Συνέντευξη στον Γιώργο Κορτσιδάκη
Γιατί ο Μύρων μπορεί να είναι ένας άνθρωπος με τις αδυναμίες του (όπως όλοι μας…), αλλά το έλεγα και θα το λέω πάντα, ότι είναι «ορίτζιναλ». Είναι αυθεντικός! Δεν είναι «fake» (ψεύτικος). Είναι ο Μύρων. Με τα δυνατά και τα αδύνατα του σημεία. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Τη «τρέλα» του για τον ΟΦΗ, αλλα και τη ντομπροσύνη και την τιμιότητα του. Την οποία είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω για μια ακόμη φορά. Στο τηλεφώνημα για το ραντεβού για την συνέντευξη, ο Μύρων ήταν αμέσως θετικός. «Με ένα όρο» όπως μου είπε. «Να γίνει μια κοινή συνέντευξη με τους δυο προπονητές του ΟΦΗ. Με το τεχνικό δίδυμο». Και μου αιτιολόγησε τη σκέψη του λέγοντας ότι «με το Νίκι είμαστε ένα. Είμαστε μια γροθιά. Δεν γίνεται να μιλήσει μόνο ο ένας. Θα μιλήσουμε και οι δυο».
Ο …τίμιος Μύρων με έπεισε αμέσως. Και αποδέχθηκα μετά χαράς. Καθώς με το Νίκι Παπαβασιλείου, τον πρώτο προπονητή του ΟΦΗ, είχα την ευκαιρία να συζητήσω από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας με το Μαχλά, αλλά ο Κύπριος τεχνικός για τους δικούς του λόγους δεν είχε εκφράσει την επιθυμία να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις και το όραμα του για τον ΟΦΗ. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά το τεχνικό δίδυμο του ΟΦΗ. Στην πρώτη τους συνέντευξη από καρδιάς. Και πιστέψτε με, δεν το μετάνιωσα. Γιατί τον Μύρωνα τον ξέρω πολλά χρόνια. Αλλά στη συνέντευξη αυτή είχα την ευκαιρία να μάθω και τον άγνωστο στους περισσότερους «προπονητή Νίκι Παπαβασιλείου». Ένα παιδί 39 ετών που μιλάει με πάθος για τη δουλειά του, είναι εντυπωσιακά καταρτισμένος, διαθέτοντας το ανώτατο προπονητικό δίπλωμα ΟΥΕΦΑ Pro της Αγγλίας και δείχνει έτοιμος να πιάσει από τα μαλλιά την ευκαιρία που του παρουσιάζεται στον ΟΦΗ…
Στο γραφειάκι…
Το ραντεβού δόθηκε νωρίς το πρωί στο «γραφειάκι» των προπονητών στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο, στις 28 Ιουλίου. Γνωρίζοντας κάποιες από τις παραξενιές του Μύρωνα με την πειθαρχία και το…χρόνο, φρόντισα να είμαι εκεί μερικά λεπτά νωρίτερα, υπό το φόβο…προστίμου. Ο πρώτος που είδα στα σκαλιά ήταν ο Παύλος Αδάμος. Όταν του είπα για τη συνεννόηση με τους προπονητές, μου ζήτησε ευγενικά να περιμένω. «Γιώργο, εντολή του Μύρωνα είναι να μην μπαίνει κανείς στο χώρο των αποδυτήριων» μου είπε ο Παύλος και κατάλαβα…
Σηφάκης και Παπαβασιλείου είχαν σύσκεψη για μεταγραφικά θέματα στο μικρό γραφειάκι δεξιά.
Το γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Γκέραρντ, αλλά και οι προπονητές που τον διαδέχθηκαν. Με τη διαφορά ότι στο στενό χώρο υπάρχουν πλέον δυο γραφεία. Απέναντι το ένα από το άλλο. Ένα για το Νίκι και ένα για το Μύρωνα. Οι δυο τους λειτουργούν σαν ένα. «Είμαστε από το πρωί εδώ. Ερχόμαστε στις 6 το πρωί και φεύγουμε στις 12 το βράδυ» μου είπαν και οι δυο. Και καθίσαμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας…
Με δόγμα το «εμείς»
Από την πρώτη στιγμή τόσο ο Μύρων όσο και ο Νίκι απέφευγαν να χρησιμοποιούν το «εγώ». Το «εμείς» κυριαρχούσε στις αναφορές μας. Εξαρχής τους έθεσα το ερώτημα, που φαντάζομαι θα είναι και μια απορία πολλών άλλων, για το πώς θα μπορέσει να «περπατήσει» αυτό το σχέδιο με ένα τεχνικό δίδυμο στον πάγκο. Και οι δυο έδειξαν προετοιμασμένοι. Ο Σηφάκης πήρε το λόγο και προχώρησε στην πρώτη αποκάλυψη. «Αυτό που έγινε δεν είναι τυχαίο. Πριν τρία χρόνια, μετά το παιχνίδι με το Λεβαδειακό όταν μείναμε στην κατηγορία, κάναμε την οργάνωση της ομάδας για τη νέα σεζόν. Ο Νίκι ήταν στις προτάσεις μου να έρθει κοντά και να δουλέψει στον ΟΦΗ. Ήταν από την αρχή στο μυαλό μου. Μιλάμε μαζί αρκετά χρόνια και ξέρω την αγωνία του για τον ΟΦΗ και τη στενοχώρια του για αυτά που έχει περάσει η ομάδα. Ανταλλάζαμε απόψεις για το ποδόσφαιρο. Μας ενώνει η ίδια φιλοσοφία. Και η αγάπη προς την ομάδα. Δεν έγινε τότε. Ίσως ήταν θέλημα θεού να γίνει τώρα. Για να γίνει κάτι καλό πρέπει να συναντηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι την κατάλληλη στιγμή. Αυτό που δεν έγινε τότε γίνεται τώρα». Για να συμπληρώσει ο Παπαβασιλείου ότι «η πρόταση από το Νίκο Μαχλά έγινε μαζί. Πακέτο. Για να μπούμε σαν τεχνικό δίδυμο στην ομάδα και να την πάμε οι τρεις μας, μαζί με το Νίκο. Ο Μύρων, ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει καταλάβει τι σημαίνει αυτή η ομάδα για μένα. Με τον Μύρωνα με μια ματιά συνεννοούμαστε. Όσοι μας ζουν από κοντά το τελευταίο διάστημα το καταλαβαίνουν. Ο Μύρων λέει πράγματα που σκέφτομαι και είμαι έτοιμος να τα πω. Και εγώ το ίδιο για αυτόν. Υπάρχει χημεία μεταξύ μας. Θα το δουν όλοι αυτό. Και θα το καταλάβουν. Λειτουργούμε σαν να είμαστε ένα. Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ με αυτούς τους ανθρώπους, που τους θεωρούσα και τους θεωρώ σαν οικογένεια μου, για να προσφέρουμε για αυτόν τον ιερό σκοπό. Να κάνουμε το καθήκον μας και να ξαναφέρουμε ψηλά αυτή την ομάδα που έχουμε αγαπήσει όσο τίποτε άλλο και μας έχει δώσει και σε εμάς πολλά και ποδοσφαιρικά, αλλά και σαν ανθρώπους».
Ούτε συμφωνίες, ούτε συμβόλαια…
«Καλώσήρθατε στην οικογένεια του ΟΦΗ». «Αφοσίωση», «επαγγελματισμός», «νοοτροπία νικητή». Είναι μερικά από τα συνθήματα που βλέπει κανείς στον πίνακα της τακτικής στα αποδυτήρια. Είναι οι βασικές αρχές που οι δυο προπονητές θέλουν να περάσουν στους παίκτες.
Και οι δυο τους μιλούν με τόσο πάθος για τον ΟΦΗ…Από τη μια μεριά ο «φανατικός» Μύρων. Και από την άλλη ο Νίκι, που δείχνει ήρεμος, αλλά όταν μιλάει για τον ΟΦΗ χτυπά το χέρι στο τραπέζι. Είναι «ποτισμένος» και αυτός με το ίδιο «ναρκωτικό». Την αγάπη για την ομάδα αυτή, που υπηρέτησε και τώρα επέστρεψε σε αυτήν…
Όπως λέει «στον ΟΦΗ υπήρχαν άνθρωποι που μας διαμόρφωσαν. Και δεν το λέω μόνο εγώ αυτό. Το λένε άνθρωποι που ήταν και τότε μαζί μας στην ομάδα. Συμπαίκτες μας που και σήμερα παρακολουθούν την πορεία της ομάδας και στεναχώριουνται. Ήταν μια χημεία που πολύ δύσκολα την βλέπεις. Ήμασταν μια οικογένεια. Η αγάπη του κόσμου, η ομάδα, όλα αυτά ήταν κάτι απίστευτο. Δεν το έχω ξανασυναντήσει. Ακόμα και τώρα με παίρνουν τηλέφωνο παλιοί συμπαίκτες για να μας ευχηθούν καλή επιτυχία. Και όλα αυτά τα παιδιά είναι μαζί μας».
Και οι δυο ρίσκαραν. Ο Σηφάκης άφησε τον Α.Ο. Χανιά και πάλι όπως και πριν από τρία χρόνια τη Νίκη Βόλου. Και ο Νίκι άφησε στην Κύπρο την οικογένεια του, αλλά και την ποδοσφαιρική ακαδημία που διαθέτει στη Λεμεσό.
Ο Σηφάκης λέει ότι «όταν με καλεί αυτή η ομάδα δεν με κρατάει τίποτα. Ούτε συμφωνίες, ούτε συμβόλαια, ούτε τίποτε». Ενώ ο Παπαβασιλείου με τη σειρά του τονίζει ότι «τα άφησα όλα και ήρθα. Ακόμη και την οικογένεια μου που έμεινε Λεμεσό και θα την έχω κοντά μου από του χρόνου, καθώς η κόρη μου πηγαίνει σχολείο. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα. Μπροστά σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε για αυτή την ομάδα. Έχω πολύ μεγάλη σιγουριά για το τι μπορούμε να κάνουμε εδώ».
Το…σύνθημα του Μαχλά
Και οι δυο μιλουν με αυτοπεποιθηση για τη δουλειά τους. Όπως λέει ο Μύρων «πρέπει να παρακινήσουμε και τους υπόλοιπους με αυτή την κίνηση και να τους στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε αυτή την ομάδα, παρά τις δυσκολίες, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι-στρατιώτες. Γιατί τέτοιοι πιστεύω ότι είμαστε εμείς. Πες το από ερώτα, πες το από αγάπη. Πες το όπως θέλεις. Ο Σηφάκης αναφέρεται στην πρώτη του αντίδραση όταν δέχτηκε το τηλεφώνημα του Νίκου Μαχλά. «Το σύνθημα του Μαχλά ήταν το εξής: Η ομάδα κινδυνεύει να διαλυθεί. Τι κάνουμε; Αυτό ήταν. Και εμείς είπαμε ότι είμαστε στη διάθεση αυτής της ομάδας και είμαστε εδώ». Και ο Παπαβασιλείου προσθέτει ότι «παρά τις δυσκολίες που πρόεκυψαν, δεν φοβήθηκα ποτέ ότι θα χαλάσει αυτό που χτίζουμε. Γιατί εδώ έχουν γίνει τα πάντα για να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι θέλημα θεού ό,τι έχει γίνει. Γιατί πιστεύω πολύ στο Θεό. Νομίζω ότι είμαστε όλοι εδώ για κάποιο σκοπό». Και ο Σηφάκης συμφωνεί με τα λεγόμενα του συνεργάτη του. «Είπε ο Νίκι ότι όλα γίνονται από το Θεό. Και πιστεύω ότι και αυτό που γίνεται τώρα από εκεί είναι. Ο Θεός με έχει βοηθήσει στη δουλειά μου. Και στον Εργοτέλη, που πήραμε την άνοδο στην Α’ Εθνική στο τελευταίο δευτερόλεπτο και στον ΑΟΑΝ την πορεία που κάναμε. Αλλά μην ξεχνάτε και στον ΟΦΗ σε εκείνο το παιχνίδι με το Λεβαδειακό, με το γκολ που βάλαμε στο τέλος και μείναμε στην κατηγορία. Πιστεύω ότι και τώρα ο Θεός θα μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε».
Ο ένας για τον άλλο….
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη που έχει ο Σηφάκης για τον Παπαβασιλείου και το αντίθετο. Ο Μύρων λέει ότι «όσα μου λείπουν τα έχει και όσα του λείπουν τα έχω. Συνδυάζουμε την τεχνογνωσία με την εμπειρία τη δική μου για αυτή την ομάδα. Μας ενδιαφέρει η ομάδα. Και αυτό είναι μια στάση ζωής και για τους δυο μας. Και ο Νίκι, θυμάμαι, όταν ήταν παίκτης είχε ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο στη Νιουκάστλ και όταν η ομάδα τον κάλεσε πίσω, εκείνος ήρθε και μάλιστα με ελάχιστα χρήματα σε σχέση με αυτά που έπαιρνε στην Αγγλία. Ο Μαχλάς αντιλήφθηκε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και το ξεκίνησε. Σας είπα όμως ότι το είχα σκεφτεί και εγώ πριν από χρόνια, επειδή είχα στο μυαλό μου το Νίκι. Αυτό δεν είναι σημαδιακό;» λέει. Ενώ ο Κύπριος τεχνικός τονίζει ότι «είμαι ένας νέος προπονητής. Ο Μύρων μέσα από την εμπειρία του έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε και από κανένα. Είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος που έχω δει έναν άνθρωπο που ταιριάζουμε τόσο πολύ και σε τόσα πράγματα. Είναι απίστευτο μερικές φορές. Έχουμε κοινή σκέψη και αυτό είναι το κλειδί στη συνεργασία μας. Έχουμε την ίδια φιλοσοφία και το ίδιο μυαλό. Το βλέπουν αυτό και οι παίκτες. Είναι κάτι αληθινό και το καταλαβαίνουν όλοι όσοι το έχουν ζήσει».
Δέος για το Νίκο…
Τόσο ο Μύρων όσο και ο Νίκι μιλούν με δέος για το Μαχλά. Πιστεύουν σε αυτόν. Τον εντάσσουν στο «εμείς».
Ο Νίκι λέει ότι «υπάρχει ένας άνθρωπος που είναι μεγάλο κεφάλαιο για αυτή την ομάδα. Και αυτός είναι ο Νίκος Μαχλάς. Έβαλε τον εαυτό του μπροστά χωρίς κανένα κέρδος, κανένα σκοπό, χωρίς τίποτα. Όπως και εμείς το ίδιο. Είμαστε εδώ στρατιώτες για να κάνουμε θυσίες. Δουλεύουμε εδώ και ενάμιση μήνα από το πρωί μέχρι το βράδυ για την ομάδα». Και ο Σηφάκης προσθέτει «δεν θα υπάρξει άλλος Θόδωρος Βαρδινογιάννης. Ούτε άλλος Ευγένιος Γκέραρντ. Ίσως δυο ή τρεις μαζί, γιατί τρεις είμαστε μαζί με το Νίκο Μαχλά, χωρίς την παρουσία του οποίου δεν θα ήμασταν εδώ, να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε το κενό του Γκέραρντ. Γιατί το κενό του Θόδωρα μόνο όλοι μαζί μπορούμε να το αναπληρώσουμε». Μάλιστα αναφέρεται και στο πως έζησαν οι ίδιοι το διάστημα των επαφών και της αγωνιάς, μέχρι την οριστική μεταβίβαση των μετοχών. «Η σκέψη μας ήταν με το Νίκο, αλλά η δική μας προσοχή ήταν στο αγωνιστικό κομμάτι. Έπρεπε να ετοιμαστεί η ομάδα για να είμαστε έτοιμοι. Η ομάδα δεν μπορούσε να περιμένει. Ο Νίκος έχει δουλέψει απίστευτα για αυτό που έχουμε ετοιμάσει. Μέτρησε πολύ η προσωπικότητα του».
Και οι δυο τους αναφέρονται με θετικά σχόλια για την προσπάθεια που έχει καταβάλει αυτό το διάστημα ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, αλλά και οι συνεργάτες του στη διοίκηση. «Είπα και πριν ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς, η διοίκηση, ο κόσμος» τονίζει ο Μ. Σηφάκης, ενώ ο Νίκι Παπαβασιλείου επισημαίνει ότι «τα περισσότερα μέλη της διοίκησης δεν τα γνώριζα. Είδα όμως την ενεργητικότητα του δημάρχου να λύσει σοβαρά ζητήματα για να προχωρήσουμε. Ξέρω ότι ήταν και Υφυπουργός αθλητισμού και σίγουρα θα χρειαστούμε την εμπειρία του. Γνώρισα από κοντά και τους κ.κ. Λεμπιδάκη και Λεβεντάκη, οι οποίοι ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά μας και έχω να πω τα καλύτερα».
Με τους ήχους του Ξυλούρη….
Η συζήτησι προχωράει. Και ο Μύρων Σηφάκης βάζει αυθόρμητα στο CD τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη. «Το έβαζα και παλαιότερα στα αποδυτήρια. Για να ακούν οι παίκτες του μεγάλους Κρητικούς άνδρες και να συμμετέχουν σε αυτό που κάνουμε. Η ομάδα χρειάζεται στρατιώτες» λέει με χαμόγελο ο Μύρων, αλλά τα λόγια του έχουν σοβαρότητα. Είναι το σημείο που για πρώτη φορά από τη μέρα που έφυγε από τον ΟΦΗ εκείνο το θερμό καλοκαίρι μετά το μπαράζ με το Λεβαδειακό και την διαμάχη Βατσινα-Μαχλά, ο έμπειρος τεχνικός τοποθετείται στα γεγονότα εκείνης της εποχής.
Ο Μύρων λέει ότι «τώρα καταλαβαίνουν κάποιοι για ποιο λόγο έφυγα τότε από την ομάδα. Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για αυτό. Δεν ήθελα να ήμουν μέλος σε αυτή την ομάδα χωρίς αρχές, χωρίς αγάπη και αφοσίωση. Δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε το όνειρο μας. Το όραμα μας. Το οποίο είναι κοινό με όσους αγαπάνε πραγματικά την ομάδα αυτή».Ο Σηφάκης, στην ερώτηση για το αν περίμενε ότι θα ξαναγύριζε στην αγαπημένη του ομάδα, επισημαίνει με ευθύτητα πως «για αυτό έφυγα. Για να επιστρέψω με καλύτερες συνθήκες. Βλέπω ότι πάει να γίνει κάτι καλύτερο. Υπάρχει φλόγα από τον κόσμο και ελπίδα. Για να χαμογελάσει ξανά και να νοιώσει υπερήφανος για αυτήν. Το είδατε στην πρώτη συγκέντρωση. Ακόμα και οι ξένοι παίκτες μου έλεγαν ότι ένοιωσαν ανατριχίλα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια. Τώρα τα λόγια δεν θα έχουν αξία, θα μετρήσουν οι πράξεις». Μάλιστα, επισημαίνει ότι «έχω πάντα μαζί μου την επιστολή που έδωσα στον Τύπο όταν έφυγα. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Ελάχιστοι την κατάλαβαν». Όπως λέει ο Σηφάκης, όταν ανέλαβε τον ΟΦΗ εκείνη τη δύσκολη εποχή «πραγματοποίησα το μισό όνειρο μου, που ήταν εκείνη την εποχή καταρχήν η ομάδα να μείνει στην κατηγορία. Και μετά να γεμίσει το Παγκρήτιο στάδιο. Κάτι που έγινε σε εκείνο το παιχνίδι. Μετά δεν μπορούσα να προδώσω τις αρχές μου, την ομάδα και τον κόσμο. Ο Καζαντζάκης είπε ότι είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι Κρητικός. Ο ΟΦΗ εκπροσωπεί την Κρήτη και είναι μεγάλη ευθύνη και ευλογία. Αυτό σημαίνει για μας ο ΟΦΗ».
Και τονίζει ότι «ένας βασικός λόγος που έφυγα ήταν η αποπομπή του Μαχλά. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος. Ήταν το αποκορύφωμα. Δεν μπορείς να διώχνεις με αυτόν τον τρόπο τον σημαντικότερο παίκτη που έβγαλε αυτή η ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν σέβεσαι την ιστορία της ομάδας. Το ίδιο θα έκανα και τώρα. Το κόστος ήταν για μένα μεγάλο. Και όχι μόνο εγώ, αλλά όλη η οικογένεια μου. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν δεν συμβιβάζεσαι, το σύστημα δεν σε θέλει. Εγώ δεν συμβιβάζομαι όμως. Αυτό εκφράζει η Κρητική κουλτούρα». Και καταλήγει λέγοντας σχεδόν με θυμό ότι ότι «άλλα λάθη δεν τα αντέχει αυτή η ομάδα. Και πρέπει να το καταλάβουν όλοι αυτό τώρα. Σε αυτή την ομάδα, εδώ που έχει φτάσει, δεν πρέπει να βάλει κανείς το προσωπικό του συμφέρον. Όποιος το κάνει αυτό δεν αγαπάει πραγματικά την ομάδα». Και μιλώντας για το σήμερα θεώρει καθοριστικό στοιχείο της νέας προσπάθειας η ομάδα να αγωνιστεί στο Γεντί Κουλέ. «Εκεί μεγαλούργησε αυτή η ομάδα. Εκεί πρέπει να το κάνει και τώρα. Είναι μονόδρομος αυτό. Και πρέπει να το καταλάβουν όλοι αυτό» καταλήγει.
-----------------------------------------------------------------------------------
Ο διπλωματούχος Νικι
Ο Νίκι Παπαβασιλείου στερείται προπονητικής πείρας, καθώς οι ομάδες που ειχε στα χέρια του ήταν λίγες. Μιλάει με αυτοπεποίθηση όμως για την κατάρτιση του πάνω στο θέμα της προπονητικής. Όπως λέει «έχω δουλέψει πολύ και έχω κάνει πολλές θυσίες για αυτό που θέλω να κάνω. Κατάφερα να πάρω μέχρι και το δίπλωμα OYEFA Pro της Αγγλίας. Είναι μια από τις πιο δύσκολες σχολές στον κόσμο. Ο στόχος μου ήταν πάντα να προετοιμαστώ για να δουλέψω σε υψηλό επίπεδο. Και πιστεύω ότι ο ΟΦΗ είναι υψηλό επίπεδο». Μάλιστα ο Παπαβασιλείου αποκαλύπτει ότι «αυτό το καλοκαίρι είχα πρόταση να πάω στο τεχνικό τιμ μιας μεγάλης Ισπανικής ομάδας. Δεν έγινε, αλλά καλύτερα. Γιατί ήρθα στον ΟΦΗ». Για το τελευταίο του περσινό πέρασμα από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας επισημαίνει πως «ήταν μια χρήσιμη εμπειρία. Πήρα μια ομάδα 12η και χάσαμε την άνοδο στο τελευταίο παιχνίδι και όλοι στην Κύπρο ξέρουν τι έγινε. Μετά είχα κάποιες προτάσεις από το εξωτερικό. Είχα την πρόταση να δουλέψω για την ΟΥΕΦΑ ως καθηγητής προπονητικής, αλλά το αρνήθηκα γιατί ήθελα να είμαι ενεργός. Και να δουλεύω μέσα στο γήπεδο».Ο Κύπριος τεχνικός μιλάει με καμάρι για τις σπουδές του πάνω στο αντικείμενο που υπηρετεί. Όπως μας λέει «το ποδόσφαιρο το σταμάτησα το 2002 μετά από ένα τραυματισμό. Η τελευταία μου ομάδα ήταν ο ΑΠΟΕΛ μαζί με τον Γκέραρντ. Πατά ήθελα να γίνω προπονητής. Έχω ακόμη σημειώσεις από προπονήσεις του Γκέραρντ. Τις κρατούσα από την εποχή που ήμουν ποδοσφαιριστής. Πριν ακόμη σταματήσω το ποδόσφαιρο δημιούργησα τη δική μου ακαδημία ποδοσφαίρου στη Λεμεσό. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό για μένα. Μου άρεσε πολύ να ασχολούμαι με παιδιά. Έχεις να κάνεις με την ανάπτυξη. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος δουλειάς των Άγγλων. Ξεκίνησα αμέσως. Πήγα σε σχολές στην Αγγλία. Πήρα το ΟΥΕΦΑ Α’, που κράτησε δυο χρόνια και είναι ένα πολύ δύσκολο δίπλωμα με μικρό ποσοστό επιτυχίας για τους προπονητές. Μόλις 4%. Και ένοιωσα πολύ όμορφα όταν το πήρα. Τότε κατάλαβα ότι μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά. Συνέχισα και έφτασα μέχρι το ΟΥΕΦΑ Pro, που είναι το κορυφαίο που υπάρχει. Για να το πάρω αυτό το δίπλωμα έπρεπε να είμαι δυο φορές το μήνα στην Αγγλία. Και αυτός είναι ο λόγος που πέρσι δεν δούλεψα σε κάποια ομάδα. Γιατί έπρεπε να λείπω συχνά. Το δίπλωμα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την προπόνηση στο γήπεδο, αλλά με το γενικότερο μάνατζμεντ μιας ομάδας. Με τη διαχείριση της. Ό,τι έχει να κάνει με αυτήν».
Κύπριος σαν…Κρητικός
Ο Νίκι μιλάει με δέος για την Κρήτη. Λες και είναι Κρητικός. Όπως λέει «στην Κρήτη αγόρασα σπίτι πριν από ενάμιση χρόνο, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας. Έχω κουμπαριές από παλιά και τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει περάσει χρόνος που να μην έχω έρθει. Νοιώθω Κρητικός…» μας λέει και ο ίδιος. Και προσθέτει «το όραμα μου ήταν πάντα να γυρίσω στην Κρήτη. Και να δουλέψω σε αυτή την ομάδα. Όταν με πήρε ο Νίκος του είπα ότι δεν θέλω να σκεφτεί ποτέ ότι θα χρησιμοποιήσω τον ΟΦΗ ως σκαλοπάτι για την καριέρα μου. Ο ΟΦΗ καλύπτει τις φιλοδοξίες μου και αν με βοηθήσει ο θεός με τον Μύρων και το Νίκο να είμαστε εδώ πολλά χρόνια θα είμαι ικανοποιημένος».Ο Νίκι Παπαβασιλείου είναι παντρεμένος και έχει 4 κόρες.
Ένα σύγχρονο πρότζεκτ για τον ΟΦΗ!
