Τα χρόνια που πέρασε στην πόλη μας ως παίκτης και ως προπονητής τον έχουν κάνει χρόνια τώρα μεγάλο θαυμαστή της Κρητικής κουλτούρας και των χαρακτηριστικών που μας διακρίνουν. Και ο Παύλος δεν ξεχνά. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλάει για το Ηράκλειο και την Κρήτη. Τα πρώτα του προπονητικά βήματα στον Εργοτέλη και το «σχολείο» όπως λέει του ΠΟΑ, που ήταν η ομάδα-σταθμός στο προπονητικό του «ξεπέταγμα», πριν φτάσει σχετικά νέος στην πρόκληση της Σούπερ Λιγκ που του έδωσε πρώτα ο Πανθρακικός και μετά η ομάδα που υποστηρίζει από μικρό παιδί, ο ΠΑΟΚ. Αργότερα ακολούθησε ο Αστέρας Τρίπολης και ξανά ο Πανθρακικός, και τώρα ο ΟΦΗ.
Η γνωριμία μας με τον Παύλο Δερμιτζάκη κρατάει πολλά χρόνια. Από την εποχή που έπαιζε ακόμη ποδόσφαιρο στον Εργοτέλη.Πολύ πριν αποφασίσει να μεταπηδήσει στην άλλη άκρη του πάγκου.
Τον Ιανουάριο του 2011 λίγο μετά το διαζύγιο του με τον ΠΑΟΚ, είχα την ευκαιρία να του πάρω μια συνέντευξη για το αθλητικό περιοδικό MVP. Μια συγκλονιστική συνέντευξη στην οποία ο Παύλος μίλησε ανοιχτά για την καριέρα του και τα όνειρα του. Πολλά απο αυτά που είπαμε τότε είναι επίκαιρα και σήμερα, που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ. Είναι μια προσωπογραφία του νέου τεχνικού του ΟΦΗ. Οτι πρέπει να γνωρίζει κανείς για αυτόν. Ο Παύλος επηρεασμένος τότε απο το διαζύγιο με τον ΠΑΟΚ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αναφορές του στις 87 μέρες που κάθισε στον πάγκο του δικεφάλλου του Βορρά, με τον οποίο στα δυο παιχνίδια με τον Άγιαξ για το Τσάμπιονς Λιγκ παρέμεινε αήττητος και αποκλείστηκε στο γκολ-αβερέιτζ, ενώ πανηγύρισε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του δικεφάλου στην Ευρώπη. Τη νίκη επί της Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά και σε όλη του την προπονητική διαδρομή.
«Έχω κάνει το αγροτικό μου»
Ο Δερμιτζάκης είναι ένας προπονητής που έχει περάσει απο όλες τις κατηγορίες. Οίδιος λέει όμως ότι «η Σούπερ Λιγκ είναι ο καθρέπτης για όλους τους προπονητές. Και ο στόχος τους. Πρέπει να πω ότι αυτό το όνειρο για μένα, ο στόχος να βρεθώ στην Σούπερ Λιγκ, θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί πιο νωρίς, αλλά δεν το ήθελα. Ο στόχος μου ήταν πάντα κα κάνω το αγροτικό μου ως προπονητής, να περάσω από όλες τις κατηγορίες, κάτι που το έχω κάνει και κάποια στιγμή να βρεθώ στο πιο υψηλό επίπεδο.Έτσι και έγινε. Ξεκίνησα από το 2001, πήρα παραστάσεις από όλες τις κατηγορίες για να φτάσω στην Σούπερ Λιγκ, πρώτα με τον Πανθρακικό και στη συνέχεια με τον ΠΑΟΚ». Ακολούθησε η Τρίπολη και μετά ξανά ο Πανθρακικός.
Ο ίδιος μάλιστα δεν έχει πρόβλημα να μας υπενθυμίσει την προπονητική του διαδρομή, μιλώντας με πάθος για αυτά που έχει πετύχει. Όπως λέει «ξεκίνησα από τον Εργοτέλη το 2001 στην Δ’ Εθνική. Το 2002 πήγα στον ΠΟΑ, όπου έμεινα πέντε χρόνια. Ακολούθησαν 2,5 χρόνια στο Διαγόρα, έξι μήνες στον Πανθρακικό και μετά στον ΠΑΟΚ».
«Ο ΠΑΟΚ, ο Άγιαξ, η Φενερμπαχτσέ, η χαμένη πατρίδα»
Η πρόταση του ΠΑΟΚ δεν ήταν έκπληξη, όπως μας λέει ο ίδιος. «Επειδή είχαν γίνει κάποιες ζυμώσεις από το καλοκαίρι και δεν προχώρησαν, το ενδιαφέρον με ξάφνιασε εκείνη τη στιγμή που έγινε, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν περίμενα. Με τιμούσε σαν άνθρωπο το ενδιαφέρον αυτό μιας μεγάλης ομάδας όπως ο ΠΑΟΚ. Όπως θα ήταν τιμή για τον οποιονδήποτε. Αν δεν έχεις στόχους σε αυτό που κάνεις, δεν εξελίσσεσαι».
Ο ίδιος περιγράφει τα όσα έζησε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ως «μια τεράστια εμπειρία. Εγώ τον ΠΑΟΚ δεν τον ανέλαβα από την αρχή της χρονιάς για να κάνω την προετοιμασία και τον προγραμματισμό της ομάδας. Πήγα σε μια δύσκολη καμπή με παιχνίδια με τον Άγιαξ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν καταφέραμε να περάσουμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς αποκλειστήκαμε από τον Άγιαξ χωρίς να χάσουμε από αυτόν με 1-1 στην Ολλανδία και 3-3 στην Τούμπα. Καταφέραμε όμως να περάσουμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ με τη νίκη επί της Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη».
Η φωνή του δυναμώνει όταν αναφέρεται σε εκείνο το παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη. Όπως λέει «με τη Φενερμπαχτσέ δεν ήταν μόνο ένα παιχνίδι για να περάσουμε στους ομίλους του Γιουρόπα. Ήταν κάτι παραπάνω. Η πρόκριση μας μέσα στην Κωνσταντινούπολη ήταν η καλύτερη μου στιγμή. Η Φενερμπαχτσέ είναι από τις πιο οργανωμένες ευρωπαϊκές ομάδες. Και πρέπει να επισημάνουμε ότι η ομάδα αυτή είχε πέντε φορές το μπάτζετ όλου του ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι όμως είχε να κάνει με την Κωνσταντινούπολη. Παίζαμε για τη χαμένη πατρίδα. Αυτό ήταν το παιχνίδι αυτό. Ήταν μια ανάσταση όταν γυρίσαμε με τη νίκη στην Θεσσαλονίκη. Ήταν μια ανάσταση ψυχής για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν το μυαλό τους εκεί…».
Για τον Δερμιτζάκη είναι σαφές ότι το «Ευρωπαϊκό κομμάτι» του περάσματος του από τον ΠΑΟΚ ήταν αυτό που του έμεινε περισσότερο. Αυτό που όπως λέει « με γέμισε ως προπονητή. Πιστεύω ότι στο κομμάτι Ευρώπη με τον ΠΑΟΚ πέτυχα ότι καλύτερο μπορούσα. Πετύχαμε τον στόχο μας και η ομάδα κατάφερε και οικονομικά να πετύχει αυτό που ήθελε, γιατί αν δεν είχε πάρει αυτά τα έσοδα από την πορεία της στην Ευρώπη θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Περάσαμε στο Γιουρόπα Λιγκ, που είναι η υγεία του σωματείου από πλευράς οικονομικών δεδομένων, γιατί αν δεν περνούσαμε θα είχαμε πρόβλημα σαν ομάδα. Είχαμε, λοιπόν, την εξυγίανση του σωματείου οικονομικά και η ομάδα επί δικών μου ημερών ήταν πρώτη στους ομίλους και μετά κατάφερε τελικά να περάσει στους 32».
Ποιος ήταν όμως ο λόγος που έφυγε από τον ΠΑΟΚ; Τι έφταιξε και η ομάδα δεν κατάφερε να συνδυάσει την καλή πορεία της στην Ευρώπη με αποτελέσματα στο Ελληνικό πρωτάθλημα; Ο Δερμιτζάκης λέει ότι «από την ομάδα έφυγα γιατί η ομάδα έκανε μια κοιλιά. Έβγαλε μια κούραση. Στο Ελληνικό πρωτάθλημα και όχι στην Ευρώπη. Στις μεγάλες ομάδες, όταν συμβαίνει αυτό υπάρχει πρόβλημα για οποιαδήποτε προπονητή. Η κούραση βγήκε επειδή είχαμε συνεχόμενα κρίσιμα παιχνίδια στην Ευρώπη. Η κοιλιά αυτή έφερε κάποια αρνητικά αποτελέσματα στο Ελληνικό πρωτάθλημα, που οι μεγάλες ομάδες δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο προπονητής είναι το εύκολο θύμα».Όπως λέει, δεν εκφράζει παράπονο για τα διοικητικά πρόσωπα. «Δεν έχει σημασία τι περίμενα. Εγώ είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος, γιατί για ένα διάστημα που έμεινα στην ομάδα δούλεψα σκληρά και έδωσα το 100% του εαυτού μου στον ΠΑΟΚ. Θεωρώ επίσης ότι πήρα και πολλά. Πάνω από όλα, όμως, και θέλω να το επισημάνω αυτό, πετύχαμε και σημαντικούς στόχους».
Για τα λάθη του στον ΠΑΟΚ, λέει ότι «Βεβαίως και έφταιξα. Οι μεγάλες ομάδες έχουν ιδιαιτερότητες. Και δεν λέω ιδιαιτερότητες για να τις προετοιμάσεις και να παίξεις ένα παιχνίδι. Αλλά στο να διαχειριστείς το υλικό. Πιστεύω ότι επειδή έγιναν όλα γρήγορα και δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κάποια πράγματα, ίσως θα μπορούσα να είμαι πιο προσεκτικός στην διαχείριση του υλικού και των προσωπικοτήτων της ομάδας».
Για τη σχέση του με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ ακόμα και σήμερα λέει πως «ήταν πάντα καλή. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι ιδιαίτερος. Αγαπάει υπερβολικά την ομάδα. Δεν έφυγα με καμία διαμάχη από τον ΠΑΟΚ. Απεναντίας. Ο χωρισμός ήταν πολύ καλός και ότι έκανα το έκανα για το συμφέρον της ομάδας. Πιστεύω ότι ο κόσμος το αναγνωρίζει αυτό».
Για το αν έχει στην άκρη του μυαλού του κάποια στιγμή να επιστρέψει για να ολοκληρώσει το έργο του, ο Παύλος Δερμιτζάκης λέει ότι «φυσικά. Δεν θα μπορούσα να μην έχω στο μυαλό μου να μην επιστρέψω στον ΠΑΟΚ ή να πάω σε μια άλλη μεγάλη ομάδα. Βεβαίως και το σκέφτομαι…».
«Δεν είμαι προπονητής-ψώνιο»
Για τα προπονητικά του σχέδια, ο Παύλος Δερμιτζάκης επισημαίνει ότι «θέλω να μείνω σε ένα υψηλό επίπεδο. Και ειδικά στο επίπεδο της Σούπερ Λιγκ. Να δουλέψω σε μια ομάδα που θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις. Ο προπονητής είναι ένας δημιουργός. Να βρίσκεσαι σε ένα σωματείο που να σε εκφράζει και να έχεις της συνθήκες και την προοπτική να δουλέψεις. Να φτιάξεις πράγματα και να πετύχεις στόχους.Δεν είμαι προπονητής-ψώνιο. Απλά θέλω να προσπαθήσω να κρατηθώ στο επίπεδο της Σούπερ Λιγκ».
Για το δόγμα του ως προπονητής, λέει ότι «έχω υπομονή και το έδειξα αυτό περνώντας από όλες τις κατηγορίες. Δεν ήθελα να είμαι ένας προπονητής-φωτοβολίδα. Αλλά πρέπει να κάνεις το αγροτικό σου για να έχεις συνολική άποψη για το ποδόσφαιρο. Οι χαμηλότερες κατηγορίες είναι το σχολείο για ένα προπονητή. Ακόμα και για ένα παράγοντα ή για ένα ποδοσφαιριστή. Στο θέμα της τακτικής είμαι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, αλλά με ταυτόχρονη επίτευξη του στόχου».
«Ο Εργοτέλης, ο ΠΟΑ, το Ηράκλειο»
Ο Παύλος Δερμιτζάκης δεν ξεχνάει ότι ο Εργοτέλης ήταν η πρώτη ομάδα που τον εμπιστεύτηκε ως προπονητή το 2001. Ενώ για τον ΟΦΗ, λέει ότι «ο ΟΦΗ είναι μια από τις μεγάλες ομάδες της χώρας, βάσει ιστορίας». Για τις προπονητικές του ρίζες και τις φιλίες του στο Ηράκλειο τονίζει ότι «διατηρώ τις επαφές μου. Το Ηράκλειο είναι για μένα η πατρίδα μου. Εκεί έκλεισα την ποδοσφαιρική μου καριέρα. Εκεί ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα. Και φυσικά δεν μπορώ να μην ενδιαφέρομαι ειδικά για το σωματείο στο οποίο ουσιαστικά έκανα τα πρώτα μου προπονητικά βήματα, στον ΠΟΑ. Είναι ένα σωματείο που δεν θα ξεχάσω πότε σαν προπονητής και σαν άνθρωπος….».
«Με άγγιξε το πέρασμα από τον Πανθρακικό»
Ο Πανθρακικός είναι η ομάδα που του έδωσε πρώτη την ευκαιρία να δουλέψει στην Σουπερ Λιγκ, τον Πανθρακικό. Μια συνεργασία που είναι ξεκάθαρο ότι τον άγγιξε. Για το πρώτο του πέρασμα σε αυτήν ο Παύλος λέει «πήγα στον Πανθρακικό αναλαμβάνοντας στα μέσα της σεζόν μια ομάδα της Σούπερ Λιγκ, η οποία μπορεί να είχε υποβιβαστεί, αλλά εμείς κάναμε ένα πολύ καλό δεύτερο γύρο και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργήσαμε στον δεύτερο γύρο έτυχε θετικών σχολίων σε όλη την Ελλάδα. Κάναμε ένα σωστό προγραμματισμό για την ομάδα προκειμένου να είναι έτοιμη για τη νέα χρονιά στην Β’ Εθνική. Ανανεώσαμε την ομάδα και δώσαμε ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Πραγματικά θα έλεγα ότι ταράξαμε τα νερά με την εικόνα που είχαμε, παρότι ήμασταν μια ομάδα υποβιβασμένη. Γενικά κρατήσαμε ένα επίπεδο και οι φίλαθλοι έμειναν κοντά στην ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν. Αυτό το εξάμηνο που έκανα με τον Πανθρακικό έδωσε την ευκαιρία σε κάποιες ομάδες να ενδιαφερθούν και για ποδοσφαιριστές του Πανθρακικού, αλλά και για τον προπονητή της ομάδας.Να θυμίσω την περίπτωση του Μπέλεκ, ο οποίος πουλήθηκε στην Ουντινέζε 1,350 εκ. ευρώ, τις μεταγραφές των Αργυρίου και Ματετζίδη στην ΑΕΚ, αλλά και αυτή του Σακελλαρίου στον ΠΑΟΚ.Και αργότερα την μεταγραφή του προπονητή του Πανθρακικού στον ΠΑΟΚ. Γιατί ήταν μεταγραφή από τη στιγμή που είχα συμβόλαιο με τον Πανθρακικό».
Ο Δερμιτζάκης αναφέρεται ακόμα και σήμερα με συγκίνηση για αυτό το εξάμηνο στην ομάδα της Κομοτηνής, που ήταν για τον ίδιο το προπονητικό βάπτισμα του πυρός στην μεγάλη κατηγορία. Όπως λέει «πρέπει να πω ότι όλα αυτά τα παιδιά που προανέφερα καταφέραμε εμείς να τα αναδείξουμε εκείνη τη χρονιά στην Σούπερ Λιγκ. Πήραν χρόνο συμμετοχής και πιστέψαμε σε αυτά στο σχεδιασμό που κάναμε για να αποτελέσουν τον κορμό της ομάδας για την επόμενη σεζόν. Βεβαίως, λοιπόν, με άγγιξε το πέρασμα μου από τον Πανθρακικό. Είναι από τα πιο αξιόλογα και σοβαρά σωματεία στην Ελλάδα. Είναι ένας νομός που αγαπάει το ποδόσφαιρο. Χωρίς ακρότητες και με ότι αυτό συνεπάγεται, είτε θετικά είτε αρνητικά».
Πρέπει να γνωρίζετε για τον Παύλο Δερμιτζάκη…
Ο Παύλος Δερμιτζάκης γεννήθηκε στην Καβάλα στις 29 Ιουνίου 1969. Ξεκίνησε την καριέρα του από την ερασιτεχνική ομάδα του Βύρωνα Καβάλας, από όπου τον απέκτησε η Καβάλα το 1987, στην οποία αγωνίστηκε σαν βασικό στέλεχος για 5 χρόνια (4 στη Β' και ένα στη Γ' εθνική), πετυχαίνοντας με τη φανέλα της συνολικά 47 γκολ. Το 1992 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε τα επόμενα 3 χρόνια, κατά την τρίτη του όμως χρονιά, με προπονητή τον Άρι Χάαν, είχε ελάχιστες συμμετοχές (4 για το πρωτάθλημα και 4 για το κύπελλο). Την περίοδο 1995–96 αγωνίστηκε σε δύο ακόμα ομάδες Α' εθνικής, τον πρώτο γύρο στον Αθηναϊκό και τον δεύτερο στην Καλαμάτα, έχοντας 9 και 13 συμμετοχές, αντίστοιχα. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι το τέλος της καριέρας του άλλαζε διαδοχικά ομάδες, κινούμενος μεταξύ Β' και Γ' εθνικής, αγωνιζόμενος στους Εργοτέλη, Παναιγιάλειο, ΕΑΡ, Αναγέννηση Καρδίτσας και Ατρόμητο Αθηνών. Έκλεισε την καριέρα του το 2000. Στα 13 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, αγωνιζόμενος σε συνολικά 9 συλλόγους των τριών εθνικών κατηγοριών, σημείωσε τα εξής στατιστικά:
· Α' εθνική : 64 συμμετοχές, 10 γκολ
· Β' εθνική : 149 συμμετοχές, 38 γκολ
· Γ' εθνική : 114 συμμετοχές, 58 γκολ
· Σύνολο: 327 συμμετοχές, 106 γκολ
Προπονητική καριέρα
Την προπονητική του καριέρα ο Παύλος Δερμιτζάκης την ξεκίνησε στον Εργοτέλη (Δ' εθνική) την περίοδο 2001–02, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Μύρωνα Σηφάκη, καταφέρνοντας να κερδίσει με την ομάδα την άνοδο στην Γ΄ Εθνική. Συνέχισε σε μία άλλη ομάδα του Ηρακλείου, τον Ατσαλένιο, τον οποίο επίσης ανέβασε από την Δ' εθνική στην Γ΄ Εθνική. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Ατσαλένιου καθοδηγούμενη από τον Παύλο Δερμιτζάκη πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις στην Γ΄ Εθνική (4η θέση το 2005–06, 3η θέση το 2006–07), διατηρώντας μάλιστα το αήττητο στην έδρα του, δεν καταφέρνει να προβιβαστεί στη Β΄ Εθνική. Τελικά πέτυχε την άνοδο με τον Διαγόρα από την Γ΄ Εθνική στην Β΄ Εθνική την περίοδο 2007–08, διατηρώντας και πάλι το αήττητο της έδρας για την ομάδα της Ρόδου. Συνέχισε στη Β΄ Εθνική με τον Διαγόρα, όμως στις 30 Νοεμβρίου 2009 παραιτήθηκε από τον πάγκο της ομάδας και τον Ιανουάριο του 2010 αναλαμβάνει τον ήδη υποβιβασμένο και χωρίς νίκη στην Super League Πανθρακικό, αντικαθιστώντας τον Αλμπέρ Καρτιέ και καταφέρνει σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταβάλει την ομάδα και να πετύχει τις πρώτες νίκες, αλλά και να επιδείξει αρκετά καλές εμφανίσεις. Το καλοκαίρι του 2010 το όνομα του ακούστηκε για τον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο οποίος όμως αρχικά επέλεξε για τεχνικό τον Ιταλό Μάριο Μπερέτα. Όταν ο τελευταίος απομακρύνθηκε μετά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας, ο Παύλος Δερμιτζάκης ανέλαβε τελικά την τεχνική ηγεσία. Είναι κάτοχος του ανώτατου πτυχίου UEFA Pro, παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών. Στις 16-10-2010 έπαψε να είναι προπονητής του Π.Α.Ο.Κ. λόγω των τριών συνεχόμενων ηττών από Ξάνθη (εκτός), Άρη (εντός) και Παναθηναϊκό (εκτός).
Το 2012 εργάστηκε στον Αστέρα Τρίπολης ξανά στην Σούπερ Λίγκ. Η ομάδα έχασε την κατηγορία, αλλά έμεινε σε αυτήν λόγω του σκανδάλου των στημένων αγώνων και του υποβιβασμού του Βόλου και της Καβάλας. Το 2013 εργάστηκε ξανά στον Πανθρακικό και κατάφερε να τον κρατήσει στην κατηγορία.
Οι 87 μέρες στον ΠΑΟΚ
Από τις 23/07/2010 μέχρι και τις 17/10/2010 ο Παύλος Δερμιτζάκης κράτησε στα χέρια του τις τύχες του ΠΑΟΚ. Ο Δερμιτζάκης κλήθηκε να πέσει κατευθείαν στα βαθιά, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του ΠΑΟΚ και τα προκριματικά για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Άγιαξ. Στα δυο παιχνίδια με αντίπαλο τον Αίαντα ο Δικέφαλος δεν έκανε ήττα. Στο πρώτο ματς ήρθε ισόπαλος με 1-1, ενώ στο δεύτερο αν και έχανε με 2-0 στο ημίχρονο, στην επανάληψη κατάφερε να φέρει το ματς στο 3-3. Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να προκριθεί. Η συνέχεια ονειρεμένη... Νίκη στην Τούμπα με 1-0 επί της Φενερμπαχτσέ για τα προκριματικά των ομίλων του Europa League και ιστορική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη με 1-1. Ο τεχνικός του Δικέφαλου πανηγύρισε έξαλλα με τους παίκτες του την σπουδαία επιτυχία της ομάδας και όλα έδειχναν πως ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει με την φόρα της περσινής σεζόν. Στο ντεμπούτο του στον πάγκο του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, ο Παύλος Δερμιτζάκης πήρε μια αγχωτική νίκη με 3-2 επί του Πανσερραϊκού, με τον κόσμο να αρχίζει τις πρώτες μουρμούρες για την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Τη δεύτερη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 0-0 στην Τρίπολη με τον Αστέρα και τα μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται, κυρίως λόγω της κακής εικόνας της ομάδας, αφού οι Αρκάδες αγωνίστηκαν στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα με παίκτη λιγότερο. Μετά ακολούθησε ο αγώνας για τους ομίλους του Europa League με την Κλαμπ Μπριζ, όπου ο ΠΑΟΚ πήρε χρυσή ισοπαλία με 1-1, με τον ΠΑΟΚ να κρατάει την ουσία. Τρίτη αγωνιστική στο πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ αρχίζει να δείχνει τα σοβαρά προβλήματα στη φυσική κατάσταση, αφού η ομάδα του Βόλου «έκλεψε» ένα βαθμό στην Τούμπα με το 1-1 την Κυριακή στις 19 Σεπτεμβρίου. Το παιχνίδι στα Πηγάδια με την Ξάνθη ήταν ουσιαστικά το ποτήρι που ξεχείλισε για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που είδαν την ομάδα τους να ηττάται με 1-0. Οι ήττες συνεχίστηκαν στις επόμενες δυο αγωνιστικές με αυτή στην Τούμπα επί του Άρη να είναι εκείνη που «πόνεσε» πιο πολύ, αφού ο ΠΑΟΚ έχασε με 1-0 από τους κίτρινους μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Ενδιάμεσα ακολούθησε η νίκη για το Europe League με 1-0 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Το τέλος της συνεργασίας του Παύλου Δερμιτζάκη με τον ΠΑΟΚ ήρθε την Κυριακή, μία ημέρα μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ με 1-0 από τον Παναθηναϊκό...
Ο Παύλος Δερμιτζάκης στον ΠΑΟΚ με αριθμούς...
28/07/10 Άγιαξ - ΠΑΟΚ 1-1
04/08/10 ΠΑΟΚ - Άγιαξ 3-3
19/08/10 ΠΑΟΚ - Φενερμπαχτσέ 1-0
26/08/10 Φενερμπαχτσέ - β 1-1 (στην παράταση)
29/08/10 ΠΑΟΚ - Πανσερραϊκός 3-2
11/09/10 Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 0-0
16/09/10 Μπριζ - ΠΑΟΚ 1-1
19/09/10 ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός Βόλου1-1
26/09/10 Ξάνθη - ΠΑΟΚ 1-0
30/09/10 ΠΑΟΚ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 1-0
03/10/10 ΠΑΟΚ - Άρης 0-1
16/10/10 Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 1-0
Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη του Παύλου Δερμιτζάκη στο MVP