karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

KEN ofi 500x167

KABAKAS-mvpnnnn

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

fimi500x167

ASFALEISKRITI500X176

pwm 2 500x176

winnerkorts

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

benneto ofi 414x140

autotrack 500X176 2

fastfitness 500X176 01

terranet500x176

O Iεραπετρίτης "τιμονιέρης" του ΠΟΑ, η αποτυχία των πλέι-άουτ, αλλά και η ανάδειξη νέων παιδιών

26 Feb 2020 Written by
Του Γιώργου Κορτσιδάκη
Στα 38 του χρόνια, ο Μανώλης Σκύβαλος είναι απο τους νέους και ανερχόμενους προπονητές της Κρήτης, κουμαντάροντας τα τελευταία δυο χρόνια το δύσκολο καράβι του ΠΟΑ, στην Γ’ Εθνική.
Με τον Ιεραπετρίτη προιπονητή, ο οποίος σύντομα θα ξεκινήσει το ανώτερο δίπλωμα UEFA Pro (σήμερα είναι κάτοχος του UEFA Α’) είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στο WINNER της TV CRETA για την δουλειά που γίνεται στο ιστορικό σωματείο του ΠΟΑ, μια κυψέλη του κρητικού ποδοσφαίρου, μια ποδοσφαιρομάνα, με ανάδειξη πολλών ποδσφαιριστών, όλα αυτά τα χρόνια.
Συζητήσαμε για το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, για την αποτυχία του ΠΟΑ, να διεκδικήσει την είσοδο του στα πλει-οφ (είναι στα πλέι-άουτ), αλλά και για το ευχάριστο του χαμηλού μέσου όρου ηλικίας της ομάδας του Ατσαλένιου, με την παρουσία αρκετών παιδιών απο τις εξαιρετικές υποδομές(προίκα του σπουδαία προέδρου Γιάννη Καλέμπουμπα στον ΠΟΑ), που μπορεί να αποτελέσουν, την βάση της ομάδας, για τα επόμενα χρόνια.
Ο ΠΟΑ δεν πέτυχε φέτος τον πρώτο στόχο της εισόδου στην τετράδα και μια αιτία σύμφωνα με το νεαρό προπονητή, είναι ότι δεν έπαιξε ποτέ για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι με την ίδια ενδεκάδα, καθώς είχε πολλές ατυχίες με σοβαρούς τραυματισμούς.
Η "παρηγοριά" της ομάδας, θα είναι η κατάκτηση του Κυπέλλλου ΕΠΣΗ, για να κλείσει η σεζόν με ένα τίτλο, για το ιστορικό προσφυγικό σωματείο, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο Κρητικό ποδόσφαιρο.
Ο Μανώλης Σκύβαλος, έθιξε στη συζήτηση μας, όμως και κάτι ακόμη. Την απουσία του κόσμου του Ατσαλένιου απο το γήπεδο, τα τελευταία χρόνια. Ισως είναι γενικό και κοινωνικό το φαινόμενο. Ισως ομως και όχι.
Ο κόσμος θέλει τίτλους και πρωταγωνιστικές πορείες, τα οποια όμως σημαίνουν και μεγάλα μπάτζετ, κάτι που δεν αποτελεί επιλογή και της σημερινής διοίκησης του ΠΟΑ, η οποία έχει θέσει προτεραιότητα, μια σταθερή ομάδα στην κατηγορία και ανάδεικη παικτών απο τις υποδομές.
Αυτό ήταν πάντα, το όραμα του σπουδαίου προέδρου Γιάννη Καλέμπουμπα και φαίνεται ότι αποτελεί φιλοσοφία και της σημερινής διοίκησης.
Μακάρι, θα πρόσθετα, τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες της Κρήτης, με έμφαση στην δουλειά στις υποδομές.
Οι ομάδες που χτίζονται έχουν μέλλον, ενώ οι ομάδες που αγοράζονται έχουν ημερομηνία λήξης!
Για τα δυο χρόνια συνεργασίας του με τον ΠΟΑ, ο Μανώλης Σκύβαλος, λέει ότι "ηταν μια πρόταση απο τον ΠΟΑ, που μου έγινε μετά την παρουσιά μου στην Κ20 του Πλατανιά. Είναι μεγάλο σκαλοπάτι για μένα ο ΠΟΑ. Δεν είναι εύκολη ομάδα, έχει απαιτήσεις.  Είμαι δεύτερη χρονιά στην ομάδα. Οταν υπάρχει απο τη διοίκηση εμπιστοσύνη στον προπονητή και είναι λυμμένο το οικονομικό, δεν θα μπορούσα να ζητάω κάτι άλλο.
Ο ΠΟΑ είναι νοικοκυρεμένο σωματείο. Μπορεί να μην κάνει τα μεγάλα ανοίγματα, πάει μέχρι εκεί που μπορεί, αλλά αυτά που ταζει τα δίνει".
Για το στόχο της ομάδας, ο νεαρός τεχνικός λέει πως "να ξεκαθαρίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη σωτηρία μας. Απο εκεί καιπέρα θέλουμε να πάρουμε το Κύπελλο Ηρακλείου και να συνεχίσουμε να βάζουμε στην ομάδα νέα παιδιά, να μπαίνουν εμπειρίες και να είναι η βάση της ομάδας, τα επόμενα χρόνια".
Το παράπονο του ιδίου, αλλά και των διοικήσεων τα τελευταία χρόνια είναι η απουσία του κόσμου απο το γήπεδο.
Ο Μανώλης Σκύβαλος, λέει πάνω σε αυτό πως "δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι τόσο κοντά στην ομάδα όπως παλιά. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό. Ισως είναι γενικό και κοινωνικο θέμα. Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό, να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο. Ισως αν η ομάδα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει, να ήταν διαφορετικά".
Για την αποτυχία της εισόδου της ομάδας, στα πλέι-οφ του Κρητικού ομίλου της Γ' Εθνικής, ο Σκύβαλος, τονίζει ότι "σαν στόχο είχαμε τα πλέι-οφ, αλλά δεν τα καταφέραμε. Κάναμε ένα πάντρεμα παλιών και νέων παιδιών, είχαμε όμως πολλά προβλήματα. Δυσαρεστήσαμε τον κόσμο, γιατί ο ΠΟΑ, δεν είναι για να παίζει στα πλει-άουτ.Είναι ένα αναγκαίο κακό γα μας. Κάναμε ένα πρώτο βήμα στο Ρέθυμνο, παρά τα προβλήματα που έχουμε, θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα για την παραμονή μας".
Για τα βασικά αίτια,που ο ΠΟΑ, δεν τερμάτισε στην πρώτη τετράδα, λέει ότι "δεν έχουμε παίξει φέτος με την ίδια ενδεκάδα σε δυο διαδοχικά παιχνίδια. Είχαμε πολύ σοβαρούς τραυματισμούς και χειρουργία.
Είχε μεγάλη ατυχία η ομάδα. Βάλαμε μαζεμένα πολλά νέα παιδιά στην ομάδα και αυτό είναι κακό για αυτούς. Τα νέα παιδιά πρέπει πρώτα η ομάδα να τα βοηθήσει και μετά η ομάδα να βοηθήσει αυτα τα παιδιά. Ο στόχος της ομάδας ήταν τα πλει-οφ και να βγάλουμε και κάποια παιδιά απο τις υποδομές μας. Αυτός είναι κάθε χρόνο ο στόχος του ΠΟΑ".
Για το θέμα της ανάδειξης νέων παικτών, που αποτελεί βασική προτεραιότητα στον ΠΟΑ, λέει ότι "η ανάδειξη των νέων παικτών είναι δύσκολο κομμάτι. Η θεωρία με την πράξη, απέχει πολύ. Η μαγική λέξη είναι η υπομονή. Σε εμάς το καλό είναι ότι η διοίκηση είναι εκεί και υπάρχει υπομονή. Το παράδειγμα του ΠΟΑ, πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες".
Για τα ταλεντάκια που έχει ο ΠΟΑ στις υποδομές του, λέει ότι "στην ηλικία 17-19 έχουμε ένα κενο, αλλά απο εκεί και πίσω, έχουμε πολύ καλό υλικό. Για να υπάρχει μια επιτυχία πτέπειν να στηρίζεται απο όλο το οικοδόμημα. Παίξαμε όλα τα παιδιά του ρόστερ φέτος. Σε αυτό το κομμάτι κάτι έχουμε κάνει και θα φανεί αυτό και τα επόμενα χρόνια. Στο Ηράκλειώτικο ποδόσφαιρο υπάρχουν κάποια τρελά μπάτζετ στο τοπικό και τη Γ’ Εθνική. Στον ΠΟΑ δεν συμβαίνει αυτό. Υπάρχει μια ισορροπία".
Για το πρωτάθλημα του Κρητικού ομίλου της Γ' Εθνικής, ο Μανώλης Σκύβαλος, μας λέει ότι "το πρωτάθλημα ήταν καλό και ανταγωνιστικό. Αν εξαιρέσουμε την Επισκοπή, που είχε αυτοσκοπό την άνοδο, μεγάλο μπάτζετ, όλες οι υπόλοιπες ομάδες είναι κοντά μεταξύ τους. Το μειονέκτημα ήταν ότι το πρωτάθλημα ήταν μικρό, με μόλις 9 ομάδες και αν κάτι στράβωνε ήταν δύσκολο να το γυρίσεις".
Ενώ για την μάχη του τίτλου αλλά και της παραμονής, λέει πως "για τον τίτλο είναι ξεκάθαρο ότι η Επισκοπή θα παρει το πρωτάθλημα. Το στοίχημα είναι αν θα το πάρει αήττητο. Για τον υποβιβασμό, δεν μπορώ να κάνω ακόμη προγνωστικά".
Για την προσπάθεια στο Λασιθιώτικο ποδόσφαιρο απο τον ΟΦΙεράπετρας στην Football league και απο τον ΑΟΑΝ, λέει ότι "στον ΟΦΙεράπετρας, υπάρχει ο κ. Χηνόπουλος, έχει γίνει μια πολύ καλή ομάδα, που σώθηκε εύκολα στην Football league και κοιτάζουν ακόμη και υψηλότερα. Στον ΑΟΑΝ έχουν κάνει καλή προσπάθεια και έχουν συσεπειρώσει τον κόσμο".
Τέλος για το αν θα εργαζόταν στην Κύπρο, ως προπονητής, καθώς αγωνίστηκε εκεί σε Αίαντα Σαλαμίνας, Αγία Ανάπα, Ονίσιος Σωτήρος. Αλλά και στην Ελάδα σε Πειερικό, Εθνικό Αστέρα, Εθνικό Πειραιώς, Αθηναικό, Αχαρναικό και στην Κρήτη, σε ΟΦΙεράπετρας και ΑΟΑΝ. Οπως λέει "'Οπου γης και πατρίς. Γιατί όχι".
Δείτε στο παρακάτω VIDEO την συνέντευξη του Μανώλη Σκύβαλου στο WINNER της τηλεόρασης CRETA.
 
 
 
 
 
 
 
 
Read 437 times Last modified on Wednesday, 04 March 2020 11:43
Rate this item
(0 votes)

Media

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi