Συνέντευξη στον Μηνά Αλμπαντάκη
Στην περίπτωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης Μιχάλη Μαχαιριανάκη το γεγονός αυτό είναι μια πραγματικότητα καθώς ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο φορώντας κοντά παντελονάκια και διευθύνοντας ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις από το 1986 μέχρι και το 1997φτάνοντας ακόμη και μέχρι την Β΄ Εθνική. Ο ίδιος εξηγεί στο “MVP” το πώς τον κέρδισε το μπάσκετ τελικά .Μας μιλά για τα αίτια της αλλαγής πορείας του, αναφέρεται στον τοπικό σύνδεσμο διαιτητών και τις δραστηριότητές του, καθώς και για το κρητικό μπάσκετ, την κρητική διαιτησία και τα προβλήματα της , ενώ σχολιάζει και την πορεία των ομάδων του νησιού στις εθνικές κατηγορίες ….
Πως μπήκες στο χωρο της διαιτησίας;
« Από μικρός που ήμουν στο Αρκαλοχώρι έπαιζα μπάσκετ στην ομάδα της Αναγέννησης και όταν σταμάτησα το 1986 με βρήκε τότε ο νύν πρόεδρος επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΣΗ ο κ. Ιωαννίδης και με προέτρεψε να γίνω διαιτητής ποδοσφαίρου. Εγώ δεν το πολυσκέφτηκα και αμέσως ξεκίνησα την καριέρα μου σαν διαιτητής ποδοσφαίρου, όπου παρέμεινα στον χώρο μέχρι και το 1997 παίζοντας μέχρι και παιχνίδια Γ΄ Εθνικής. Παράλληλα βέβαια η αγάπη μου για το μπάσκετ παρέμενε και για αυτό τον λόγω το 1987 έβγαλα και την σχολή διαιτησίας μπάσκετ με δική μου πρωτοβουλία.»
-Υπήρξε περίοδος δηλαδή που σφύριζες παιχνίδια και ποδοσφαίρου και μπάσκετ ;
« Φυσικά. Aυτό συνέβαινε για πολλά χρόνια, τουλάχιστον οκτώ. Υπήρχαν Σαββατοκύριακα που σφύριζα ταυτόχρονα σε μια μέρα παιχνίδια ποδοσφαίρου και μπάσκετ.Στην αρχή δεν είχα προβλήματα γιατί σφύριζα και στα δύο αθλήματα σε τοπικό επίπεδο και προσπαθούσα να τα συνδυάσω όλα αφού αγαπούσα και αγαπάω πολύ τόσο το ποδόσφαιρο, όσο και το μπάσκετ. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν αξιολογήθηκα σαν διαιτητής στα εθνικά πρωταθλήματα και στα δύο αθλήματα.»
-Eπέλεξες το μπάσκετ…
«Μεγάλο ρόλο στην απόφαση μου για να κάνω επαγγελματική καριέρα σαν διαιτητής έπαιξε ένας διαιτητής από την Ρόδο ο κ. Μιχαλάκης που σε ένα παιχνίδι ΟΦΗ – Ολυμπιακού απέβαλε νωρίς τον τερματοφύλακα των «ερυθρολεύκων» τον Ελευθερόπουλο και από εκείνο το ματς και μετά παραπέμφθηκε και δεν ξανάπαιξε. Αυτό το γεγονός με επηρέασε πολύ γιατί είδα ότι οι διαιτητές στο χώρο του ποδοσφαίρου έχουν μεγαλύτερη πίεση από ότι στο μπάσκετ και αποφάσισα να σταματήσω από το ποδόσφαιρο».
Πιστεύεις έκανες τη σωστή επιλογή;
« Η αξιοκρατία στην διαιτησία στο μπάσκετ είναι σαφώς καλύτερη. Δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στους διαιτητές γιατί στο μπάσκετ ο χώρος είναι πιο υγιης και οι διαιτητές παίζουν περισσότερα παιχνίδια. Για παράδειγμα ένας διαιτητής μπάσκετ στην Α2 κατηγορία μπορεί να διευθήνει 15-20 παιχνίδια σε μια σεζόν , πράγμα που σπάνια συμβαίνει στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα στη Β΄ Εθνική.»
Η καριέρα στο μπάσκετ και η εξέλιξη
Από πότε αξιολογείσαι σαν διαιτητής μπάσκετ στις Εθνικές κατηγορίες…
« Το 1993 αξιολογήθηκα σαν διαιτητής μπάσκετ στα εθνικά πρωταθλήματα και μέχρι το 1996 σφύριζα στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Στην συνέχεια από το 1996 μέχρι και το 1999 ήμουν στη Β΄ Εθνική , και από το 1999 μέχρι και το 2001 σφύριζα παιχνίδια της Α2 κατηγορίας. Το 2001 ήρθε η δικαίωση για εμένα καθώς πήρα την προαγωγή για την Α1 κατηγορία.»
-Πόσα παιχνίδια έχεις σφυρίξει στην καριέρα σου; Κρατάς κάποιο αρχείο ;
« Φυσικά και κρατάω αρχείο. Μέχρι και το τέλος του 2008 έχω διευθύνει πάνω από 1.000 αναμετρήσεις μπάσκετ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.»
-Ποια είναι τα στοιχεία που κατά την γνώμη σου διακρίνουν έναν καλό διαιτητή στο μπάσκετ…
« Σε έναν αγώνα μπάσκετ βάση στατιστικών στοιχείων γίνονται περίπου 4.000 επαφές και μέσα από αυτές ένας διαιτητής καλείται να σφυρίξει 35 με 40 φορές περίπου. Ο καλός διαιτητής κατά την γνώμη μου είναι αυτός που με τα σφυρίγματα του δεν φέρνει σε μειονεκτική θέση τόσο τον επιτιθέμενο όσο και τον αμυνόμενο. Ένα καλός διαιτητής αν θέλει να κάνει καριέρα στην σημερινή εποχή θα πρέπει να κάνει σκάουτινγκ στις ομάδες των πρωταθλημάτων που παίζει και να ενημερώνεται συνεχώς για τις αλλαγές των κανονισμών.»
Ο ΣΥΔΚΑΚ και τα προβλήματα του
Ο Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης έχει ξεκινήσει την λειτουργία του από τις 28 Ιανουαρίου του 1981 με ιδρυτές τότε τον παλιό πρόεδρο του Ηράκλειο Ο.Α.Α Μ. Παπακαλιάτη και τον παλαίμαχο διαιτητή και νυν γεν. διευθυντή του Εργοτέλη Γιάννη Ράλλη. Ο Μιχ. Μαχαιριανάκης παρέλαβε την σκυτάλη του προέδρου του συνδέσμου στις 12 Οκτωβρίου του 2004 από τον κ. Ανδρεα Μαγγανά και παραμένει μέχρι σήμερα στην προεδρεία του ΣΥΔΚΑΚ. Ο Μιχ. Μαχαιριανάκης αναφερεται στο δυναμικό που έχει σήμερα ο ΣΥΔΚΑΚ στις προοπτικές που υπάρχουν για τους διαιτητές στην Κρήτη, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τοπικός σύνδεσμος….
Πόσους διαιτητές έχει αυτή την στιγμή στο δυναμικό του ο ΣΥΔΚΑΚ ;
« Αυτή την στιγμή ο ΣΥΔΚΑΚ αριθμεί 35 εν ενεργεία μέλη στην Κρήτη και περίπου 20 απ΄αυτούς σφυρίζουν στα εθνικά πρωταθλήματα των ανδρών και των γυναικών. Στην Α1 κατηγορία των ανδρών εκτός από εμένα βρίσκεται στον πίνακα από φέτος και ο Γιώργος Κατραχούρας. Από εκεί και πέρα στην Α2 κατηγορία των ανδρών έχουμε τους Γιώργο Μπορπαντωνάκη, Μηνά Χαλαμπαλάκη, και Γιώργο Επιτροπάκη ενώ στην Β΄ Εθνική των ανδρών σφυρίζουν οι Μιχάλης Καμπίτσης, Παναγιώτης Μακρής, Γιάννης Μαλαμάς, Γιάννης Μαρνελάκης, και Θεοδώσης Σταυρόπουλος. Τέλος στη Γ΄ Εθνική έχουμε πέντε διαιτητές, τρείς άντρες και δύο γυναίκες. Τους Βασίλη Φλίγκο, Γιώργο Βαλούρδο, και Βασίλη Γιαννακουδάκη, και τις Δόμνα Αρτεμάκη και Μαρία Κουτσοπεράκη.»
Θεωρείς ότι η διαιτησία στην Κρήτη είναι σε υψηλό επίπεδο ;
«Βάση στατιστικών στοιχείων ο ΣΥΔΚΑΚ είναι αυτή την στιγμή 4η δύναμη στην Ελλάδα και βρίσκεται πίσω από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Θεωρώ ότι η διαιτησία στην Κρήτη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο σε σχέση με το μπάσκετ στην Κρήτη. Αυτή την περίοδο γίνονται σχολές διαιτησίας σε Ηράκλειο , Αρκαλοχώρι, Ρέθυμνο και Χανιά στις οποίες συμμετέχουν περίπου 40 άτομα που στη συνέχεια θα ενταχθούν στη δύναμη του συνδέσμου, την ίδια ώρα που στην Αθήνα για παράδειγμα που είναι η πρώτη δύναμη δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.»
Πιστεύεις ότι μπορεί η Κρήτη να σηκώσει πάνω από δύο διαιτητές που έχει αυτή την στιγμή στην Α1 κατηγορία ;
« Κατά την προσωπική μου γνώμη έπρεπε να είχαμε πιο πολλούς διαιτητές στην Α1. Υπάρχουν αξιόλογα παιδιά στο σύνδεσμο που μπορούν να κάνουν μεγάλη καριέρα.»
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΔΚΑΚ ;
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον σύνδεσμο μας είναι το οικονομικό. Οι αμοιβές των διαιτητών που σφυρίζουν στα τοπικά πρωταθλήματα είναι πενιχρές και δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια μας χρωστάει η ΕΚΑΣΚ μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης βέβαια περίπου 24.000 ευρώ, εκτός της αγωνιστικής περιόδου που διανύουμε. Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή είμαστε χορηγοί των τοπικών πρωταθλημάτων, αφού αγωνιζόμαστε σχεδόν τζάμπα. Δεν σας κρύβω ότι κάθε δύο χρόνια γίνεται μια λαχειοφόρο αγορά προκειμένου να μαζευτούν χρήματα και να δοθούν στους διαιτητές που παίζουν στα τοπικά πρωταθλήματα.»
Θα ήθελα να μου κάνεις ένα σχόλιο και για το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας.
« Η ελληνική διαιτησία είναι σε κορυφαίο επίπεδο στον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι στο συμβούλιο επιτροπής της FIBAείναι ο Στ. Δουβής , ενώ ένας εκ των υπευθύνων στην διαιτησία στην Ευρωλίγκα είναι ο Κώστας Ρήγας.»
«Δεν υπάρχουν παράγοντες στο κρητικό μπάσκετ»
Ο Μιχ. Μαχαριανάκης αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «MVP» και στο επίπεδο του τοπικού πρωταθλήματος της Παγκρήτιας Κατηγορίας , κάνοντας παράλληλα και ένα σχόλιο για την πορεία των ομάδων του νησιού στα εθνικά πρωταθλήματα.
Ποια είναι η γνώμη σου για την Παγκρήτια Κατηγορία του μπάσκετ;
« Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κρήτη είναι ότι δεν υπάρχουν παράγοντες. Βλέπουμε αρκετά παιδιά που αγαπάνε το άθλημα να πηγαίνουν μέχρι το εφηβικό πρωτάθλημα και στη συνέχεια να σταματάνε αναγκαστικά αφού δεν υπάρχουν οι ομάδες που θα καλύψουν τις φιλοδοξίες τους.»
Μιχ. Μαχαιριανάκης
ΠΡΟΦΙΛ
Ημ. Γεν. : 6/5/1965
Τόπος Γέννησης: Αρκαλοχώρι
Οικ. Κατάσταση : Παντρεμένος
Σύζυγος: Γεωργία Μπριλάκη
Παιδιά: Μαρίνα 12 ετών , Βαγγέλης 10 ετών
Αξιολογημένος διαιτητής μπάσκετ : Από το 1993
Παιχνίδια : Έχει σφυρίξει σε πάνω από 1.000 ματς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο