karatzis ofi 500x167

lokal-500-176-2019

kortsidakis 500x176 arxontiko

metropole500x167

KABAKAS-mvpnnnn

assariotakis500x176

benneto ofi 414x140

georgia500X176

skai-korts500x176

dandaliskentriko-banner-500x167

ALMYRA2018

stella

500x167 garden

ASFALEISKRITI500X176

manolios4800x167

sevensc500x167

terranet500x176

dandaliskentriko-banner-500x176

vavoulas black-clean 500x167

pastarela-500-176-2019

watercity500x176

proactive-414-140

autotrack 500X176 2

koumantakis500x176

fimi500x167

fastfitness 500X176 01

winnerkorts

To πάθος για το μπάσκετ, δεν μπορεί να είναι πάνω απο την υγεία του ανθρώπου

23 Mar 2020 Written by
Του Γιώργου Κορτσιδάκη
H Παγκόσμια Ομοσπονδία του μπάσκετ, είναι απο εκέινες που έχουν λειτουργήσει ιδανικά, στο ζήτημα του κορωνοϊου.
Απο την πρώτη στιγμή, έδειξαν αποφασιστικότητα να αναβάλουν ή και να διακόψουν διοργανώσεις, βάζοντας μπροστά το ζήτημα της δημόσιας υγείας.
Η επιστολή  του  Πρόεδρου της FIBA, Χαμάνε Νιάνγκ και του Γενικού Γραμματέα, Αντρέα Ζαγκλής, στις 213 Εθνικές Ομοσπονδίες Μέλη της FIBA σε όλο τον κόσμο, στην οποία κυριαρχεί η φράση ότι  "δεν θα στείλουμε τους αθλητές εκεί που δεν θα στέλναμε τα παιδιά μας", είναι ενδεικτική για το πως η παγκόσμια αρχή αντιμετωπίζει αυτήν την εποχή, την κρίση που έχει φέρει ο κορωνοϊος στο άθλημα.
Στο μήνυμα τους, οι δυο κορυφαίοι παράγοντες του Παγκοσμίου μπάσκετ, αναφέρουν ότι νώ συνήθως σας προτρέπουμε να παίζετε μπάσκετ όσο πιο συχνά μπορείτε, το μήνυμά μας σήμερα είναι να βοηθήσουμε στο μεγαλύτερο σκοπό, που δεν είναι άλλος από την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε καμία περίπτωση το πάθος μας να παίζουμε μπάσκετ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη σημασία της τήρησης των οδηγιών των δημόσιων αρχών".
Και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως η FIBA είναι σαφής: "Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί πρέπει να διασφαλίζει ότι παρέχονται ασφαλείς συνθήκες συμμετοχής στους παίκτες, τους προπονητές και τους διαιτητές" αναφέρουν στο μήνυμα τους, οι μεγαλοπαράγοντες της FIBA.
 
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που ήθελαν το Ελληνικό μπάσκετ να καταβάζει ρολά, επιβεβαιώθηκαν.
Στην τηλεδιάσκεψη των 14 ομάδων της EKO Basket League αποφασίστηκε να διακοπεί οριστικά το Πρωτάθλημα. Αυτό που απομένει είναι να κατατεθεί  η επίσημη πρόταση στο Υπουργείο, κατόπιν συνεννόησης και της ΕΟΚ, η οποία όλα δείχνουν ότι θα λάβει ανάλογη αποφαση και για τις υπόλοιπες κατηγορίες του Ελληνικού μπάσκετ.
Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με την ΕΟΚ,  καθώς υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα, τα οποία εκφράστηκαν με προβληματισμό από αρκετές ομάδες, όπως τα συμβόλαια, τα δεδουλευμένα των παικτών και φυσικά ο τρόπος που θα επέλθει η διακοπή. 
 
Αναλυτικά η κοινή τους επιστολή, του  Πρόεδρου της FIBA, Χαμάνε Νιάνγκ και του Γενικού Γραμματέα, Αντρέα Ζαγκλή, την οποία και έστειλαν στις 213 Εθνικές Ομοσπονδίες Μέλη της FIBA σε όλο τον κόσμο:
"Αρχικά -και αυτό είναι το σημαντικότερο- ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα βρίσκει εσάς και τις οικογένειές σας υγιείς και και ασφαλείς σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές.
Σε αυτές τις εξαιρετικά έκτακτες περιστάσεις, όπου ουσιαστικά όλες οι 213 Εθνικές Ομοσπονδίες Μέλη έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κοροναϊού (COVID-19), είναι πρωταρχικής σημασίας η κοινότητα μπάσκετ να αποτελεί παράδειγμα υπεύθυνης συμπεριφοράς.
Ενώ συνήθως σας προτρέπουμε να παίζετε μπάσκετ όσο πιο συχνά μπορείτε, το μήνυμά μας σήμερα είναι να βοηθήσουμε στο μεγαλύτερο σκοπό, που δεν είναι άλλος από την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε καμία περίπτωση το πάθος μας να παίζουμε μπάσκετ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη σημασία της τήρησης των οδηγιών των δημόσιων αρχών. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας, την υπομονή σας και τη συνεργασία σας μέχρι στιγμής.
Ο κοροναϊός έχει οδηγήσει σε μία σημαντική διατάραξη σε ό,τι αφορά στο καλεντάρι το μπάσκετ, κάτι το οποίο εκτιμούμε ότι έχει προκαλέσει και θα συνεχίσει να προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα για όλους εσάς. Να είστε βέβαιοι ότι κάθε απόφαση που λαμβάνουμε έχει ως ένα και μοναδικό κίνητρο την ασφάλεια των παικτών, των προπονητών, των αξιωματούχων και των φιλάθλων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις 12 Μαρτίου, όταν ήταν προφανές ότι το ξέσπασμα του ιού έπαιρνε διαστάσεις πανδημίας, η FIBA έγινε η πρώτη διεθνής ομοσπονδία που αποφάσισε τη γενική αναστολή των διοργανώσεών της.
Πολλές από αυτές τις διοργανώσεις μένει να ολοκληρωθούν και αυτός παραμένει στόχος μας, αλλά τούτο θα συμβεί μόνο εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν θα ζητήσουμε ποτέ από τους παίκτες μας να πάνε κάπου, όπου δεν θα στέλναμε τα παιδιά μας.
Ταυτόχρονα, δεν θέλουμε να αφήσουμε όλους όσοι είναι κοντά μας και οι αποφάσεις μας τους αφορούν, σε κατάσταση αβεβαιότητας. Δικαιούστε όλοι απαντήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στις περιπτώσεις που ήταν σαφές ότι η ακύρωση είναι η μόνη επιλογή που θα συμπορευόταν με τις αρχές μας, το γνωστοποιήσαμε όσο γινόταν πιο σύντομα.
Ενώ οι διοργανώσεις της FIBA έχουν προς το παρόν ανασταλεί, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι προετοιμασίες για αυτές που ακολουθούν. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διοργανωτές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση, ακολουθώντας την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), των δημόσιων αρχών και της Ιατρικής Επιτροπής της FIBA.
Τις επόμενες εβδομάδες, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το Basketball Champions League, τo BCL Americas και την Αφρικανική Λίγκα, μετά από διαβούλευση με τις αντίστοιχες Λίγκες και τις  ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για τις διεθνείς διοργανώσεις μας που έχουν ανασταλλεί σε πιο χαμηλό επίπεδο.
Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ κατέστησε σαφές ότι η ακύρωση δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της. Χθες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια περίοδο διαβουλεύσεων τεσσάρων εβδομάδων με διεθνείς ομοσπονδίες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τη δυνατότητα αναβολής των Αγώνων. Η FIBA συμμετέχει πολύ ενεργά σε αυτή τη διαδικασία.
Κατανοούμε ότι, δεδομένου πως η διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει ολοκληρωθεί μόνο σε ό,τι αφορά στο μπάσκετ των γυναικών και εκκρεμούν έξι Ολυμπιακά Τουρνουά πρόκρισης (δύο για το 3x3 και τέσσερα για αναφορά με το Ανδρικό μπάσκετ), υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για απαντήσεις που θα δοθούν πολύ σύντομα.
Η θέση της FIBA παραμένει η εξής: Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί πρέπει να διασφαλίζει ότι παρέχονται ασφαλείς συνθήκες συμμετοχής στους παίκτες, τους προπονητές και τους διαιτητές.
Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι θα σας ενημερώσουμε για τυχόν εξελίξεις σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο. Τα παιχνίδια μπάσκετ θα επιστρέψουν και η κοινότητα του μπάσκετ θα βγει από αυτό το τοπίο. Προς το παρόν όμως, σας παρακαλούμε να κάνετε ό,τι μπορείτε  για να κρατήσετε τον εαυτό σας, τις οικογένειές σας και τις κοινωνίες σας ασφαλείς".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
 
Read 2120 times Last modified on Saturday, 28 March 2020 19:46
Rate this item
(0 votes)

Νεότερα Άρθρα

liveonyou-livestream

stoixim2019

logo rossetti 300dpi