karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

Oλη η αλήθεια για το γήπεδο του ΟΦΗ

02 Apr 2013 Written by

 

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Το θρυλικό γήπεδο του ΟΦΗ, χτίστηκε το 1951. Κουβαλάει δηλαδή στην πλάτη του 70 και βάλε, χρόνια ζωής. Οι πυλώνες φωτισμού, τοποθετήθηκαν το 1985. Το πρώτο λίφτινγκ σε αυτούς έγινε το 1991 και το δεύτερο και ισχυρότερο το 2004, όταν το γήπεδο του ΟΦΗ, εντάχθηκε στα Ολυμπιακά προπονητήρια. Περίπου μια δεκαετία απο τότε, αφέθηκαν στην τύχη τους. 

Αυτό ανεδειξε το τρομακτικό συμβάν  της Δευτέρας  που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, ακόμη περισσότερο την πόλη του Ηρακλείου και πάνω απο όλους τους κατοίκους της οδό Ισαύρων στα Καμίνια, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως είναι δυνατόν, τόνοι απο σίδερο να προσγειωθούν στα μπαλκόνια και τα αυτοκίνητα τους!

Η οικογένεια του ΟΦΗ δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ακόμη τι έχει συμβεί. Ενώ τα θεσμικά πρόσωπα, νοιώθουν τυχεροί στην ατυχία τους, που δεν θρηνήσαμε θύματα απο το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, γεγονός που θα τους έβαζε σε ακόμη μεγαλύτερους μπελάδες. Ημέρα του Ευαγγελισμού και η Παναγία, έκανε το θαύμα της. Το ίδιο και η Αγία Βαρβάρα, ο ιερός Ναός της οποίας, απέχει μερικές δεκάδες μέτρα, απο το περιστατικό που θα μπορούσε να  καταλήξει σε τραγωδία.

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή, ήρθε να αναδείξει ζητήματα-τα περισσότερα γνωστά- που αφορούν στο γήπεδο του ΟΦΗ. Το  ζήτημα της έλλειψης οικοδομικής άδειας, της καταλληλότητας του γηπέδου, το σοβαρό θέμα της στατικότητας των κερκίδων, αλλά και της έλλειψης πυρασφάλειας. Ζητήματα υπαρκτά, τα οποία σήμερα κάποιοι προβάλλουν και μια σημαντική δόση υπερβολής, καθώς τα περισσότερα είναι γνωστά, αλλά κανείς δεν έχει κάνει το παραμικρό.Η καταλληλότητα του γηπέδου

 

Το γήπεδο του ΟΦΗ έχει τα προβλήματα του, λόγω και της παλαιότητας και αυτό το γνωρίζουν οι άνθρωποι του ΟΦΗ, στην προσπάθεια που κάνουν κάθε καλοκαίρι για να λάβουν την άδεια καταλληλότητας, ώστε να μπορέσει ο σύλλογος να το χρησιμοποιήσει στο πρωτάθλημα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΟΦΗ, φέτος η δυσκολία προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν μεγαλύτερη, καθώς εμπλέκεται η κρατική γραφειοκρατία. Μετά απο σχετική αίτηση που κατέθεσε η ΠΑΕ ΟΦΗ και ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ τον Αύγουστο του 2012 έλαβε προσωρινή άδεια χρήσης του γηπέδου, μέχρι τις 30/10/2012. Για να συμβεί αυτό, μια επιτροπή με εμπειρογνώμονες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκανε αυτοψία στο χώρο, ενώ δόθηκε και η σχετική έγκριση απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μετά το πέρας του τριμήνου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε  απο τον ΟΦΗ, τη βεβαίωση στατικής επάρκειας απο το Τεχνικό Επιμελητήριο ή απο αρμόδιο Κρατικό Φορέα, ώστε να παρατείνει την άδεια. Αυτό δεν  κατέστη δυνατό, καθώς στον ΟΦΗ απο τότε, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε μια διαρκή αλληλογραφία δίχως τέλος, με τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει απο ποιό φορέα, θα πρέπει να λάβει την άδεια καταλληλότητας του γηπέδου, ο ΟΦΗ. Μάλιστα επ' αυτού υπήρξε και συνάντηση των παραγόντων του ΟΦΗ με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργο Δεικτάκη, όπου το θέμα της καταλληλότητας του γηπέδου του ΟΦΗ ήταν στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι απο όλους τους θεσμκούς παράγοντες, υπήρξε μια ανησυχία. Το τρομακτικό περιστατικό της 25ης του Μάρτη, τους πρόλαβε όλους όμως...

Η οικοδομική άδεια

Για το θέμα της οικοδομικής άδειας, στον ΟΦΗ υποστηρίζουν ότι ανάλογο πρόβλημα, έχουν όλα τα παλιά γήπεδα της χώρας. Αυτά δηλαδή που έχουν στην πλάτη τους πάνω απο 50 χρόνια ζωής, όπως είναι και το γήπεδο του ΟΦΗ, που χτίστηκε το 1951.

Αδεια τέλεσης αγώνων

Η άδεια τέλεσης αγώνων δίνεται απο την ΕΠΟ, την Σούπερ Λίγκ και την Αστυνομία. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΟΦΗ κατά καιρούς, έβρισκε τη λύση στο θέμα αυτό, παρ' ότι η Σούπερ Λίγκ-ειδικά- έχει δείξει ότι δεν τρέφει μεγάλη συμπάθεια προς το Γεντί Κουλέ, ενώ και η NOVA, η σταση της οποίας επηρεάζει την Σούπερ Λίγκ, εντοπίζει συνεχώς προβλήματα με έλλειψη φωτισμού και ορατότητας.

Συντήρηση των εγκαταστάσεων

Το γήπεδο «Θόδωρος Βαρδινογιάννης» είναι ιδιοκτησία του Ερασιτέχνη ΟΦΗ. Ο οποίος κάθε αρχή της σεζόν, υπογράφει ένα συμφωνητικό παραχώρησης του, στην ΠΑΕ ΟΦΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο συμφωνητικό αυτό, αναφέρεται ότι «η ευθύνη των ανακαινίσεων, συντηρήσεων και επισκευών, ακόμα και απο την μή συνήθη χρήση, βαρύνει αποκλειστικά την διαγωνιζόμενη ομάδα (ΠΑΕ ΟΦΗ) καθώς και την αποκλειστική δαπάνη αυτών».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ευθύνες είναι μονόπλευρες. Θα ήταν αφελής όποιος το υποστήριζε αυτό. Η ευθύνη είναι συνολική και δεν βαρύνει βέβαια  μόνο τους σημερινούς διοικούντες, αλλά και όλους εκείνους που τα τελευταία χρόνια, δεν έκαναν κάτι για να ελέγξουν και να λειτουργήσουν προληπτικά σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Ευθύνες και ο εργολάβος

Παράλληλα ένα ζήτημα σοβαρό είναι και η ευθύνη του εργολάβου, στην κατασκευή του πυλώνα που έπεσε. Σε αντίθεση με τους πυλώνες στην θύρα 4 και την θύρα 8, που έχουν «αγκαλιαστεί» στις κερκίδες, οι πυλώνες πίσω απο την θύρα 1 αφέθηκαν «γυμνοί». Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει παλαιότερα τους ανθρώπους του ΟΦΗ, αλλά τελικώς το θέμα αφέθηκε, με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Παλαιό, αλλά όχι και άχρηστο

Το γήπεδο του ΟΦΗ είναι παλιό. Δεν είναι όμως και άχρηστο ή ακατάλληλο, όπως σήμερα υποστηρίζουν κάποιοι. Είναι ένα γήπεδο, που χρίζει παρεμβάσεων,  τακτικού ελέγχου και συνεχών βελτιώσεων, λόγω της φθοράς του χρόνου. Το περιστατικό με τον πυλώνα, ίσως και να ήταν ένα καμπανάκι, για να γίνουν πράγματα που αφορούν στο γήπεδο αυτό, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Σε κάθε περίπτωση, παρά τα προβλήματα του, το Γεντί Κουλέ, παραμένει σε καλύτερη μοίρα, απο άλλα γήπεδα τη χώρας. Και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν σήμερα εκείνοι που παίζουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Το Γεντί Κουλέ, είναι ένα γήπεδο-θρύλος, ένα γνήσιο ποδοσφαιρικό γήπεδο,που χάρισε στην ποδοσφαιρική κοινωνία του Ηρακλείου, μεγάλες στιγμές και δόξες και αν δεν θέλουν κάποιοι να αφεθεί και να ριμάξει, θα πρέπει να κάνουν κάτι για να το κρατήσουν στο επίπεδο που πρέπει να είναι και όχι να το βλέπουν να σαπίζει. Και αυτό αφορά ασφαλώς τους ανθρώπους του συλλόγου, αλλά αφορά επίσης και τους θεσμικούς φορείς της πόλης του Ηρακλείου. Εκτός και αν κάποιοι έχουν άλλα σχέδια και σκέψεις...

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα prismasport.gr

Read 3303 times Last modified on Saturday, 15 June 2013 00:51
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi