karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

Ο αθλητισμός στην πανδημία και τα πρώτα θύματα του κορωνοϊου στα ελληνικά ΜΜΕ

28 Mar 2020 Written by
 
Του Γιώργου Κορτσιδάκη
Η πανδημία του κορωνοϊου, πλήττει ήδη και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Ηδη τα πρώτα σημάδια, με απολύσεις, πάγωμα συμβάσεων και άλλα παράξενα τερτίπια με φόντο την...επιδότηση που θα πάρουν οι επιχειρήσεις απο το κράτος, ως μέτρο στήριξης, έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει τεθεί στο περιθώριο, τον τελευταίο καιρό, καθώς το βάρος έχει πέσει στο ζήτημα του κορωνοϊου.
Ετσι, κάποιες επιχειρήσεις βρίσκουν πάτημα,ώστε να ξεφορτωθούν ένα "βάρος" που για τους επόμενους 2-3 μήνες, δεν αποτελεί για αυτούς, προτεραιότητα.
Εδώ βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουνμε ότι  αν και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απο όλα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πως βιώνει και ο αθλητισμός παγκόσμια την πανδημία, με σοβαρές "πληγές" αναβολή κορυφαίων διοργανώσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο τελικός του Τσάμπιονς Λίγκ, ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν θα τελειώσει αγωνιστικά η σεζόν, αλλά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που καθημερινά αναδεικνύονται απο τους ίδιους τους αθλητές παγκόσμια, για το πως και οι ίδιοι βιώνουν την πανδημία.
Είναι όμως οπωσδήποτε και θέμα δυνατοτήτων και προσωπικού για ορισμένα ΜΜΕ, να μπορέσουν να καλύψουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όλη την δηνοσιογραφία. Είναι λογική να υπάρχουν ελείψεις. Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, σε αυτό δεν αμφιβάλει κανείς.
Ωστόσο, στην ...αναταραχή και τον πανικό, ο...λύκος χαίρεται και ορισμένοι εργοδότες (ο Θεός να τους κάνει), σκέφτονται την πάρτη τους και την τσέπη τους, αφήνοντας σε αυτήν την κρίσιμη εποχή, στην ανεργία ή στον "πάγο" (εργασιακά και οικονομικά), πολλούς εργαζόμενους.
Από τα πρώτα κρούσματα στα ΜΜΕ λόγω κορωνοιού, είναι  το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού sport24radio.
Μιας αξιόλογης δημοσιογραφικής προσπάθειας, στα ερτζιανά τα τελευταία χρόνια.
Θα ήθελα να ευχηθώ, καλή δύναμη στους συναδέλφους, αρκετούς απο τους οποίους γνωρίζω προσωπικά και πραγματικά έκαναν σπουδαία δουλειά.
Το τάιμινγκ στο λουκέτο είναι πραγματικά τραγικό.
Ο ΠΣΑΤ και η ΕΣΗΕΑ σωστά το χαρακτηρίζουν προκλητικό.
Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, ενέργειες όπως αυτή «εκτός του αντεργατικού χαρακτήρα τους, είναι τουλάχιστον αντικοινωνικές και  προκλητικές, καθώς στις δύσκολες αυτές στιγμές της χώρας χρειάζεται αλληλεγγύη, σύμπνοια και ομόνοια».
Ψιλά γράμματα για κάποιους, που τους ενδιαφέρει μόνο το τομάρι τους και όχι οι άλλοι.
Την ίδια ώρα, διαβάζουμε ότι ένα ακόμη μέσο (πολιτική εφημερίδα με συγκεκριμένη γραμμή), είναι έτοιμη και αυτή να βάλει λουκέτο και να ρίξει στην ανεργία 92 εργαζόμενους!
Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα παραδείγματα σε όλη τη χώρα.
Αλλα φανερά και άλλα "κρυφά", με φόντο την...επιδότηση της κυβέρνησης και των μέτρων στήριξης που θα έχουν.
Τα δημοσιογραφικά όργανα καλούν τους εργαζόμενους του sport24 να μην υπογράψουν τις απολύσεις τους, τις οποίες και χαρακτηρίζουν "'ακυρες", εν μέσω κορωνοϊου.
Ενώ απαιτούν απο την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, γιατί στο όνομα της...επιδότησης, ίσως συμβούν σημεία και τέρατα απο κάποιους "πονηρούς", που είναι έτοιμοι να συγχωνεύσουν μέσα σε αυτήν, συμφωνίες και συμβάσεις, με εργαζόμενους.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται καθαρά, ότι η οικονομική κρίση που έρχεται στα...απόνερα του κορωνοϊου, φαίνεται ότι θα επηρεάσει, για άλλον λιγότερο, για άλλο περισσότερο και την επαγγελματική καθημερινότητα μας.
Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, την επόμενη μέρα, ότι προσπάθειες και να γίνουν.
Ο ιός της ...απάτης, άλλωστε, υπήρχε πάντα σε αφθονία στη χώρα μας, ένα παραπάνω σήμερα.
Θα έχει όμως σημασία, ειδικά σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές και η εκμετάλευση που μπορεί να σχεδιάζεται απο ορισμένους λωποδύτες να καταγγελθεί.
Η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ και της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:
Τα Διοικητικά Συμβούλια  της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ καταγγέλλουν την ιδιοκτησία του Ρ/Φ Sport24 Radio η οποία προχώρησε εν μέσω γενικευμένης κρίσης λόγω κορωνοϊου στο κλείσιμο του Ραδιοφωνικού σταθμού.
         Έγκαιρα οι δημοσιογραφικές ενώσεις είχαν επισημάνει το πρόβλημα και είχαν προειδοποιήσει με επιστολές και ανακοινώσεις για τη μεγάλη κρίση που ερχόταν, αρχής γενομένης για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Για μια ακόμη φορά απαιτούμε από τους εργοδότες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων καθώς οι απολύσεις απαγορεύονται και είναι εκ του νόμου άκυρες. Καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν να υπογράψουν τα έγγραφα της απόλυσής τους. «Λουκέτα» με δικαιολογία την επιδημία και τη μετάθεση ή την αναβολή αθλητικών γεγονότων αποτελούν πρόκληση και δεν θα μείνουν αναπάντητα.
         Οι αθλητικοί συντάκτες προσφέρουν έργο καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και δεν είναι δημοσιογράφοι για συγκεκριμένα αθλητικά γεγονότα. Θα παλέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο, ώστε η κρίση του κορωνοϊού να μην αποτελέσει πρόσχημα επαναφοράς σε ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.
         Απαιτούμε από τη κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα στο κλείσιμο του Sport24 Radio και παράλληλα να πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας των δημοσιογράφων και στήριξης των Μέσων Ενημέρωσης.
Ενέργειες όπως αυτή του κ. Μάρη να κλείσει τον Sport24 Radio, εκτός του αντεργατικού χαρακτήρα τους, είναι τουλάχιστον αντικοινωνικές και  προκλητικές, καθώς στις δύσκολες αυτές στιγμές της χώρας χρειάζεται αλληλεγγύη, σύμπνοια και ομόνοια.
Read 1945 times Last modified on Friday, 03 April 2020 17:06
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi