Συνέντευξη στον Γιώργο Κορτσιδάκη
Μιλάει και σκέφτεται ποδοσφαιρικά. Ακόμα και οι κινήσεις του την ώρα της συζήτησης δείχνουν ένα άνθρωπο «δοσμένο» σε αυτό που ονομάζουμε «ποδόσφαιρο». Είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει, ετοιμόλογος και κάποιες από τις …ατάκες του γράφουν ιστορία! Ενίοτε επαναλαμβάνεται, αλλά αυτό δεν είναι και απόλυτα κακό. Απορρέει από την πίστη του στα λεγόμενα του.
O Αναστόπουλος, σε ένα ρεσιτάλ «θετικής διάθεσης» και καλεί τους παίκτες του αλλά και όλους όσους είναι κοντά στον ΟΦΗ «να πολεμήσουμε όλοι μαζί το οικονομικό πρόβλημα και να τα καταφέρουμε».
Μιλάει με πάθος για την δουλειά του στον ΟΦΗ, την «χημεία» του με τον κόσμο και την πόλη του Ηρακλείου, ενώ με την φράση «τη βρίσκω εδώ» στέλνει και το μήνυμα του για την προοπτική αυτής της συνεργασία του με τον ΟΦΗ, την οποία χαρακτηρίζει «αποστολή αυτοκτονίας» λόγω των πολλών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στην κρητική ομάδα.
Από την άλλη παραδέχεται ότι «ένας προπονητής φαίνεται στα δύσκολα και όχι όταν όλα πηγαίνουν πρίμα στην ομάδα που δουλεύει».
Με την φράση «φοβάμαι μόνο το Θεό» και το γνωστό του moto «να έχουμε την υγεία μας και θα τα καταφέρουμε» δείχνει βέβαιος για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας του.
Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ασυμβίβαστο, μιλάει με υπερηφάνεια για το ότι «κάποτε είπα όχι στον Κόκκαλη να αναλάβω τον Ολυμπιακό», δεν είναι όπως λέει «προπονητής των δημοσίων σχέσεων», ούτε» ουρανοκατέβατος» .
Έχει συγκεκριμένο σχέδιο και πλάνο ως προπονητής καθώς «καμία ομάδα δεν μπορεί να παίξει με δέκα Δομάζους ή δέκα Νοβοσέλατς».
Το ραντεβού μας με το Νίκο Αναστόπουλο δόθηκε στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο. Στο γραφειάκι του προπονητή. Γνώριμος χώρος για εμάς, καθώς σε αυτόν έχουμε κάνει αρκετές συνεντεύξεις όλα αυτά τα χρόνια, όπου ο ΟΦΗ μετά τον Γκέραρντ αλλάζει προπονητές σαν τα πουκάμισα. Ο Αναστόπουλος είναι κατά σειρά ο 16ος. Είναι ο προπονητής που ανέλαβε και τα κατάφερε , σε τούτο το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται ο ΟΦΗ, να κάνει το «αυτονόητο» (φράση Αναστόπουλου). Να επανέλθει στην φυσική του θέση. Στην μεγάλη κατηγορία.
«Να πολεμήσουμε το πρόβλημα»
Ο Αναστόπουλος, αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα του ΟΦΗ, δεν αρνείται ότι «λίγο πολύ το τι γίνεται σε κάθε ομάδα είναι γνωστό. Τα πράγματα σε μένα ήταν γνωστά όταν ήρθα στον ΟΦΗ. Είναι σημαντικό όταν πηγαίνεις σε μια ομάδα να ξέρεις τα προβλήματα που έχει. Και εγώ ήξερα το πρόβλημα του ΟΦΗ. Αν πάς και τα επικαλεστείς τα προβλήματα μετά, δεν είναι σωστό και έντιμο». Και προσθέτει ότι «το οικονομικό είναι ένα γενικό πρόβλημα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν το έχει μόνο ο ΟΦΗ. Αυτά είναι γνωστά».
Ο Αναστόπουλος επισημαίνει ότι καταστάσεις όπως αυτή που ο ίδιος βιώνει σήμερα στον ΟΦΗ τις έχει ξαναζήσει. Όπως λέει «στην προπονητική μου καριέρα, λίγες ήταν οι ομάδες που είχαν λύσει το οικονομικό. Οι περισσότερες ήταν αποστολές αυτοκτονίας. Όπως είναι και αυτή στον ΟΦΗ. Στον Άρη, για παράδειγμα, τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από ότι είναι στον ΟΦΗ. Όταν πήγα η ομάδα είχε πέσει στην Β’ Εθνική, χρήματα δεν υπήρχαν και είχα να αντιμετωπίσω και ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα. Ότι η ομάδα είχε μια τιμωρία 9 αγώνων της έδρας της. Δεν παίξαμε στο Χαριλάου. Για φαντάσου, στον ΟΦΗ, 9 παιχνίδια χωρίς το Γεντί Κουλέ. Το έχω ξαναδεί, λοιπόν, το έργο. Και μάλιστα ξέρω και την κατάληξη και το φινάλε!» .
Ο τεχνικός του ΟΦΗ συμμερίζεται την πίκρα όλων για την κατάσταση μιας ιστορικής ομάδας όπως ο ΟΦΗ, αλλά δείχνει ψύχραιμος. Όπως λέει «ο ΟΦΗ μια ομάδα με ιστορία στο ποδόσφαιρο, ταλανίζεται από τόσα προβλήματα. Ασφαλώς και λυπάμαι. Υπάρχει πρόβλημα. Τι πρέπει να κάνουμε, όμως; Nα τα παρατήσουμε; Πρέπει να πολεμήσουμε το πρόβλημα. Ο μαχητής άνθρωπος αυτό το στοιχείο έχει. Παλεύει. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς, αλλά και όλοι στον ΟΦΗ».
Για το αν ο ίδιος φοβάται μήπως τα οικονομικά προβλήματα βάλουν φρένο στην αγωνιστική προσπάθεια, τονίζει πως «ανησυχώ μόνο για τον Θεό. Να μας έχει καλά. Όποιος δουλεύει αμείβεται». Ο Αναστόπουλος λέει οτι «από την ημέρα που ήρθα κάνουμε μια προσπάθεια για να εκπληρώσουμε το στόχο. Πιστεύω αυτό που είχα πει και όταν ήρθα, ότι ο ΟΦΗ είναι μια ευκαιρία και για μένα και για όλους. Δημόσιες σχέσεις θα κάνω στον ΟΦΗ; Δεν με έφερε κανένας νταλαβερτζής σε αυτήν την ομάδα. Για μένα ο προπονητής πρέπει να επιλύει όλα τα προβλήματα. Και βέβαια ήταν αποστολή αυτοκτονίας ο ΟΦΗ. Με όλα αυτά τα θέματα που συζητάμε ανοικτά. Όταν όλα είναι λυμένα είναι εύκολο. Ο προπονητής φαίνεται και στα δύσκολα, όμως. Και ο προπονητής είναι μέσα στο πρόβλημα. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Δεν παίζω εγώ μπάλα. Οι παίκτες παίζουν. Αν θα έπαιζα εγώ, θα κονομάγαμε!» καταλήγει.
«Δεν μπορώ να λειτουργήσω σε ομάδα χωρίς κόσμο»
Το πάθος του για τον ΟΦΗ και η «σχέση» που φαίνεται να δημιουργεί με τον κόσμο ήταν το επόμενο θέμα της συζήτησης μας με τον προπονητή του ΟΦΗ. Ο ίδιος φαίνεται να επιδιώκει και την συζήτηση με τους φιλάθλους στα καφέ της πόλης όπου συχνάζει. «O προπονητής τι είναι, δηλαδή; Δεν είναι άνθρωπος; Μου αρέσει η επαφή με τον κόσμο. Είναι μέσα στην ζωή. Είναι ανθρώπινο» λέει και μιλάει για την σχέση του με τους φιλάθλους του ΟΦΗ. Όπως λέει «αν δεν έχει μια ομάδα κόσμο, εγώ δεν μπορώ να λειτουργήσω. Δεν είμαι της άποψης να πάω να δουλέψω σε μια ομάδα που δεν έχει κόσμο, αρκεί να πληρώνομαι. Επίσης, όταν πάω σε μια ομάδα θα πρέπει να την βρίσκεις με την ομάδα αυτή. Πρέπει να σου αρέσουν οι άνθρωποι της ομάδας με τους οποίους συναναστρέφεσαι. Πρέπει να σου αρέσει η πόλη που ζεις και ο κόσμος. Γενικά να την βρίσκεις με την ομάδα και τον κόσμο. Να σε δέχεται ο κόσμος. Αν ερχόμουν και με βρίζανε οι μισοί και οι άλλοι μισοί με χειροκροτούσαν, δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω. Το έχω πει από την αρχή που ήρθα αυτό. Αν δεν την έβρισκα με την ομάδα θα έφευγα. Τι να καθόμουνα να κάνω, δηλαδή. Να με βρίζουν; Ο κόσμος είναι η δύναμη μας. Χωρίς κόσμο είμαστε νεκροί. Το κριτήριο του κόσμου είναι αλάνθαστο. Όταν βλέπει ο κόσμος κάποιον να είναι δοσμένος ψυχή και σώμα με την ομάδα, το εκτιμάει».
Το «όχι» στον Κόκκαλη, οι 10 Δομάζοι και το τηλέφωνο του Μαχλά
Ο Νίκος Αναστόπουλος λέει για την προπονητική του διαδρομή ότι «δεν είμαι ουρανοκατέβατος. Δεν ήρθα ξαφνικά στον ΟΦΗ. Έχω κάνει το αγροτικό μου. Και έχω δουλέψει και σε ομάδες με ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο». Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ασυμβίβαστο. Όπως λέει «είμαι ένας άνθρωπος που ούτε συμβιβάζομαι ούτε επηρεάζομαι. Δεν κατάλαβα τίποτε όταν με φώναξε ο Κόκκαλης για να πάω στον Ολυμπιακό, θα καταλάβω στον ΟΦΗ; Εγώ δεν είμαι προπονητής που βασίζεται στις δημόσιες σχέσεις και να παίρνω δουλειές επειδή είμαι φίλος με τους προέδρους και το κριτήριο να είναι μόνο αυτό. Δηλαδή, επειδή έχουμε παίξει μπάλα μαζί, έχουμε πάει στα μπουζούκια μαζί, πηγαίναμε για γκόμενες μαζί, είναι κριτήριο να με πάρεις προπονητή, τότε αυτό με μένα δεν γίνεται. Στην Ελλάδα υπάρχει κατά κόρον. Οι δυνατότητες να έχεις τις γνώσεις να προπονήσεις μια ομάδα εμβέλειας πάνε σε δεύτερη μοίρα. Ξέρω εγώ τι είμαι. Ξέρω τις δυνατότητες μου και έχω την συνείδηση μου καθαρή. Το βράδυ κοιμάμαι σαν πουλάκι».
Για την προπονητική του φιλοσοφία, λέει ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα. Μπορούν να παίξουν σε μια ενδεκάδα 10 Δομάζοι; Μπορούσαν να παίξουν 10 Νοβοσέλατς; Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Και η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα».
Για την «σχέση» του Αναστόπουλου με τον Ολυμπιακό, ο τεχνικός του ΟΦΗ λέει ότι «ο Ολυμπιακός δεν έχει πάρει κανένα τηλέφωνο κάποιο σωματείο για να με πάρει. Ο Μαχλάς με πήρε τηλέφωνο. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που αγάπησα και αγαπάω από μικρό παιδί. Εκεί μεγάλωσα, καταξιώθηκα, πήρα πρωταθλήματα και Κύπελλα. Τώρα είμαι προπονητής. Όταν είμαι σε μια ομάδα, σέβομαι την ομάδα, τον κόσμο της και το ψωμί που τρώγω».
«Πέθανε το αργό ποδόσφαιρο»
Για το ποδόσφαιρο σήμερα ο Αναστόπουλος λέει ότι «αν δεν έχεις ταχύτητα σήμερα δεν μπορείς να παίξεις μπάλα. Η ταχύτητα τα καλύπτει όλα. Τον αργό δεν μπορείς να τον κάνεις γρήγορο. Πέθανε αυτό το ποδόσφαιρο! Σήμερα θέλεις ταχύτητα και επαναφορές για να μπορέσεις να παίξεις. Επίσης, τεχνική καλή. Αν δεν είσαι ταχύς και τεχνίτης, δεν πάς να παίξεις!»
Τα μπαράζ ΟΦΗ-Γιάννινα
Ο Νίκος Αναστόπουλος θυμάται τις μάχες του ΟΦΗ με τα Γιάννενα στα μπαράζ του 2001. Όπως λέει «ήταν ψυχοφθόρα παιχνίδια. Τότε και ο ΟΦΗ και τα Γιάννενα ήταν πολύ καλές ομάδες. Είχαν και οι δυο θέση στην Α’ Εθνική. Σώθηκαν κάποιες ομάδες που δεν το άξιζαν. Τα Γιάννενα και ο ΟΦΗ τότε ήταν πολύ καλές ομάδες. Θυμάμαι στα Γιάννενα εμείς είχαμε κάνει ένα εκπληκτικό δεύτερο γύρο. Όπως και ο ΟΦΗ είχε κάνει ένα πολύ καλό πρώτο γύρο. Είχε παιχταράδες ο ΟΦΗ. Είχε το Νιόπλια, τον Γκόμεζ, τον Μάουρο, τον Σταυρακάκη, τον Πιτσο. Και τα Γιάννενα είχαν όμως καλή ομάδα. Μου έχει μείνει η ένταση και το πάθος του κόσμου» λέει και συνεχίζει με χιούμορ «τώρα έχω αρκετούς φίλους στο Ηράκλειο που μου λένε ότι τότε με έβριζαν. Εντάξει, λέω, λογικό είναι. Τώρα με βρίζουν οι Γιαννιώτες. Επειδή ήρθα στον ΟΦΗ. Όταν ήμουν στα Γιάννενα έδινα και την ψυχή μου. Τώρα την ψυχή μου τη δίνω στον ΟΦΗ. Και θα συνεργαστώ και με τον διάβολο για τον ΟΦΗ. Έτσι είναι ο σωστός επαγγελματίας και έτσι είναι ο άνθρωπος που τιμάει και την πόλη που ζει και τους ανθρώπους που τον πληρώνουν».
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ…ΑΤΑΚΕΣ ΤΟΥ «ΑΝΑΣΤΟ»
-«Αν επειδή με ένα πρόεδρο έχουμε παίξει μπάλα μαζί, έχουμε πάει στα μπουζούκια μαζί, πηγαίναμε για γκόμενες μαζί, είναι κριτήριο να με πάρει προπονητή, τότε αυτό με μένα δεν γίνεται».
- «Δεν είμαι προπονητής των δημοσίων σχέσεων, ούτε ουρανοκατέβατος».
-«Όταν είμαι σε μια ομάδα σέβομαι την ομάδα, τον κόσμο της και το ψωμί που τρώγω».
-«Τα συμβόλαια μένουν, ενώ τα λόγια πάνε στο χιόνι».
- «Στην Ελλάδα γίνονται νόμοι για να υπάρχουν παράθυρα».
-«Καμία ομάδα δεν μπορεί να παίξει με δέκα Δομάζους ή δέκα Νοβοσέλατς»
-«Δεν υπάρχει η λέξη ήττα στο λεξιλόγιο μας. Όταν δεν μπορείς να κερδίσεις όμως, τουλάχιστον μην χάσεις».
- «Δεν κατάλαβα τίποτε όταν με φώναξε ο Κόκκαλης για να πάω στον Ολυμπιακό, θα καταλάβω στον ΟΦΗ;».
-«Τον αργό δεν μπορείς να τον κάνεις γρήγορο. Πέθανε αυτό το ποδόσφαιρο!».
-«Δεν είμαι της άποψης να πάω να δουλέψω σε μια ομάδα που δεν έχει κόσμο, αρκεί να πληρώνομαι».
- "Οι παίκτες παίζουν μπάλα. Αν έπαιζα εγώ θα κονομάγαμε!"
Ο Αναστόπουλος σαν παίκτης και σαν προπονητής
Γεννήθηκε στη Δάφνη του νομού Αττικής. Ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα του Α.Ο. Δάφνης και στη συνέχεια μεταγράφηκε στον Πανιώνιο. Με την ομάδα του Πανιωνίου κέρδισε το κύπελλο Ελλάδος το 1979, ενώ στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης σκόραρε τρία γκολ απέναντι στην Τβέντε ΦΚ και την ΙΦΚ Γκέτεμποργκ την επόμενη χρονιά. Το 1980 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, με τον οποίον καθιερώθηκε και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1981, 1982, 1983, 1987) και ένα κύπελλο (1981). Αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ Ελλάδος και μια φορά τρίτος σκόρερ Ευρώπης. Όλες αυτές οι διακρίσεις παρακίνησαν την ιταλική Αβελίνο να τον αποκτήσει, σε μια εποχή που η μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο καμπιονάτο ήταν σχεδόν αδύνατη. Αγωνίστηκε σε 16 αγώνες στο ιταλικό πρωτάθλημα, χωρίς να καταφέρει να προσαρμοστεί και επέστρεψε την επόμενη χρονιά για αγωνιστεί στον Πανιώνιο. Την αγωνιστική περίοδο 1989-1990 επέστρεψε στον Ολυμπιακό για να κατακτήσει δύο ακόμα κύπελλα Ελλάδος (1990, 1992). Την περίοδο 1992-1993 είχε μια καλή χρονιά με τον Ιωνικό, μετά από την οποία επέστρεψε στον Ολυμπιακό, όπου και έκλεισε τη μεγάλη καριέρα του.
Εθνική Ελλάδος
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1977 συμμετείχε για πρώτη φορά στην Εθνική Ελλάδος, με την οποία αγωνίστηκε έως το 1988 σε 75 αγώνες και σκόραρε 29 γκολ. Αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία και σκόραρε 1 γκολ απέναντι στην Τσεχοσλοβακία. Είναι μέχρι σήμερα ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Ελλάδος.
Προηγουμένως είχε αγωνιστεί με την Εθνική Νέων στην προκριματική και στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 1977 και σκόραρε πέντε γκολ, τα δύο πρώτα επί της Ουγγαρίας στις 6/4/77 στην Κατερίνη (σκορ: 4-0).
Επίσης, αγωνίστηκε στην Εθνική Ελπίδων και μάλιστα στις 7/2/1979 σκόραρε το πρώτο ελληνικό γκολ σε φιλικό με τη Λιβύη (σκορ: 2-2).
Ομάδες
• Ως το 1976: Α.Ο. Δάφνης
• 1976-1980 Πανιώνιος: 117 ματς (25 γκολ)
• 1980-1987 Ολυμπιακός: 198 (115)
• 1987-1988 Αβελίνο: 16 (0)
• 1988-1989 Πανιώνιος: 11 (5)
• 1989-1992 Ολυμπιακός: 72 (30)
• 1992-1993 Ιωνικός: 19 (7)
• 1993-1994 Ολυμπιακός: 3 (0)
Τίτλοι-διακρίσεις
• 4 πρωταθλήματα
o 1981,
o 1982,
o 1983,
o 1987
• 4 κύπελλα
o 1979,
o 1981,
o 1990,
o 1992
• 4 φορές πρώτος σκόρερ Ελλάδας (χρυσό παπούτσι)
o 1983 (29 γκολ),
o 1984 (18 γκολ),
o 1986 (19 γκολ),
o 1987 (16 γκολ)
• 1 φορά τρίτος σκόρερ Ευρώπης (χάλκινο παπούτσι)
o 1983 (29 γκολ)
Η προπονητική του καριέρα
Μετά το τέλος της καριέρας του ταξίδεψε στο εξωτερικό και παρακολούθησε μαθήματα προπονητικής δίπλα σε μεγάλους Ευρωπαίους προπονητές, κυρίως στην Ιταλία και επέστρεψε στην Ελλάδα για να ακολουθήσει καριέρα προπονητή. Έχει δουλέψει σε αρκετές ομάδες και έχει καταφέρει να ανεβάσει το επίπεδο πολλών ομάδων.
Ομάδες
• Πανελευσινιακός (1997)
• Παναιτωλικός
• Πας Γιάννινα (1999, 2004, 2006-07, 2008-09, 2010)
• Πανσερραϊκός
• Παναχαϊκή
• Καλλιθέα
• Κέρκυρα (2005)
• Άρης(2006)
• Ιωνικός(2008)
• Α.Ο.Καβάλας (2009)
• Ο.Φ.Η. (2010-11-12)