότι είμαι τρελός. Μπήκα σε μια διαδικασία με τεράστιο ρίσκο και προβλήματα πολλά. Χωρίς οικονομικούς πόρους, με τους παίκτες να έχουν κάνει προσφυγές και πολύ άγχος. Το πρωί με τους δικηγόρους και τους λογιστές κάναμε συναντήσεις για να φτιάξουμε τα συμφωνητικά και τα συμβόλαια έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε να πάμε και φυλακή με την κατάσταση που επικρατούσε. Γιατί αν υπογράφαμε χωρίς να είμαστε κατοχυρωμένοι θα ήμασταν συνυπεύθυνοι στα χρέη της προηγούμενης κατάστασης. Και το απόγευμα να ψάχνουμε για παίκτες».

 

-Το φινάλε με το Βατσινά είναι γνωστό. Την τελευταία μέρα ναυάγησαν όλα…

 

«Ακριβώς. Με το Βατσινά φτάσαμε στην τελευταία μέρα των επαφών. Δεν μπορούσε να γίνει εύκολα η διαδικασία της μεταβίβασης. Έπρεπε και εγώ να κατοχυρωθώ, γιατί αν υπέγραφα χωρίς προσοχή και έλεγχο θα κινδύνευα να θεωρηθώ συνυπεύθυνος.

Τελικά φτάνουμε στις υπόγραφες, με την υποχρέωση να αναλάβει τα χρέη του για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Την εφορία, το ΙΚΑ και άλλες υποχρεώσεις. Έρχεται λοιπόν και μας λέει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις αυτές. Ο κόσμος να έχει μαζευτεί κάτω από τα γραφεία στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο και να φωνάζει. Να μπαίνω σε μια διαδικασία να ασχολούμαι όλη μέρα με τον ΟΦΗ. Το πρωί με δικηγόρους και λογιστές και το απόγευμα εγώ, ο Νίκι και ο Μύρων να ψάχνουμε για παίκτες».

 

 

-Αλήθεια, από τους ανθρώπους εκείνους που το Νοέμβριο κάνατε επίσημη πρόταση αγοράς της ομάδας, γιατί δεν ζήτησες την βοήθεια τους και το καλοκαίρι…

 

«Θα το έκανα σταδιακά. Είχαν περάσει έξι μήνες και τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Αυτοί ήταν θετικοί για την ομάδα που ήταν στην Α’ Εθνική, όμως το καλοκαίρι ο ΟΦΗ ήταν στην Β’ κατηγορία. Είχα όμως στόχο να τους ενοχλήσω όλους αυτούς με τον καιρό και να προσπάθησα να τους φέρω κοντά».

 

 

 

Η συμφωνία του καλοκαιριού με Παπαβασιλείου και Σηφάκη

 

 

Η συζήτηση με το Μαχλά συνεχίστηκε στην ευαίσθητη περίοδο του καλοκαιριού. Στην εποχή που μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, ο ίδιος έκανε το σχεδιασμό της ομάδας επιλέγοντας ως προπονητές τους Νίκι Παπαβασιλείου και Μύρωνα Σηφάκη. Ο Μαχλάς μας λέει ότι «κατ’ αρχήν έκανα κρούση στο Νιόπλια. Το ήξεραν ο Νίκι και ο Μύρων ότι ο Νιόπλιας ήταν η προτεραιότητα μου. Είναι άνθρωποι που τους θεωρώ αδέρφια μου και δεν μπορούσα να τους κρυφτώ. Δεν ήθελε ο Νιόπλιας και έπρεπε να βρω προπονητές που θα δούλευαν με αγάπη και μεράκι για την ομάδα, μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε εκείνη την εποχή. Ο Νίκι τα παράτησε όλα στην Κύπρο και ήρθε, ήταν στο σπίτι μου και κάθε μέρα δουλεύαμε για αυτή την ομάδα. Ο Μύρων άφησε τα Χανιά για να έρθει και ξέρετε πόσο αγαπάει την ομάδα. Την επιλογή μου αυτή την ήξερε και ο Βατσινάς και είχε συμφωνήσει».

 

-Ποτέ γίνεται η συμφωνία με αυτούς τους προπονητές;

 

«Όταν είδα ότι πήγαινε να γίνει κάτι στις συζητήσεις που είχα με το Βατσινά. Είχα φτάσει σε ένα σημείο να τον πιστέψω ότι κάτι θα γίνει…».

 

-Όλο αυτό έχει γίνει πριν βγεις εσύ στο ξενοδοχείο Galaxyκαι πεις ότι δεν μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο και όποιος ενδιαφέρεται να έρθει κοντά για να στηρίξει την ομάδα…

 

«Πολύ πιο πριν. Εμείς από τον Ιούνιο δουλεύαμε και αναζητούσαμε παίκτες, αλλά υπήρχαν οι δυσκολίες που προανέφερα. Και ποιος παίκτες; Παίκτες ελευθέρους που προσπαθούσαμε να τους πείσουμε να έλθουν και μας απαντούσαν «πώς να έρθουμε αφού δεν έχετε ακόμη υπογράψει για να πάρετε την ομάδα; Πλησιάσαμε τον Ψωμά, τον Ιωάννου, τον Αναστασάκο του ΠΑΟΚ, τον Τσίγκα, τον Λουτσιάνο, ονόματα δυνατά, που θα έδιναν ένα διαφορετικό επίπεδο στην ομάδα. Mας είπαν όχι. Όταν τα πράγματα έστρωσαν και βρέθηκε η λύση με τον κ. Κουράκη ήταν αργά για μας. Οι περισσότεροι παίκτες είχαν κλείσει. Κυνηγήσαμε καλούς παίκτες, αλλά τελικά αυτοί επέλεξαν είτε να παίξουν στην Α’ Εθνική είτε να πάνε κάπου αλλού. Χτυπήσαμε καλούς παίκτες και αν τους είχαμε πάρει θα βοηθούσαν αυτούς που έχουμε τώρα.

Γιατί πιστεύω στην ομάδα μας. Είναι μια νέα ομάδα που θέλει πίστωση χρόνου. Χρειαζόταν απλά κάποιες προσθήκες για να βοηθήσουν τα νέα παιδιά.

Αυτό ήταν το λάθος. Χάσαμε κάποιους παίκτες την τελευταία μέρα και στεναχωρήθηκα για αυτό»

 

Τι έγινε με τον Μπεθάρες

Ο Μαχλάς αναφερεται και στην υπόθεση Μπεθάρες. Γιατί δεν έμεινε ο Ισπανός και που έγινε το λάθος. Ο Μαχλάς λέει ότι «τον Μπεθάρες τον είχα δεδομένο στην ομάδα. Το ξέρει και ο ίδιος. Δεν βγήκα να μιλήσω γιατί δεν ήθελα να του κάνω κακό. Και δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες. Ο Μπεθάρες ήταν παίκτης της ομάδας. Κάθε μέρα μου έλεγε ότι θα έρθει στο Ηράκλειο και δεν ερχόταν. Μου είπε ότι περίμενε να πάρει 10 χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση από την Καντίθ για να έρθει..»

 

-Άρα που οφείλεται και δεν έγινε η μεταγραφή;

 

«Καθαρά σε αυτόν και τον μάνατζερ του. Αν ήθελε ο Μπεθάρες όμως θα γινόταν η μεταγραφή. Τότε θυμάμαι ότι είχα μιλήσει και με τον πρόεδρο της Καντίθ. Μου είπε ότι ο Μπεθάρες ήθελε μια αποζημίωση που δεν θα του την έδινε η ομάδα του. Μας τον έδιναν δωρεάν. Και όταν είδα τι γινόταν και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο, αποφασίσαμε να στηρίξουμε κάποια δικά μας παιδιά και να τον αφήσουμε. Για να δείτε ότι ο παίκτης ήταν στο σχέδιο της ομάδας, μέσα στο κομπιούτερ όπου έχουμε τις λίστες των παικτών με τις αμοιβές και τα συμβόλαια υπάρχει ακόμη το όνομα του Μπεθάρες. Τον είχαμε δεδομένο».

 

-Κάποια στιγμή είπες ότι η ομάδα δεν τον έχει και τόσο ανάγκη, όμως…

 

«Αργότερα βγήκα και είπα ότι δεν τον είχαμε τόσο ανάγκη. Και ότι θέλαμε ένα παίκτη με πιο οργανωτικά χαρακτηριστικά. Αλλά βλέποντας το επίπεδο στη Β’ Εθνική, καταλαβαίνω τώρα ότι έπρεπε να πάρουμε αν όχι αυτόν τότε ένα άλλο Μπεθάρες. Εμείς πήραμε τον Κιάσσο, που κατά την άποψη μου είναι από τους καλύτερους παίκτες, παίζει σε πολλές θέσεις και είναι χρήσιμος».

 

-Επιστρέφει ο Μπεθάρες τον Ιανουάριο;

 

«Έχουμε μια επαφή μαζί του. Δεν ξέρουμε ακόμα. Υπάρχει ένας καινούργιος προπονητής που θα αποφασίσει».

 

 

Η υπόθεση Ογκουνσότο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Μαχλά στην υπόθεση Ογκουνσότο. Ο Μαχλάς λέει ότι «πήγαμε να τον πάρουμε την τελευταία στιγμή, αλλά δεν δέχτηκε ο Εργοτέλης».

 

-Ναι, αλλά κινηθήκατε αργά για τον παίκτη…

 

«Αργά, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Μας το είχε ξεκόψει ο Εργοτέλης. Μας είχαν πει νωρίτερα ότι αν τεθεί τέτοιο θέμα θα το κάνουν από μόνοι τους. Μην ξεχνάμε τώρα τα λόγια που είχαμε πει τότε. Δεν θέλαμε να το πιέσουμε το θέμα και κάναμε την κίνηση μας στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Δεν θέλαμε να πάμε στην κόντρα με τον Απόστολο Παπουτσάκη. Εντάξει, ήταν μια κίνηση απελπισίας για να πάρουμε ένα ποιοτικό παίκτη και για μένα είναι λογικό. Όπως είναι δικαίωμα του Εργοτέλη που δεν έδωσε τον παίκτη. Δεν έχουμε κανένα παράπονο. Είναι περιουσιακό στοιχείο του Εργοτέλη ο Ογκουνσότο. Ήθελε να έρθει σε εμάς, αλλά δεν έγινε»

 

-Υπάρχει περίπτωση να κινηθείτε τον Ιανουάριο;

 

«Δεν μπορώ να απαντήσω τώρα σε αυτό. Έχουμε μια διοίκηση και ένα προπονητή και πρέπει συνολικά να σκεφτούμε τις μεταγραφές που θα χρειαστούμε. Έχουμε αρχίσει και στη διοίκηση να ωριμάζουμε, να εμπιστευόμαστε περισσότερο ο ένας τον άλλο και τα πράγματα να παίρνουν μια σωστή τροπή. Κάθε πράγμα χρειάζεται το χρόνο του».

 

«Δεν υπάρχει υπερβολή στο μπάτζετ»

 

Ο Νίκος Μαχλάς δέχεται έντονη κριτική για το μπάτζετ της ομάδας, το οποίο διοικητικές πηγές φέρνουν να ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Μπάτζετ δυσανάλογο με την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας. Ο Μαχλάς διαφωνεί για τα περί υπερβολικού μπάτζετ. Ο ίδιος λέει ότι «ο ΟΦΗ είναι ίσως η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που ότι παίρνει ο καθένας τα δηλώνει όλα. Τα συμβόλαια δεν είναι μεγάλα. Το μπάτζετ της ομάδας μαζί με την εφορία είναι στα δεδομένα που έπρεπε να είναι».

 

-Αρα λές ότι δεν υπάρχει υπερβολή…

 

«Όχι. Κατά την άποψη μου δεν υπάρχει καμία υπερβολή. Υπερβολές έγιναν πέρσι και πρόπερσι που δεν ξέραμε που πήγαιναν κάποια λεφτά».

 

 

 

 

«Αν δεν ήταν ο Κουράκης, η ομάδα θα βρισκόταν στην Δ’ Εθνική»

 

 

Οι σχάσεις του Νίκου Μαχλά με το Γιάννη Κουράκη και γενικότερα τη διοίκηση της ΠΑΕ έχουν αποτελέσει πολλές φορές πεδίο αναφορών στα έντυπα. Με λίγα λόγια έχουν γραφτεί πολλά. Ο Μαχλάς για την απόφαση του δημάρχου Ηρακλείου να βγει μπροστά την κρίσιμη ώρα λέει ότι «το ρίσκο που πήρε ο δήμαρχος ήταν πολύ μεγάλο. Αν δεν ήταν αυτός εκείνη τη στιγμή, όλα θα πήγαιναν χαμένα. Δεν θα υπήρχε μέλλον. Μαθηματικά η ομάδα όδευε στην Δ’ Εθνική. Η συμβολή του ήταν τεράστια. Και το λέω και γεμίζει το στόμα μου. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, υπήρχαν μόνο ψεύτικες φήμες και ο κ. Κουράκης  έδωσε τη λύση που χρειάστηκε. Ήταν το κλειδί των εξελίξεων».

 

-Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος για να καταλάβει και ο κόσμος;

 

«Ήταν ο άνθρωπος που μπόρεσε στην κρίσιμη ώρα να συσπειρώσει και να μαζέψει επιχειρηματίες. Να βρει χρήματα να πληρωθούν τα χρέη και να αγοραστούν μετοχές. Έσωσε οικονομικά την ομάδα. Ρίσκαρε το όνομα του. Δεν είχε ανάγκη προβολής με το 75% που έπαιρνε στις δημοτικές εκλογές. Αλλά επειδή δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του, κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει κάτι για αυτήν την ομάδα που εκπροσωπεί τόσα χρόνια τον τόπο.

Ήταν αυτός που μας έδωσε αυτά που θέλαμε για να προχωρήσει η ομάδα. Καθαρά πράγματα».

 

-Η συνεργασία σας πως είναι μέχρι σήμερα; Eχει γραφτεί ότι υπήρχαν και προβλήματα…

 

«Μεταξύ μας κοντραριστήκαμε πολλές φορές. Είχαμε διαφωνίες, έντονα συναισθήματα, αλλά όλα αυτά ήταν μόνο για το καλό της ομάδας. Την επόμενη μέρα μιλούσαμε όμως πάλι και ήμασταν θετικοί για την επόμενη κίνηση. Τίποτα δεν είναι εύκολο όταν είναι στην αρχή του. Είναι μια νέα ομάδα, μια νέα διοίκηση, μια νέα εμπειρία για μένα, αλλά και για το δήμαρχο. Του βγάζω το καπέλο. Όπως και σε όλη τη διοίκηση που έχει παίξει μεγάλο ρόλο. Δεν γίνεται να μη διαφωνήσεις και να μην έχεις συγκρούσεις. Μόνο όμως σε πλαίσια που αφορούν την ομάδα. Τίποτε άλλο. Ποτέ δεν με στενοχώρησε ο δήμαρχος. Σας είπα, διαφωνίες είχαμε. Αλλά την επόμενη μέρα προχωρούσαμε. Δεν γίνεται σε όλα να συμφωνούμε. Υπάρχουν απόψεις και γνώμες. Δεν είναι έτσι που τα παρουσιάζουν ορισμένοι και ειδικά στις εφημερίδες γράφτηκαν πολλά που δεν ισχύουν».

 

-Έχεις σκεφθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Κουρακη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Ιανουαρίου;

 

«Η άποψη μου είναι ότι πρέπει όλοι να τον προστατέψουμε. Είναι κρίμα να φθαρεί, μετά από όλη αυτή την προσπάθεια που έχει κάνει. Πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει τη σεζόν σαν πρόεδρος της ομάδας, αν φυσικά το θέλει και εκείνος. Και ότι και αν αποφασίσει πρέπει όλοι να τον τιμήσουμε με ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας για αυτό που έκανε για την ομάδα».

 

 

«Ποτέ δεν είπα ότι φεύγω»

 

Η συζήτηση επεκτάθηκε σε πιο προσωπικά ζητήματα. Κυρίως για την αμφισβήτηση που έχει δεχθεί ο Μαχλάς για τις επιλογές του καλοκαιριού. Ο ίδιος απαντά σε αυτά ότι «ρίσκαρα την υστεροφημία μου, το χρόνο μου από την οικογένεια μου, αλλά και το χρόνο να έκανα κάποια άλλη δουλεια και να έβγαζα κάποια χρήματα. Και συν τοις άλλοις ακούω και κάποια πράγματα που δεν θέλω να τα σχολιάσω. Και ρίσκαρα με άλλους δυο ανθρώπους, το Νίκι και το Μύρων, που και αυτοί ρίσκαραν μαζί μου. Ποιος άλλος θα το έκανε αυτό; Μόνο τρεις τρελοί όπως εμείς».

 

-Είπες ποτέ τα παρατάω και φεύγω;


«Ποτέ δεν το έχω πει αυτό».

 

-Έχεις επικριθεί για τις επιλογές σου…

 

«Κριτική να γίνεται, αλλά νομίζω ότι είναι λάθος. Και τώρα τα ίδια θα έλεγα για την ομάδα. Ότι έχει στόχο την άνοδο. Ποτέ δεν μίλησα για τρένα και για αεροπλάνα, που λένε ορισμένοι. Δεν μπορεί όμως και ο ΟΦΗ να λέει στη Β’ Εθνική ότι δεν έχει στόχο την άνοδο. Είχα πει όμως ότι πρέπει πρώτα να γίνουμε ομάδα. Και ο στόχος τώρα είναι να είμαστε στα πλέι-οφ που θα μας δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε. Η ομάδα είναι καινούργια και τίποτα δεν είναι εύκολο».

 

-Με τον κόσμο βλέπεις κάποια αλλαγή απέναντι σε σένα;

 

«Ο κόσμος είναι η δύναμη αυτής της ομάδας. Δεν τρώει κουτόχορτο και ξέρει ποιοι αγαπούν την ομάδα. Να μας γίνει μάθημα αυτό που έγινε σε άλλες χρονιές. Τον πρώτο στόχο τον πετύχαμε. Τώρα υπάρχει ο δεύτερος στόχος και θα έρθουν και οι υπόλοιποι».

 

 

«Τα λάθη μου…»

 

Σε μια τέτοια συνέντευξη δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι ερωτήσεις προς το Νίκο Μαχλά για τα λάθη που ο ίδιος θεωρεί ότι έχει κάνει στον σχεδιασμό της ομάδας. Ο ίδιος απαντά ότι «το λάθος που έκανα το καλοκαίρι είναι ότι δεν πήραμε κάποιους έμπειρους παίκτες της Β’ Εθνικής. Βλέπω τώρα ότι θα χρειαζόμασταν κάποιους. Αλλά για σκεφτείτε αν είχαμε φέρει τέτοιους παίκτες, τι θα λεγάτε οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος. Μιλάμε για ονόματα που λίγοι θα γνώριζαν».

 

-Ποιο ήταν το σχέδιο σου το καλοκαίρι…

 

«Ήθελα να έχουμε έμπειρους παίκτες και κάποιους νέους ελπιδοφόρους. Και πείτε μου εσείς. Έμπειροι παίκτες δεν είναι ο Βεζυρίδης, ο Μπερτίν, ο Σταυρακάκης, ο Πίτσος, ο Αγρίτης, ο Κιάσσος, ο Κωσταντινίδης ,ο Βλόνταρτσικ, ο Μπουτ, ακόμη και ο Ζορμπάς έπαιζε στην ΑΕΚ με το Δώνη. Δηλαδή όλα αυτά τα παιδιά δεν ήταν επιλογές για να μας δώσουν αυτά που θέλαμε; Και προχωράω σε νεαρά παιδιά. Κοκκινάκης, Περογαμβράκης, Πάνος, Πέσιτς, Μαρίνκοβιτς. Δεν είναι παιδιά με ταλέντο; Ορισμένες φορές όμως σου έρχονται κάποια πράγματα χωρίς να τα περιμένεις. Έχω καταλήξει ότι χρειαζόμασταν ακόμη 2-3 έμπειρους παίκτες, τους οποίους όταν πήγαμε να τους πάρουμε κάποιες άλλες ομάδες είχαν κάνει ήδη την κίνηση τους».

 

-Από ποιους παίκτες περίμενες περισσότερα;

 

«Από κάποιους ξένους που έχουμε με μεγάλη εμπειρία περίμενα μεγαλύτερη βοήθεια. Και μιλάμε για παίκτες που έχουν παίξει σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Κάποιοι δεν είναι αυτοί που περιμέναμε. Κάτι που έχουν οι άλλες ομάδες της Β’ Εθνικής. Ξένους παίκτες που έχουν αποδώσει περισσότερο».

 

-Τι πρέπει να γίνει τώρα τον Ιανουάριο;

 

«Ο Γκουλής είπε μια σωστή κουβέντα. Για να φτάσουμε εκεί και να κάνουμε αυτά που θέλουμε πρέπει να είμαστε κοντά στις θέσεις των πλέι-οφ. Αυτό το στόχο πρέπει να τον εμπεδώσουμε όλοι. Αν είμαστε κοντά στις πρώτες θέσεις, τότε με την προσθήκη κάποιων έμπειρων ποδοσφαιριστών θα επιδιώξουμε ένα καλύτερο δεύτερο γύρο. Χρειάζονται εφικτοί στόχοι και έτσι θα αποφύγουμε πολλά προβλήματα».

 

-Δηλαδή λες ότι ο στόχος της πρώτης και της δεύτερης θέσης είναι πια ανέφικτος..

 

«Φαίνεται ότι δυο ομάδες έχουν ξεχωρίσει. Για μας ο πιο εφικτός στόχος είναι τα πλέι-οφ και θα χτυπήσουμε εκεί».

 

-Λένε όμως ότι αν δεν καταφέρει να βγει η ομάδα είναι καταστροφή…

 

«Ναι, γιατί η ομάδα αυτή έχει επενδύσει στην άνοδο στην Α’ Εθνική. Μπάτζετ, χρέη, προσφυγές και τα χρήματα που πρέπει να πάρει ο Βατσινάς έχουν ανεβάσει πολύ την πίεση της ομάδας. Χάνοντας το τρένο της Α’ Εθνικής, θα υπάρξει οικονομικό πρόβλημα και αυτό πάμε να προστατεύουμε».

 

-Είχες πει και για 5 χιλιάδες διαρκείας…

 

«Το πίστευα ότι θα πουλούσαμε 5 χιλιάδες διαρκείας. Δεν γίνεται να έχει βιωσιμότητα η ομάδα αν δεν γίνει αυτό, αν δεν πουληθούν μετοχές, αν δεν έρθουν χορηγοί. Πιστεύω ότι η οικονομική κρίση ήταν η αιτία. Αν δεν υπήρχε τέτοιο σφίξιμο θα δίναμε 2 χιλιάδες ακόμη. Το ζω καθημερινά αυτό. Ο κόσμος πιστεύω ότι μπορεί να δώσει περισσότερα. Δώσαμε περίπου 2,5 χιλιάδες διαρκείας, οι μετοχές δεν πήγαν άσχημα. Δεν είναι αυτό που περιμέναμε, αλλά δεν ήταν και άσχημα με τέτοια κρίση. Σε άλλη εποχή πιστεύω ότι θα ήμασταν καλύτερα. Πιστεύω ότι τα 5 χιλιάδες διαρκείας θα έρθουν, αρκεί να δώσουμε και στον κόσμο αυτά που θέλει».

