Του Γιώργου Κορτσιδάκη
Το πρωτάθλημα ξεκίνησε, με τον στόχο του ΟΦΗ, να είναι η είσοδος στο γκρούπ 5-8, το οποίο με βάση το νέο format του πρωταθλήματος, δίνει σε εκείνον που θα πάρει την πέμπτη θέση, το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο, στην περίπτωση βέβαια, που το Κύπελλο Ελλάδος, καταλήξει σε ομάδα, που θα είναι στις θέσεις 1-4, γιατί αν πάρει το Κύπελλο ομάδα απο το γκρούπ 5-8 ή το 9-14, τότε εκείνη παίρνει το ευρωπαϊκό εισιτήριο του Κυπελλούχου.
Επειδή όμως, η ομορφιά της "έκπληξης" στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, έχει εδώ και καιρό διαγραφεί απο το λεξιλόγιο μας, γιατί οι μεγάλοι δεν αφήνουν τίποτε για τους άλλους, το πιο πιθανό είναι ότι απο το γκρούπ 5-8, θα έχουμε την 5η ομάδα στην Ευρώπη.
Το αν ο ΟΦΗ, μπορέσει να διεκδικήσει μια θέση στο 5-8, που έχει τεθεί ως κεντρικός στόχος, θα το δούμε στο γήπεδο.
Τα πρώτα (μη ασφαλή είναι αλήθεια) συμπεράσματα, για το νέο πρωτάθλημα και τη δυναμικότητα των ομάδων, λένε ότι :
-Oι πρώτες 4 θέσεις, έχουν κλειδώσει, απο ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, καθώς η διαφορά ποιότητας τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους, αντί να μειώνεται, αυξάνεται κάθε χρόνο.
-Για τις θέσεις 5-8, ο Αρης, λόγω ποιότητας του ρόστερ, δείχνει το μεγάλο φαβορί. Απο εκεί και μετά ο ΟΦΗ, ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης, δείχνουν οι βασικοί διεκδικητές.
Ο Ατρόμητος έχει κάνει 15 μεταγραφές και έχει φτιάξει πραγματικά ένα ποιοτικό ρόστερ, αλλά το ερώτημα είναι πότε, θα αποκτήσει συνοχή και χημεία.
Ο Αστέρας, θα είναι και φέτος ανταγωνιστικός. Δεν αποδυναμώθηκε και κράτησε τον βασικό του κορμό.
Στον ΟΦΗ ο Δέλλας, προσπαθεί να φτιάξει μια μαχητική ομάδα, η οποία σε πρώτη φάση, δεν δείχνει χειρότερη απο πέρσι, αρκεί να αποκτηθεί, ένας σοβαρός, κεντρικός αμυντικός.
O καθρέπτης είναι το γήπεδο και εκεί θα φανεί, αν ο φετινός ΟΦΗ, είναι καλύτερη ομάδα και μπορεί να κάνει μια καλύτερη πορεία, απο την περσινή που τερμάτισε στην 10η θέση και αρκέστηκε απλά σε μια σχετικά εύκολη σωτηρία.
Κάθε χρονιά, υπάρχει μια ομάδα-έκπληξη. Πέρσι ήταν η Λαμία, η οποία μπήκε στην εξάδα, αλλά φέτος έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα, το μπάτζετ έχει πέσει, ενώ δεν έχει σαν ομάδα το ειδικό βάρος, να επαναλλάβει την περσινή επίτυχία της. Αν το καταφέρει, μπράβο της!
Ομάδα-έκπληξη πέρσι και ο Πανσερραϊκός, που τερμάτισε 7ος, αλλά δείχνει να έχει αποδυναμωθεί, ωστόσο, έχει διατηρήσει τη μαχητικότητα του, όπως έδειξε στην Τούμπα, στην πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ, όπου σκόραρε δυο φορές, αλλά τελικά έχασε με 3-2, με δυο πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ, στο παιχνίδι.
Ο Παναιτωλικός του Γιάννη Πετράκη, έχασε πολλούς και καλούς παίκτες. Το γκρούπ 9-14 φαίνεται να είναι πιο κοντά στην ομάδα του Αγρινίου, αλλά όλα θα φανούν στο γήπεδο, καθώς ο "δάσκαλος" Πετρακογιάννης, μπορεί να κάνει το θαύμα του.
Οπως και στον Βόλο. Δύσκολα, θεωρώ, ότι θα κάνει την υπέρβαση, για το 5-8. Ποτέ δεν ξέρεις, βέβαια, με τον Μπέο, τι θα γίνει όμως. Οι αλλαγές συσχετισμών των ποδοσφαιρικών δυνάμεων της χώρας, με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να έχουν πλέον, το πάνω χέρι, ίσως τον ευνοήσουν.
Μένουν οι νεοφώτιστοι, Λεβαδειακός και Καλλιθέα. Αυτοί θα χρειαστούν το χρόνο τους.
Ο Λεβαδειακός του Κομπότη και του Νίκου Παπαδόπουλου, έχει δείξει μαχητικότητα στα φιλικά, αλλά το ζητούμενο ειναι η διάρκεια. Θα είναι σκληρή ομάδα. Ενώ υπάρχει και ο ...Κομπότης.
Η Καλλιθέα, στο φιλικό με τον ΟΦΗ, ήταν απογοητευτική και δεν πέρασε τη σέντρα. Απο τότε όμως έκανε κάποιες μεταγραφές, μεταξύ αυτών και του έμπειρου Βαλμπουενά και θα δούμε τι μπορεί να κάνει. Διαθέτει πλέον σοβαρούς ιδιοκτήτες, ομογενείς επιχειρηματίες και ίσως υπάρχει η δυνατότητα, τον Ιανουάριο, να ενισχυθεί.
Και αυτή η παράμετρος, θα παίξει το ρόλο της.