Ο Νίκι Παπαβασιλείου δεν θεώρει τον εαυτό του μόνο προπονητή. Όπως λέει έχει διδαχτεί το ρόλο του μάνατζερ ενός συλλόγου, με την ευρύτερη έννοια του όρου. Δηλαδή του ανθρώπου που δεν θα ασχοληθεί μόνο με το αγωνιστικό μέρος, αλλά και με οργανωτικά ζητήματα. «Με όλο το οικοδόμημα» όπως λέει. Και σε εκείνο το σημείο της κουβέντας ανοίγει το «λάπτοπ» για να μας παρουσιάσει το σχέδιο του για τον ΟΦΗ. «Μια δουλειά που την ετοιμάζω 1,5 μήνα τώρα και πιστεύω ότι πάνω σε αυτό το πρότζεκτ πρέπει να κινηθούμε». Πρόκειται για ένα σύγχρονο τρόπο λειτουργίας μια ομάδας. Από τις ακαδημίες, μέχρι την πρώτη ομάδα. Όπως λέει ο Νίκι «το πλάνο αυτό το κάναμε μαζί με το Μύρων και το Νίκο Μαχλά. Είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το πώς πρέπει να λειτουργεί αυτή η ομάδα». Και προσθέτει ότι «για να τρέξεις την ομάδα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο. Καθίσαμε λοιπόν και δουλέψαμε πάνω σε αυτό με ένα project σε Ευρωπαϊκά πρότυπα. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει ένα τέτοιο σήμερα, γιατί το ποδόσφαιρο έχει πάει αλλού. Κάθε ομάδα πρέπει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Μιλώντας για το πλάνο αυτό δουλειάς, ο Νίκι Παπαβασιλείου μας λέει ότι «το πρότζεκτ αυτό για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να είναι από 3 μέχρι 5 χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μακροχρόνιο και ένα κοντινό στόχο. Ο μακροχρόνιος στόχος είναι το όραμα μας. Ο ΟΦΗ να ξαναγίνει μεγάλος. Όπως ήταν. Ο κοντινός στόχος είναι να επιστρέψει άμεσα στην Α’ Εθνική». Και μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες
«Η ομάδα αυτή έχει βάση. Έχει γήπεδο, έχει αθλητικό κέντρο, έχει κόσμο. Ο ΟΦΗ έχει μια πολύ καλή βάση. Έπρεπε να κάνουμε μια λεπτομερή ανάλυση της ομάδας, ώστε να δούμε πως λειτουργούσε μέχρι τώρα διοικητικά και αγωνιστικά, για να δούμε πως θα πρέπει να λειτουργεί τώρα. Πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στο κατάλληλο πόστο. Υπολογίσαμε το μπάτζετ της ομάδας, των υπαλλήλων, των ποδοσφαιριστών, της προετοιμασίας, των ταξιδιών, τα έξοδα του γηπέδου, όλα. Για να έχουμε μια πραγματική εικόνα. Ακόμα και για τα έσοδα. Από τις κρατικές χορηγίες, τα τηλεοπτικά έσοδα, διαφημίσεις, εισιτήρια διαρκείας. Ετοιμάσαμε, λοιπόν, μαζί με το Μύρων και το Νίκο ένα πρότζεκτ για να μπορεί η ομάδα τα επόμενα χρόνια να λειτουργήσει σωστά».
Μέσα και ο Γκεραρντ !
Ένα μεγάλο κομμάτι στο πρότζεκτ αυτό αφορά στην ακαδημία ποδοσφαίρου. Και το κομμάτι αυτό ο Νίκι Παπαβασιλείου δείχνει στον υπολογιστή το όνομα του Ευγένιου Γκέραρντ. «Τον θέλουμε. Έχει δώσει πολλά σε αυτή την ομάδα. Είναι ένας τεράστιος άνθρωπος για αυτή την ομάδα. Έχουμε μιλήσει μαζί του και είναι θετικός. Να δημιουργήσουμε μια ακαδημία όπως πρέπει. Παίκτες με υψηλές φιλοδοξίες. Δημιουργία και ανίχνευση ταλέντων. Εκεί ο Γκέραρντ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Χρειάζονται και άλλοι άνθρωποι στο σύστημα του σκάουτινγκ, είτε στην Κρήτη είτε σε όλη την Ελλάδα, ώστε κάθε ταλέντο να του δώσουμε μια προοπτική και δυνατότητα. Θα είναι σημαντικό να κάνουμε εδώ και ένα ποδοσφαιρικό σχολείο. Να μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά μόρφωση, φαγητό, προπόνηση. Όλα όσα χρειάζονται για να εξελιχθούν και να αναδειχθούν. Αυτό που κάνουν δηλαδή όλες οι ομάδες του εξωτερικού. Θέλουμε μια ακαδημία πρότυπο του εξωτερικού. Διαλέγουμε και δημιουργούμε παίκτες νικητές. Παίκτες που να αντέχουν στην πίεση. Αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας παίκτης για να κάνει καριέρα. Όσο ταλέντο και να έχει, αυτό που σου λέω είναι σημαντικό. Έχω ασχοληθεί πολύ με τις ακαδημίες και ξέρω. Αυτή τη στιγμή έχω 8 παιδιά σε μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «στόχος της ακαδημίας πρέπει να είναι η ανάδειξη παικτών. Ανάλογα με τα χρήματα που θα εξοικονομεί η ομάδα από τους παίκτες αυτούς, τα παιδιά αυτά του χρόνου μπορούν να είναι έξι ή επτά ή δέκα. Θα κάνουμε και συνεργασίες με συλλόγους του εξωτερικού, ώστε η ομάδα να μπορεί να έχει έσοδα από αυτά τα παιδιά. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα για όλη την ακαδημία. Η οποία πρέπει να έχει την ίδια φιλοσοφία και να παίζει με τον τρόπο που αγωνίζεται η πρώτη ομάδα. Να βάλουμε προπονητές που να έχουν υψηλή ποιότητα στο αντικείμενο αυτό, κάτι που το θεωρώ σημαντικό». Και κλείνει λέγοντας ότι «παρότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και πρέπει να δούμε τον κοντινό στόχο που είναι η άνοδος στην Α’ Εθνική, έχουμε δώσει χώρο στο ρόστερ για τουλάχιστον πέντε παιδιά που θα δουλέψουν μαζί μας και θα μπουν στην επαγγελματική ομάδα και θα τους δείξουμε το δρόμο».
«Ομάδα με νοοτροπία νικητή»
Η Β’ Εθνική είναι μια δύσκολη κατηγορία και ο Μύρων Σηφάκης που την έχει ζήσει με τον ΑΟΑΝ και τον Εργοτέλη το γνωρίζει καλά αυτό. «Θα φτιάξουμε μια ομάδα που θα έχει ισορροπία. Που να μπορεί να προσφέρει θέαμα, αλλά να παίζει και άμυνα αν χρειαστεί. Που να μπορεί να προσαρμόζεται στις συνθήκες του παιχνιδιού» λέει ο έμπειρος τεχνικός. Ο Νίκι με τη σειρά του τονίζει ότι «ο ΟΦΗ είναι η μεγαλύτερη ομάδα της κατηγορίας. Οφείλουμε σε κάθε παιχνίδι να έχουμε τον έλεγχο. Θα παίξουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, με ισορροπία στην άμυνα. Θα είμαστε η ομάδα που θα έχει την κατοχή και θα προσπαθήσει να παίξει ποδόσφαιρο, με στόχο το αποτέλεσμα». Οι δυο προπονητές αναφέρονται και στις πρώτες κινήσεις που έκαναν μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας.
«Όταν μια ομάδα έχει κακοποιηθεί για πολλά χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Στην ουσία ξεκινήσαμε από το μηδέν» λέει ο Σηφάκης. Ενώ ο Παπαβασιλείου τονίζει ότι «δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Ειδικά όταν πρόκειται για την ομάδα που αγαπάμε. Για να φέρουμε αυτή την ομάδα εκεί που της αξίζει». Για τις μεταγραφές που έχουν γίνει ο Κύπριος τεχνικός επισημαίνει ότι «χάσαμε και παίκτες που δεν μπορούσαν να περιμένουν. Αλλά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην ομάδα, νομίζω ότι κάναμε καλές επιλογες». Και επαυξάνει ο Μ. Σηφάκης, λέγοντας ότι «πιστεύουμε στα παιδιά που έχουν έρθει, για αυτό και είναι εδώ. Και μόνο για το γεγονός ότι περίμεναν, ο κόσμος πρέπει να τους αγκαλιάσει και να τους στηρίξει». Και καταλήγει ο Παπαβασιλείου, λέγοντας ότι «θέλουμε μια ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο και θα τη χαίρεται ξανά όλη η Ελλάδα. Μια ομάδα στην οποία όλοι οι παίκτες θα θέλουν να παίζουν σε αυτήν. Με επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ομάδα με νοοτροπία νικητή. Θυμάμαι παλιά, δεν θέλαμε να χάσουμε ούτε στο διπλό. Γινόταν πόλεμος τότε. Αυτή ήταν μια νοοτροπία, αλλά και μια μεγάλη δυναμική που είχε αυτή η ομάδα. Θέλουμε μια ομάδα που να ξανακάνει τον κόσμο υπερήφανο».