 

 

 «Η ομάδα αδίκησε Νίκι και Μύρων»

 

Ο Νίκος Μαχλάς αναφέρεται και στους πρώην προπονητές της ομάδας. Το Νίκι και τον Μύρων. Οι όποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο της κακής πορείας. Ο Μαχλάς λέει ότι

«είναι το πιο άδικο που έχει γίνει. Και για αυτό στο συμβούλιο, όταν πήραμε την απόφαση αυτή, ήμασταν όλοι φορτισμένοι συναισθηματικά. Η ομάδα αδίκησε τα παιδιά αυτά. Δεν τους δώσαμε όλα τα εφόδια για να τους κρίνουμε έτσι. Όλη η πίεση έπεσε πάνω τους. Δεν ήταν όμως μια εύκολη απόφαση για το συμβούλιο. Έπρεπε να γίνει για την ψυχολογία του κόσμου, αλλά και της ομάδας. Δεν έπρεπε να κάψουμε και τα παιδιά αυτά, που θα είναι πάντα στη διάθεση της ομάδας και είμαι βέβαιος για αυτό. Έχουν υψηλό επίπεδο, ικανότητες, αλλά και την φιλοσοφία που ταιριάζει στην ομάδα μας. Πιστεύω ότι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ».

 

-Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το λάθος τους;

 

«Σοβαρό λάθος δεν έκαναν. Έτυχαν σε συγκυρίες και τράβηξαν το πιο δύσκολο κομμάτι της ομάδας. Την αρχή της. Στη δήλωση που έκανε ο Νίκι Παπαβασιλείου μετά την αποχώρηση του τα λέει όλα. Έδωσαν ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες με αυτό που έδειχναν στην προπόνηση. Απλώς δεν τους δικαίωσαν τα αποτελεσματα, που κρίνουν την δουλειά των προπονητών».

 

-Tι έχεις να πεις για τους δυο αυτούς προπονητές;

 

«Ο Νίκι είναι ενός νέος προπονητής που θα έχει πολύ μέλλον. Έχει το πακέτο να κάνει πολλά πράγματα και με τις εμπειρίες που θα αποκτήσει θα κάνει μεγάλη καριέρα. Όσες φορές το είπα και με άλλους προπονητές έχει συμβεί. Ο Μύρων έχει μεγάλη εμπειρία. Ήταν μαζί με το Νίκι ένα. Πρώτη φορά βλέπω ανθρώπους να συνεργάζονται τόσο καλά. Ο Μύρων δυο φορές στον ΟΦΗ βγαίνει πιο δυνατός. Σε όποια ομάδα και αν αναλάβει προπονητής θα έχει καλή σταδιοδρομία και οι δυσκολίες που έχει περάσει θα τον βοηθήσουν».

 

 

Ο Τεν Κάτε και η κόντρα ΠΑΟ-Ολυμπιακού για τον τίτλο

 

Ο Νίκος Μαχλάς σχολιάζει στο MVP και την κόντρα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Σούπερ Λιγκ. Μιλάει για τον Χεν Τεν Κάτε, με τον οποίο συνεργάστηκε ως ποδοσφαιριστής και όπως λέει «Ο Παναθηναϊκός δείχνει πιο σοβαρός από τα προηγούμενα χρόνια. Μου βγάζει μια δυναμική. Ο Ολυμπιακός είναι πάντα Ολυμπιακός, αλλά φέτος μου βγάζει μια αστάθεια».

 

-Δηλαδή ο ΠΑΟ είναι πιο κοντά στο πρωτάθλημα;

 

«Δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματικός, αλλά μου δείχνει πιο σοβαρός».

 

-Ποια είναι η συμβολή του Τεν Κάτε σε αυτό;

 

«Είναι ένας ολοκληρωμένος προπονητής. Με τα λάθη του. Επειδή τον έχω ζήσει, η ταυτότητα που έχει αρχίσει να περνά στην ομάδα του θα φανεί τώρα. Είναι ταυτότητα του νικητή και του καλού ποδοσφαίρου. Δεν ήταν ποτέ προπονητής του ροτέισον. Τώρα κάνει ροτέισον. Για αυτό και ψάχνεται η ομάδα. Βλέπουμε όμως ότι τώρα που ψάχνεται λιγότερο και οι αλλαγές στην ενδεκάδα είναι λιγότερες. Έχει βρει ένα κορμό και υπάρχει ένα καλό μπαλάντζο. Ξέρει τι θα πάρει από τον καθένα. Είναι πια πιο συγκεκριμένος στις επιλογές του και αυτό φαίνεται στο γήπεδο».

 

Read 5503 times Last modified on Tuesday, 05 June 2012 12:24
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi