karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΒΙΔΗΣ: «Στόχος μας ο αθλητισμός στην Τύλισσο»

24 Oct 2012 Written by

14 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, μια ομάδα με ποδοσφαιρική ιστορία 29 ετών επιχειρεί να κάνει την δική της πορεία στο Ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Χριστινάκης

Η Τύλισσος, μια κλασσική ομάδα του τοπικού πρωταθλήματος, που μόνο στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε την ευκαιρία να «πιάσει» το όνειρο της ανόδου στην Γ’ Εθνική χωρίς να το πετύχει, επικεντρώνεται σήμερα σε κάτι διαφορετικό. Διαθέτει μια αξιοπρεπή ομάδα στην Α2 κατηγορία, δικό της γήπεδο, που αποτελεί το μεγάλο της όπλο για την ανάπτυξη της και μια διοίκηση, τα περισσότερα μέλη της οποίας έχουν φορέσει την φανέλα της ομάδας αυτής και την στηρίζουν με πάθος. Για μια περιοχή  4 χιλιάδων κατοίκων όπως είναι αυτός της Τυλίσσου, η τοπική ομάδα είναι κάτι σαν το σήμα κατατεθέν αυτής. Το MVP, συνεχίζοντας την «εξόρμηση» που επιχειρεί στην περιφέρεια, σας παρουσιάζει σε ένα μίνι αφιέρωμα την ομάδα της Τυλίσσου. Μια ομάδα που αγωνίζεται σε μια «μικρή» κατηγορία (Α2 ΕΠΣΗ), αλλά με ανθρώπους στη δύναμη της που έχουν «μεγάλη» καρδιά και πολλά όνειρα για το μέλλον!

Πως ιδρύθηκε η Τύλισσος

Ο Α.Ο. Τυλίσσου ιδρύθηκε το 1973 για να καλύψει την διψά της τοπικής κοινωνίας για τον αθλητισμό και την αγάπη για το ποδόσφαιρο. Πρωτεργάτες στην προσπάθεια αυτή ήταν εξ’ αρχής ο νυν δήμαρχος, Σταύρoς Χαλκιαδάκης, ο πατέρας του νυν πρόεδρου της ομάδας, Βαγγέλης Κουβίδης, με την συμπαράσταση του Βασίλη Λαμπάκη και Μιχαλη Βιολιτάκη. Η Τύλισσος από την Γ’ΕΠΣΗ, μέσα σε μια σεζόν ανέβηκε 2 κατηγορίες και εν συνεχεία αγωνίζεται μια μεγάλη σειρά ετών άλλοτε στην πρώτη και άλλοτε στην δεύτερη κατηγορία του τοπικού ποδόσφαιρο, έχοντας στο ενεργητικό της πολλές και σημαντικές επιτυχίες, με κυριότερη το μπαράζ για την άνοδο στην Γ’ Εθνική κόντρα στον Ποσειδώνα (αρχές της δεκαετίας του ’90), στο οποίο και ηττήθηκε με 1-0. Την περσινή σεζόν, κάνοντας ένα όχι τόσο καλό πρωτάθλημα στην Α’ ΕΠΣΗ, βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να υποβιβαστεί στην Α2, όπου την φετινή σεζόν κάνει μεγάλη προσπάθεια για να επανέλθει στην μεγαλύτερη στην τάξη κατηγορία. Σήμα της ομάδας είναι ο διπλός πέλεκυς, αντίγραφο ενός αρχαιολογικού ευρήματος με το διάσημο σχήμα που βρέθηκε στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.

 «Παλατάκι» το γήπεδο της Τυλίσσου

Το γήπεδο της Τυλίσσου αποτελεί στολίδι πραγματικό, διαθέτει εγκαταστάσεις που θα ζήλευαν ομάδες επαγγελματικής κατηγορίας. Το οικόπεδο αποκτήθηκε από αγορές και μικροδωρεές. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1982 . Τα επόμενα χρόνια κατασκευάστηκαν τα αποδυτήρια. Η τοποθέτηση του χλοοτάπητα, οι κερκίδες και τοποθέτηση των προβολέων έγιναν το 2003, επί υφυπουργείας αθλητισμού του νυν Δημάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, που έχει καταγωγή από την Τύλισσο. Το γήπεδο της Τυλίσσου θεωρείται σήμερα ένα από τα καλύτερα του τοπικού ποδοσφαίρου.

Το «παγωτό Κουβίδης» είναι η ασπίδα της ομάδας

Ο πρόεδρος της Τυλίσσου είναι ο Βασίλης Κουβίδης. Ο 40χρονος επιχειρηματίας  ασχολείται με την παράγωγη παγωτού, του γνωστού σε όλη την Κρήτη «παγωτό Κουβίδης» και διατηρεί την βιοτεχνία του στο δρόμο Τυλίσσου. Υπήρξε για 15 συναπτά έτη ποδοσφαιριστής της ομάδας, από το 1985 έως και το 2000, οπότε και σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Μην μπορώντας να μείνει μακριά από την ομάδα, ανέλαβε την επομένη σεζόν το πόστο του γενικού αρχηγού, έγινε μετέπειτα αντιπρόεδρος και τα τελευταία 6 χρόνια ηγείται την προσπάθεια της ομάδας ως πρόεδρος. Όπως μας τονίζει χαρακτηριστικά «το σαράκι του ποδόσφαιρου και η αγάπη για την Τύλισσο με έκαναν να μην μπορώ να την αποχωριστώ». Η ομάδα για τον Βασίλη Κουβίδη «είναι μια διέξοδος στα καθημερινά σου προβλήματα και ένας τρόπος να γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους». Για τους στόχους της ομάδας επισημαίνει ότι «στόχος μας είναι να παράγουμε έργο αθλητισμού και πολιτισμού και σε βάθος χρόνου η ομάδα να αποτελείται  από δικά μας παιδιά». Όσο για το τι σημαίνει η ποδοσφαιρική ομάδα για το χωριό, επισημαίνει πως «η ομάδα για το χωριό είναι το Α και το Ω. Έχει μια ιστορία 30 ετών ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΗ και είναι μια σημαντική διέξοδος για την νεολαία του χωρίου στον αθλητισμό». Τα προβλήματα δεν λείπουν από την Τύλισσο, όσο και από τις περισσότερες ομάδες της περιφέρειας. Ο Βασίλης Κουβιδης τονίζει επ’ αυτού ότι «το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό, που εκτός από τον δήμο και κάποιους χορηγούς τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω, όλα τα χρήματα τα καλύπτει το διοικητικό συμβούλιο. Κάνουμε κατά καιρούς εκδηλώσεις που το χωριό συμμετέχει σύσσωμο και παρόλη την σοβαρή οικονομική κρίση βοηθά όσο μπορεί. Τα τελευταία 6 χρόνια που είμαι πρόεδρος, ο κόσμος συμμετέχει και στα αγωνιστικά δρώμενα και στις εκδηλώσεις, γεγονός που μας δίνει δύναμη και κίνητρο να προσπαθήσουμε να πάμε την ομάδα όσο γίνεται ψηλότερα στο μέλλον».

Ο  πρώην δήμαρχος Τυλίσσου υπήρξε πρόεδρος, παίκτης και προπονητής!!!

Ο Σταύρος Χαλκιαδάκης, πρώην  Δήμαρχος Τυλίσσου, είναι η ζωντανή ιστορία της ομάδας, καθώς την έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια και από διαφορετικά πόστα. Έχει πρόσφερε στην ομάδα από την θέση του ποδοσφαιριστή, του πρόεδρου και του προπονητή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάποιο χρονικό διάστημα είχε και τις τρεις ιδιότητες μαζί!

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο πρώην Δήμαρχος Τυλίσσου έπαιξε ποδόσφαιρο το 1967 στην ομάδα του ΟΦΗ, υπό τις οδηγίες του τότε προπονητή Καπετάνοβιτς. Το 1969 μετακόμισε στον Εθνικό, έως το 1976, όπου λόγω ενός ατυχήματος σταμάτησε προσωρινά το ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε για μια χρόνια στην Ασπίδα Βενεράτου και στην συνεχεία τελευταίος σταθμός στην καριέρα του ήταν η ομάδα της Τυλίσσου, στην οποία έμεινε από το 1978 έως το 1984, όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Είναι, δηλαδή, δικαιωματικά ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την ομάδα της Τυλίσσου κομμάτι από την ζωή του, όπως λέει χαρακτηριστικά. Και επισημαίνει πως «υπήρχαν εποχές που μου έτρωγε περισσότερο χρόνο από την οικογένεια μου! Θεωρώ την ομάδα μια δεύτερη οικογένεια για μένα».

Όσο για το τι θυμάται όλα αυτά τα χρόνια στο ποδόσφαιρο, μας αναφέρει εμφανώς συγκινημένος «αυτό που μου έχει μείνει είναι όταν παίζαμε ξύλο με τους αντίπαλους, αλλά και τους διαιτητές ή το ότι σε ένα φορτηγάκι μικρό φόρτωνα σχεδόν 20 ανθρώπους και τους πήγαινα στα Κάλεσα για προπόνηση. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τους παράγοντες των Καλεσίων για την παραχώρηση τότε του γηπέδου».

Για την διπλή ιδιότητα προπονητή-παίκτη που είχε κάποτε, μας τονίζει πως «η διπλή ιδιότητα παίκτη-προπονητή ναι μεν σε εξιτάρει, αλλά είναι πολύ δύσκολο, καθώς όταν βρίσκεσαι εντός αγωνιστικού χώρου δεν έχεις καθαρή εικόνα. Για το λόγο αυτό απέφυγα όσο μπορώ να αγωνίζομαι. Θα πρέπει να πω, βέβαια, ότι όλα αυτά γινόταν αμισθί. Μόνο από την αγάπη μας για την ομάδα…». Για το τι σημαίνει η ομάδα της Τυλίσσου στην τοπική κοινωνία, ο δήμαρχος τονίζει ότι «η ομάδα και το σήμα, που είναι ο διπλός πέλεκυς, σήμα κατατεθέν της Τυλίσσου, είναι ένα κομμάτι από την ιστορία του χωριού. Η νεολαία αγαπά την ομάδα, ασχολείται με τον αθλητισμό και έτσι αποφεύγει άλλους κινδύνους».

Γίνεται προσπάθεια και στην ακαδημία

O Γιώργος Φιολιτάκης (προπονητής και πρώην Γενικός Αρχηγός) ήταν ο πρώτος άνθρωπος που στήριξε την προσπάθεια του Βασίλη Κουβιδη, από τις πρώτες στιγμές που ανέλαβε τα ηνία της διοίκησης της ομάδας πριν 6 χρόνια και οι λόγοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «η πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο της ομάδας, που μου ζήτησε να βοηθήσω και δεν μπορούσα να του αρνηθώ, αλλά και η αγάπη μου για την ομάδα γενικότερα. Στόχος είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις και να φτάσουμε σε ένα σημείο που η ομάδα να στηρίζεται αποκλειστικά στα δικά της παιδιά, όσο βεβαία αυτό είναι δυνατόν. Ήδη από την ακαδημία έχουν μεταπηδήσει τρία παιδιά και αποσκοπούμε κάθε χρόνο να μπαίνει νέο αίμα, γιατί η Τύλισσος είναι ένα χωριό που πάντα έβγαζε κάλους ποδοσφαιριστές και έτσι οργανωθήκαμε σωστά και επαγγελματικά για να μπορούμε να τραβήξουμε παιδιά μαζί μας». Η ακαδημία της Τυλίσσου αριθμεί περίπου 50 παιδιά όλων των ηλικιών. Οι προπονήσεις γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ τα παιδιά σε τακτά διαστήματα λαμβάνουν μέρος σε τουρνουά και καμπ.

Πρέπει να γνωρίζετε για την περιοχή της Τυλίσσου

-Ο Δήμος Τυλίσσου αποτελείται από 10 οικισμούς, η έκταση του είναι 131.064 στρέμματα και ο πληθυσμός του φτάνει περίπου τους 4.000 κατοίκους.

-Στην Κρήτη υπάρχουν ακόμα πόλεις και χωριά που διατηρούν πλήρως ή μερικώς την αρχαία ονομασία τους, όπως η Κνωσσός, οι Αρχάνες, η Σητεία, η Ιεράπετρα, η Κίσσαμος, η Τύλισσος, περιοχές που κατοικούνται ακόμη σήμερα σχεδόν χωρίς διακοπή από τα πανάρχαια χρόνια.

-Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής Τυλίσσου την εποχή των πρώτων ανακτόρων (1900-1700), μας δίνουν τα ευρήματα από τα ιερά στο βουνό Πύργο, δυτικά από την Τύλισσο.
-Η αρχαιότερη επιγραφή που αναφέρεται στην Τύλισσο χρονολογείται γύρω στα 450 π.Χ.

-Για την Τύλισσο των ιστορικών χρόνων μαθαίνουμε ότι είχε στενή σχέση της με την Κνωσσό και το Αργός, αλλά και με άλλες πόλεις της Κρήτης και της Ελλάδας.

-Η Τύλισσος ήταν πατρίδα του γνωστού στρατηγού Ζερβουδάκη και του καθηγητή Περδικάρη, ιδρυτή του Λυκείου «Κοραής».

 

Read 3610 times Last modified on Monday, 15 July 2019 10:50
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi