kortsidakis500x176fimi

ASFALEISKRITI500X176

ALMYRA2018

fastfitness 500X176 01

logo rossetti 300dpi

dandaliskentriko-banner-500x176

autotrack 500X176 2

PASTARELLA 500x176

balnea111

stella

vavoulas336x280 build

kortsidakis 500x176 arxontiko

KABAKAS-mvpnnnn

skai-korts500x176

Αναβίωσε η κόντρα!

06 Apr 2017 Written by

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Η ΠΑΕ ΟΦΗ, δεν υφίσταται σήμερα, ως ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία.

Από το περασμένο καλοκαίρι έχει αντικατασταθεί από την ΠΑΕ ΟΦΗ 1925.

Μια νέα εταιρεία, μετά την απόφαση να ξεκινήσει απο την Γ’ Εθνική, μια νέα προσπάθεια, με έναν ΟΦΗ απαλλαγμένο απο τα χρέη των 13 εκ. ευρώ, που τον οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Στον ΟΦΗ, του σήμερα, κάποιοι μετόχοι-επιχειρηματίες απο το Ηράκλειο,  έχουν στόχο να τον επαναφέρουν εκεί που αξίζει, ωστόσο, οι ιστορίες απο το...παρελθόν αναβιώνουν στα δικαστήρια!

Και αφορούν στην ταραχώδη περίοδο του 2009, μετά τον υποβιβασμό της ομάδας στην Β' Εθνική και την πολύκροτη μεταβίβαση των μετοχών απο τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΦΗ Φανούρη Βατσινά, στον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, .

Από τις 23 Ιουλίου του 2009, όταν και μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της ΠΑΕ ΟΦΗ, από τον τότε πρόεδρο Φανούρη Βατσινά, στον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, η κόντρα των δυο ανδρών, παραμένει αναλλοίωτη.

Αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, στα δικαστήρια Ηρακλείου, όπου την Πέμπτη (6/4) εκδικάστηκαν τα ένδικα μέσα της πλευράς Βατσινά, προς την πλευρά Κουράκη, για το γεγονός ότι κάποιες επιταγές που είχαν υπογραφεί για την συμφωνία της μεταβίβασης δεν πληρώθηκαν ποτέ, αλλά έμειναν ακάλυπτες.

Η παρουσία των δυο ανδρών στο δικαστήριο, τους έφερε αντιμέτωπους όταν πήραν το λόγο και οι κουβέντες που αντάλλαξαν ήταν βαριές!

Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης σύμφωνα με το Cretalive ειρωνεύτηκε τον Φανούρη Βατσινά λέγοντας του " ακόμα θυμάμαι το πούρο με τη Λαμποργκίνι! " για να πάρει την απάντηση από το, πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΦΗ Φανούρη Βατσινά  ότι "ακόμα την κυκλοφορώ, γιατί εγώ τα έκανα με τα λεφτά μου κι όχι με κλεψιές, όπως εσύ, που λέει όλο το Ηράκλειο ! ".

Στην απολογία του, ο Γιάννης Κουράκης, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου υποστήριξε ότι "είμαι αθώος το ξέρουν όλοι".

Ο Γιάννης Κουράκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε εκείνη την περίοδο, στην ένταση που υπήρχε στην πόλη με τον κ. Βατσινά, για τα συμβαίνοντα στον ΟΦΗ, ενώ ανέλυσε τους λόγους που τον έκαναν να μπεί μπροστά, για την εξεύρεση λύσης.

"Δεν πήρα ούτε ένα ευρώ ακόμα και για έναν καφέ. Αυτός πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα" τόνισε ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου.

Τελικά λόγω της έντασης, η δίκη διεκόπη. Λίγο αργότερα συνεχίστηκε και ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κριθεί ένοχος με ελαφρυντικό ο πρώην δήμαρχος Γ. Κουράκης, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή. Του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών.

Το συμφωνητικό της μεταβίβσης

Τι ανέφερε όμως το συμφωνητικό που υπεγράφη, όμως εκείνη την ταραχώδη εποχή:

“Στο Ηράκλειο σήμερα 23 Ιουλίου 2009, ημέρα Πέμπτη, μεταξύ:

Aφενός α) Φανούρη Βατσινά του Δημητρίου, κατοίκου Γαζίου, β) Εμμανουήλ Βατσινά του Δημητρίου, κατοίκου Γαζίου που στη συνέχεια θα καλούνται ως “πωλητές” ή “μέτοχοι” και

Αφετέρου: Ιωάννη Κουράκη του Αντωνίου, κατοίκου Ηρακλείου που στη συνέχεια θα καλείται “ο αγοραστής”, συνομολογούνται τα ακόλουθα: 

O μεν Φανούρης Βατσινάς του Δημητρίου είναι αποκλειστικός κύριος 811.515 ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας της καθεμίας, 1,2 ευρώ, που αντιστοιχού στο 32,40% του συνόλου των μετοχών, ο δε Εμμανουήλ Βατσινάς του Δημητρίου είναι αποκλειστικός κύριος 862.795 ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας, της καθεμίας, 1,2 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 34,17% του συνόλου των μετοχών της ανώνυμης ποδοσφαιρικής εταιρείας Ο.Φ.Η. ΠΑΕ.

Η εταιρεία με την επωνυμία “ΟΜΝΙΛΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΟΦΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” έχει συσταθεί με το 1735/27-7-1979 συμβολαιογραφικό έγγραφο της συμβολαιογράφου Ηρακλείου Ευαγγελίας Γωνιωτάκη που εγκρίθηκε με την 16206/30-7-1979 απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού και δημοσιεύτηκε νόμιμα στο με αριθμό 2722/30-7-1979 ΦΕΚ Τ.Α.Ε. και Ε.Π.Ε.

Το ολοσχερώς καταβεβλημένο μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των 3.030.000 ευρώ και διαιρείται σε 2.525.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας, της καθεμίας 1,2 ευρώ.

Ο καθένας από τους πωλητές με το παρόν και κατά τους όρους και προϋποθέσεις που θα εκτεθούν παρακάτω συμφωνεί, υπόσχεται και αναλαμβάνει την υποχρέωση να πωλήσει το σύνολο (100%) των μετοχών του της ΟΦΗ ΠΑΕ δηλαδή ο μεν Φανούρης Βατσινάς τις 811.515 ονομαστικές μετοχές του, ο δε Εμμανουήλ Βατσινάς τις 862.795 ονομαστικές μετοχές του και ο αγοραστής συμφωνεί, υπόσχεται και αναλαμβάνει την υποχρέωση να αγοράσει, είτε ο ίδιος είτε κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ο ίδιος θα υποδείξει, τις μετοχές υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος.

Ως αγοραστής νοείται και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ο συμβαλλόμενος στο παρόν ως αγοραστής υποδείξει ως το πρόσωπο που θα συνάψει το οριστικό συμφωνητικό.

Οι συμβαλλόμενοι, για να συνάψουν την παρούσα συμφωνία, αποδέχονται και αναγνωρίζουν ότι ο ΟΦΗ δεν είναι μια απλή ανώνυμη εταιρία η αξία της οποίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα περιουσιακά της στοιχεία, τις υποχρεώσεις της προς τρίτους ή ακόμη και από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται προσωρινά.

Η πραγματική αξία του ΟΦΗ προσδιορίζεται από την ιστορία του, τη μέχρι τώρα παρουσία του, τους φιλάθλους που εκφράζει και εκπροσωπεί και στη στήριξη των οποίων προσβλέπει και βασίζεται.

Η σχέση εμπιστοσύνης που συνέδεε τους χιλιάδες φιλάθλους του ΟΦΗ με το σύλλογό τους έχει διαταραχθεί τα δέκα τελευταία χρόνια, πιστεύουμε όχι ανεπανόρθωτα, γι’ αυτό αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν ύστερα από επίμονες, ειλικρινείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, συναποφασίσαμε να αλλάξουμε τα μέχρι σήμερα δεδομένα και να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης, που θα επαναφέρει την ηρεμία στο σύλλογο και τον ΟΦΗ στο δρόμο των επιτυχιών, με πρώτο βήμα την επάνοδό του στην πρώτη κατηγορία (Σούπερ Λίγκα).

Η ιστορία της ομάδας μας, η πίστη των Κρητικών σ’ αυτή, δεν επιτρέπουν σε κανένα από μας να εφησυχάσει.

Η επίτευξη των στόχων μας εξαρτάται ασφαλώς από τα χρήματα που θα επενδυθούν, την διοίκηση που θα αναλάβει την ευθύνη αυτή τη δύσκολη περίοδο, τους ντόπιους επιχειρηματίες που θα αγοράσουν μετοχές, θα λάβουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει ή θα γίνουν χορηγοί (αρωγοί) της προσπάθειάς μας, πρωτίστως όμως εξαρτάται από τη συμμετοχή και τη συμβολή των χιλιάδων φιλάθλων του σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Τι προέβλεπε η συμφωνία

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν εκείνη την εποχή, η εκχώρηση των μετοχών δεσμεύει τον κ. Κουράκη να μεταβιβάσει τις μετοχές προς το αγοραστικό κοινό που ενδιαφέρεται να αγοράσει μετοχές της ΠΑΕ ΟΦΗ. Μέχρι τις 30/11/2009 θα έπρεπενα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών του 67% που ανήκει στους αδελφούς Βατσινά.
Η αποπληρωμή του 1.5 εκ ευρώ που ζητάει ο κ. Βατσινάς θα άρχιζε το Δεκέμβριο του 2010. Σε περίπτωση που ο ΟΦΗ έβγαινε στην Σούπερλίγκα ο κ. Βατσινάς θα  έρπεπε να πληρωθεί σε τρεις δόσεις των 500.000 ευρώ.
O κ. Κουράκης αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας είχε δηλώσει: "84 χρόνια μετά, ο ΟΦΗ είναι γνωστό ότι ιδρύθηκε 9/6/25 από λαϊκούς ανθρώπους, σταφιδεργάτες, οικοδόμους κ.α. Σιγά σιγά ήρθα στο σωματείο και άλλοι άνθρωποι. Το 1976 αρχίζει μια λαμπρή πορεία για τον ΟΦΗ στην Α Εθνική. 33 συνεχόμενα έτη στην Α' Εθνική ο ΟΦΗ εκπροσώπησε το Ηράκλειο την Κρήτη κάνοντας πολλούς ανθρώπους υπερήφανους. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσους πέρασαν από την ομάδα, τον Ερασιτέχνη την οικογένεια Βαρδινογιάννη καθώς και τους αδελφούς Βατσινά.
Σε μια νέα εποχή μπαίνει πλέον η ομάδα του ΟΦΗ. Λαϊκό σωματείο ιδρύθηκε ο ΟΦΗ λαϊκό σωματείο θα γίνει. Η νέα σελίδα που ανοίγει της πολυμετοχικότητας θα έχει και αυτή λαμπρή πορεία. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Θέλω να τονίσω ότι όλες οι διαδικασίες θα είναι διαφανείς και θα υπάρχει κοινωνικός έλεγχος. Ευχαριστώ και τον Νίκο Μαχλά, τους λογιστές, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, καθώς και όσους βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή. Ξεκινάει μια νέα πορεία".
Ο τότε πρόεδρος του Ερασιτέχνη κ. Ξημέρης ανέφερε: "Σήμερα ο ΟΦΗ μετά από 33 χρόνια αλλάζει σελίδα. Εμείς σαν Ερασιτέχνης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο του ΟΦΗ όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ και τον κ Δήχαρχο Γιάννης Κουράκη, και στέλνω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και θα βοηθήσουμε όλοι αυτή τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δήχαρχος για να βρεθεί η ομάδα στα σαλόνια της Superleagueεκεί όπου αξίζει να βρίσκεται η ομάδα".
Από την πλευρά του ο Φανούρης Βατσινάς ευχαρίστησε όλους όσους ήταν δίπλα του τα τέσσερα χρόνια που ήταν στην ομάδα του ΟΦΗ και επισήμανε ότι πρέπει να βοηθήσουν τον Δήμαρχο στην προσπάθεια αυτή που επιχειρεί.

Η επιστολή Βατσινά

Αργότερα, οι αδερφοί Βατσινά, σε επιστολή που είχαν στείλει στον Τύπο, εκείνη την εποχή, ζήτησαν εξηγήσεις για μια ανακοίνωση της ΠΑΕ ΟΦΗ, η οποία έκανε λόγο για «απόκρυψη στοιχείων». Η τότε διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ είχε διαπιστώσει ότι κατέφθανβαν καθημερινά οφειλές που δεν είχαν υπολογιστεί όταν οι δυο πλευρές έδιναν τα χέρια, για την υπογραφή συμφωνητικού μεταβίβασης. Η τότε διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΦΗ είχε υποστηρίξει ότι "ο Βατσινάς πρέπει να πληρώσει και όχι να τον πληρώσουμε κι' όλας!".

Αναλυτικά η ανακοίνωση-απάντηση της πλευράς Βατσινά:
«1) Με το με ημερομηνία 23/7/2009 συμφωνητικό που υπογράφηκε μεταξύ μας και του κ. Ιωάννη Κουράκη συμφωνήσαμε τη μεταβίβαση των μετοχών μας με τους όρους που αναλυτικά αναφέρονται σε αυτό και οι οποίοι με σαφήνεια προβλέπουν κάθε δυνατή περίπτωση που θα μπορούσε να προκύψει και τις συμβατικές υποχρεώσεις που βαρύνουν κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη.
2) Από την υπογραφή του παραπάνω συμφωνητικού τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων της ΠΑΕ ΟΦΗ ανέλαβε νέο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου τον έλεγχο είχε ο κ. Κουράκης και το οποίο είχε τον πλήρη έλεγχο, καθώς και όλο το χρονικό περιθώριο για οποιονδήποτε έλεγχο μέχρι την καταληκτική συμφωνηθείσα ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου 2009, οπότε θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών μας με την εκπλήρωση εκατέρωθεν των συμβατικών υποχρεώσεων των μερών.
3) Μέχρι την έκδοση της ανακοίνωσης του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΟΦΗ εμείς δεν είχαμε την παραμικρή ενημέρωση είτε εκ μέρους του αγοραστή κ. Ιωάννη Κουράκη είτε εκ μέρους του νέου Δ.Σ. για όσα αναφέρει η ανακοίνωσή του, σχετικά με στοιχεία που αποκρύψαμε ή για οικονομικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα συμφωνηθέντα, πράγματα άλλωστε τα οποία ρυθμίζονται με σαφήνεια στο συμφωνητικό μεταβίβασης. Αντίθετα, μέχρι την τελευταία στιγμή είχαμε διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση της συμφωνίας όπως προβλέπεται. Άλλωστε, στην αναβολή της γενικής συνελεύσεως της 30ής/12/2009 το αίτημα της αναβολής ήταν για το λόγο της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης των μετοχών μας. Επομένως, μέχρι τότε δεν υπήρχε κανένα θέμα για στοιχεία που δήθεν αποκρύψαμε ή για οικονομικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα συμφωνηθέντα μεταξύ μας.
4) Καλούμε το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΟΦΗ να μας ενημερώσει άμεσα για τα στοιχεία που αόριστα επικαλείται ότι αποκρύψαμε και να εξηγήσει γιατί και σε αυτήν ακόμη την υποθετική περίπτωση δεν καλεί τον αγοραστή κ. Ιωάννη Κουράκη να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, όπως με σαφήνεια καθορίζονται στο μεταξύ μας υπογραφέν συμφωνητικό.
5) Στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών προσέρχονται οι μέτοχοι των εταιρειών. Όσοι κατέβαλαν χρηματικά ποσά για αγορά μετοχών της ΠΑΕ ΟΦΗ συνδέονται νομικά μόνο με τον κ. Ιωάννη Κουράκη και όχι ακόμα με την ίδια την ΠΑΕ.
6) Εμείς εμμένουμε στην τήρηση των εκατέρωθεν συμβατικών υποχρεώσεων, όπως προκύπτουν από το παραπάνω συμφωνητικό των υπογραφών μας».

 

Read 426 times Last modified on Monday, 10 April 2017 10:41
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

Stoiximatistirio