Print this page

Αυτές είναι οι φάσεις που παρεμβαίνει το VAR

20 Aug 2019 Written by

Το VAR (VIDEO ASSISTANT REFEREE) μπαίνει στη ζωή μας, με την εφαρμογή του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και στην παρουσίαση του, ο VAR Referee Project Leader, Μιχάλης Κουκουλάκης, εξήγησε τη φιλοσοφία του VAR, αναφέρθηκε στην... διετή ιστορία του μέτρου της τεχνολογίας μέχρι να φτάσει φέτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ανέλυσε με παραδείγματα και εικόνες τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξουν οι παρεμβάσεις στις υποδείξεις του διαιτητή.

Στην παρουσίαση που έλαβε χώρα, έγινε ανάλυση της φιλοσοφίας βάσει της οποίας οι διαιτητές εκπαιδεύθηκαν ενόψει της εφαρμογής της τεχνολογίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όσων θα συμβαίνουν εντός του δωματίου από το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος.

Εκεί, θα υπάρχει πάντοτε ο διαιτητής VAR, ο assistant referee VAR και ο Operator που θα λαμβάνει τις λήψεις των καμερών του τηλεοπτικού σταθμού.

Σημειώνεται πως οι κάμερες που θα βρίσκονται στα γήπεδα είναι όσες διαθέτει η τηλεοπτική παραγωγή, δεν προστίθενται περισσότερες, αλλά στο κέντρο αποφάσεων του VAR θα λαμβάνονται όλες οι λήψεις, όλα τα ριπλέι, από κάθε οπτική γωνία.

Το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν έξι σεμινάρια (πέντε ημερών το καθένα) για την επιμόρφωση των διαιτητών. Οι ρέφερι παρακολούθησαν 200 ώρες σε εξομοιωτή, ενώ είχαν και 50 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης. Επίσης, παρακολούθησαν 30 ofline αγώνες και 15 ώρες εκπαιδευτικών φάσεων με υποθετικά σενάρια, ενώ εξασκήθηκαν σε 38 κανονικούς αγώνες.

Ο Μιχάλης Κουκουλάκης ανέφερε πως το VAR θα εστιάζει σε:

Γκολ ή όχι γκολ: Μπορεί να έχει προηγηθεί οφσάιντ ή φάουλ.

Πέναλτι ή όχι πέναλτι: Ο var επικοινωνεί με τον διαιτητή και του συστήνει να δει το var. Ο ρέφερι θα το δει και θα αυτός θα πάρει την τελική απόφαση.

Απευθείας κόκκινη κάρτα. Όχι η δεύτερη κίτρινη: "Αν έπρεπε να ελέγξουμε τις δεύτερες κίτρινες, θα έπρεπε να ελέγξουμε και τις πρώτες και αυτές που πιθανώς δεν βγήκαν". Ο διαιτητής VAR δίνει στον ρέφερι μια περιγραφή της φάσης, ακόμη και για χαμένα περιστατικά, όπως αυτά που έγιναν εκτός φάσης, εκτός μπάλας, στην πλάτη του διαιτητή.

Λανθασμένη ταυτοποίηση παραβάτη παίκτη: Ύστερα από κάθε κίτρινη κάρτα, αυτόματα γίνεται ταυτοποίηση του παραβάτη. Ο διαιτητής VAR μπορεί να επέμβει όταν αφορά δύο παίκτες της ίδιας ομάδας όπως για παράδειγμα σε ένα φάουλ και όχι αν ήταν σωστό το φάουλ.

Read 713 times
Rate this item
(0 votes)

Latest from george