Toυ Παναγιώτη Αντωνακάκη
Με συνθήκες προπόνησης που συχνά δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη, με μόνο όπλο το μεράκι, τη γνώση και την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων (όπως π.χ. Γ. Δραμουντάνης) αναδείχθηκαν σημαντικότατοι αθλητές οι οποίοι κυριάρχησαν στην Ελλάδα και διακρίθηκαν διεθνώς, όπως ο Γ. Αντωνακάκης, ο Γιώργος Πετράκης, ο Γιώργος Αφορδακός, ο Θωμάς Σμπώκος, ο Δημ. Μαρινάκης, ο Μιχ. Φιλανδραράκης, η Μαρία Νταλάκα και φυσικά η Στέλλα Πιλάτου. Κάθε χρόνο μόνο από τον ΟΦΗ αναδεικνύονται 10-15 Πανελληνιονίκες (κυρίως στις μικρές κατηγορίες) και το τμήμα στίβου βρίσκεται σταθερά στα 10 πρώτα σωματεία της χώρας. Επιτυχίες που καταξιώνουν την πόλη μας αλλά και την Κρήτη και δίνουν διέξοδο και προοπτική στη νεολαία μας με την εκγύμναση και την διαπαιδαγώγηση. Σε όλους εμάς, που αφιερώνουμε αμέτρητες ώρες και αρκετά χρήματα για να έχει σήμερα και αύριο ο κλασικός αθλητισμός στην Κρήτη, βλέποντας τι συμβαίνει γύρω μας (εξωτερικό και άλλες περιοχές), με τις σωστές αθλητικές εγκαταστάσεις, τον σωστό προγραμματισμό, αλλά και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας, μας αφήνει μια θλίψη, μια γλυκόπικρη γεύση. Γιατί ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και την όποια βοήθεια την έχει ανάγκη γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Το Εθνικό Στάδιο
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Για να συνεχίσει την πορεία του, πρέπει να υπάρχει προοπτική και μέλλον. Ο αθλητισμός (ο υγιής) πρέπει να στηριχτεί, πρέπει να γίνουν ουσιαστικά έργα υποδομής και να παρθούν σημαντικά θεσμικά μέτρα. Στην πόλη μας, στο χώρο του κλασικού αθλητισμού, που οι ανάγκες είναι πολλές ή για να είμαστε ακριβείς δεν υπάρχει τίποτα για το στίβο!!
Στο Εθνικό Στάδιο βρίσκουν καταφύγιο οι πάντες. Το κοινό που αθλείται, η ποδηλασία, σχολικές εκδρομές, προετοιμασία ομάδων από άλλα σπορ. Και μέσα σε όλα αυτά και ο… στίβος!
Το στάδιο είναι ένας πανέμορφος και λειτουργικός χώρος, αλλά αφέθηκε στη λαίλαπα του χρόνου με όλες τις συνέπειες (επικίνδυνη περίφραξη, ελλιπές προσωπικό, λακκούβες στον εναπομείναντα ελαστικό τάπητα κ.λπ.). Λύση; Να γίνει γρήγορα και σωστά ο διαγωνισμός που έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου 2009.
Αθλητικό πάρκο
Δεν υπάρχει κάποιος χώρος που να μπορεί να τρέξει ο πολίτης. Τα παιδιά αλλά και οι αθλητές. Αλήθεια υπάρχουν πολλές μεγαλουπόλεις χωρίς αθλητικό πάρκο; Η λύση είναι μέσα στα πόδια μας σε ένα απίστευτο χώρο, φυσικά έτοιμο που χρειάζεται ελάχιστες και φθηνές παρεμβάσεις. Ο χώρος του παλιού Γεωπονικού (κάτω από το Μαρτινέγκο).
Ένα κλειστό προπονητήριο
Δεν υπάρχει ακόμη στην πόλη ένα κλειστό προπονητήριο στίβου! Πώς να κάνει ένας αθλητής προπόνηση στο ύψος, στο μήκος στα σπριντ, μέσα στο κρύο και τη βροχή το χειμώνα; H μόνη βοήθεια έρχεται από το ΘΕΟ της Κρήτης. Τον καλό καιρό δηλαδή!! Η μικρή κλειστή αίθουσα στο Παγκρήτιο στάδιο μπορεί να λύσει άμεσα σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα. Χρειάζεται όμως ένα κλειστό προπονητήριο στίβου, που δεν κοστίζει ιδιαίτερα και θα λύσει οριστικά και ουσιαστικά το πρόβλημα της χειμερινής προετοιμασίας των αθλητών του στίβου. Και όχι μόνο. Μπορεί ο χώρος αυτός να χρησιμοποιηθεί για προγράμματα μαζικής άθλησης.
Χώρος ρίψεων
Δεν υπάρχει ακόμη ειδικός χώρος ρίψεων (σφύρα και σφαίρα), γεγονός που καθιστά επικίνδυνη την εν γένει άθληση στο Εθνικό στάδιο. Το πρόβλημα λύνεται με την δημιουργία ενός χώρου ρίψεων στον περιβάλλοντα χώρο του Παγκρητίου σταδίου.
Θεσμικές αλλαγές
Ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του αθλητισμού θα είναι η θέσπιση αλλαγών αλλά και η βελτίωση υπαρχόντων θεσμών, όπως
α) Επανεξέταση των κινήτρων των αθλητικών διακρίσεων με επέκταση και στο χώρο των στρατιωτικών σχολών και των σωμάτων ασφαλείας. Διότι εκεί ιδιαίτερα χρειάζονται οι υγιείς και πειθαρχημένοι νέοι–ες που δημιουργεί ο αθλητισμός.
β) Επανεξέταση του εκπαιδευτικού συστήματος που είναι ΘΗΛΕΙΑ στην ανάπτυξη του αθλητισμού, αλλά και της ανάπτυξης της προσωπικότητας των νέων.
γ) Δημιουργία σχολών ΤΕΦΑΑ στο Ηράκλειο. Η ύπαρξη της ιατρικής σχολής και των εγκαταστάσεων του Παγκρητίου σταδίου και του κολυμβητηρίου (που ειδικά το πρωί είναι άδεια) και το γεγονός ότι η Νότια Ελλάδα δεν έχει αντίστοιχη σχολή (η Βόρεια Ελλάδα έχει 4!!!), σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Κρήτη κρίνεται αναγκαία!!
Αναγκαίο φυσικά είναι να υπάρχει συνέχεια αλλά και συνέπεια στην Κρήτη όσον αφορά στον αθλητισμό. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι πολιτισμός. Υπάρχει λαμπρό μέλλον στον τόπο μας, αρκεί να το θέλουμε!!!
*Ο Παναγιώτης Αντωνακάκης είναι ιατρός και έφορος στίβου του ΟΦΗ.